A migránsok miatt mégse lépnének be Schengenbe a bolgárok

Szerző: Illés Gergő
2019.09.07. 20:05

Bojko Boriszov bolgár kormányfő élesen ellenzi a bolgár határellenőrzés megszüntetését, szerinte ugyanis akkor Görögország felől a migránsok elözönlenék Bulgáriát.

A migránsok miatt mégse lépnének be Schengenbe a bolgárok

A schengeni övezetben való tagság nem prioritás Bulgária számára, mivel az komoly problémákat vetne fel a migrációval kapcsolatban – erről beszélt Bojko Boriszov, Bulgária jobboldali miniszterelnöke berlini látogatása során a Nova bolgár hírportál tudósítása szerint kedden.

A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve

A miniszterelnök Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti frakcióvezetője meghívására látogatott a német fővárosba, ahol a Merkel koalíciós partnerének számító keresztényszociális politikus megdicsérte Bulgáriát a külső határok védelmében tett erőfeszítései miatt, majd hozzátette, a pénzügyek és a jogállamiság tekintetében a 2007-ben csatlakozott tagállam jelentős előrelépést könyvelt el. Dobrindt (mint utólag kiderült, meggondolatlanul) azt is hozzátette a néppárti bolgár kormányfőnek: Bulgária abban is nagy lépéseket tett, hogy megfeleljen az euróövezethez és a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeinek.

Boriszov erre kontrázott azzal, hogy egyelőre országának esze ágában sincs belépni a határellenőrzés megszüntetését jelentő Schengen-zónába: „minden nap száz-százötven migránst küldünk vissza Görögországba.”

„Ha Alexander azt mondja nekünk, hogy »ma csatlakoztok a schengeni övezethez«, holnapra megtöltik Bulgáriát”.

„Erre van egy szép mondásunk, miszerint »a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve«. Épp emiatt még ha ellenzékben lennék, akkor sem támogatnám, hogy csatlakozzunk” – jelentette ki a migránsoktól tartó bolgár miniszterelnök.

Egyébként a két politikus gazdasági ügyekről is konzultált, Dobrindt például finoman jelezte is az új üzem építésén morfondírozó Volkswagen-csoportnak, hogy nagyra értékelnék, ha az új gyár nem Törökországban, hanem Bulgáriában épülne fel. „Az, hogy Bulgáriában lesz-e egy új német autógyártó üzem, nem politikai kérdés, de a politikusok ettől még adhatnak jelzéseket a befektetőknek” – jelezte szándékait Dobrindt elegánsan.

Uniós sikertörténet, a bolgároknak mégsem kell

Boriszov az eurozónához való csatlakozás kérdéséről már pozitívabban vélekedett: a miniszterelnök elmondta, „a német befektetőknek jó lenne, ha Bulgária csatlakozna az eurozóna várólistájára, mivel ez még több befektetést tenne lehetővé”. Az Európai Bizottság illetékes biztosa egyébként idén júniusban nyilatkozta azt, hogy Horvátország és Románia mellett hamarosan Bulgária is a schengeni övezet része lehet. Dimitrisz Avramopoulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa szerint

a csatlakozás dátuma „nincs nagyon messze” egyik érintett országtól sem, de úgy látszik, ha Boriszovon múlik, akkor Románia távol marad az együttműködéstől.

Az 1995-ben létrehozott schengeni övezet lényege, hogy a tagországok megszüntetik egymás között a határellenőrzéseket. Így 2007. december 21 óta a magyaroknak sem kell útlevelet bemutatni és nem ellenőrzik az utazót, aki átlépi a határt – igaz, ideiglenes határellenőrzések azóta is előfordulnak, például az osztrák-magyar határon. 

BORÍTÓKÉP: Bojko Boriszov / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek