+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 6. péntek, 08:10
Egy német vendégnek nem tetszett a két náci egyenruhás embert ábrázoló kép, ezért lehúzták a szállodát az interneten. Úgy tűnik, ők hibáztak.

Bepereltek egy német turistát Ausztriában, miután Booking.comon és Tripadvisoron is megjegyzéseket tett arra, hogy tiroli szállásán például náci nagypapa látható – írja a Guradian. A leírás nem túloz, ugyanis a szálloda bejáratánál lévő képeken tényleg egy fiatalabb és egy öregebb ember volt látható horogkeresztes és birodalmi sasos egyenruhában. „Nem értettük, mit akar üzenni ez a szálloda, de nagyon sokatmondó kép volt ez az osztrák régió jelenlegi helyzetéről. A környékkel kapcsolatos érdeklődésünk azonnal el is szállt” – állt az értékelésben.

 

A gerlosi szálloda tulajdonosai a Bookinggal és a Tripadvisorral is felvették a kapcsolatot, de bocsánatkérés helyett azt követelték, tüntessék el az értékelést, mivel a náci nagypapa kifejezés sértő és rágalmazó:

 

a képen szereplő emberek ugyanis az egyik tulajdonos nagyapja, a másiknak pedig a nagybátya voltak, és 1935-től 1945-ig csak a náci Németország egyesített fegyveres erőinek, a Wehrmachtnak voltak a tagjai.

 

A holland Booking törölte, az amerikai Tripadvisor viszont nem, a tulajdonosok pedig annak ellenére, az értékelést álnéven írták meg róluk, a foglalási számukkal összepárosítva kisakkozták, ki írhatta, és feljelentették a vendéget Innsbruckban. Az őket képviselő ügyvéd szerint a képek osztrák szokás szerint csak a már halott családtagokra emlékeznek, és a Wehrmacht-egyenruhás képek voltak az egyedüliek, amik a tulajdonosok birtokában voltak.

 

Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy bár a Wehrmacht a nácik egyik szervezete volt, a tulajdonosok szerint az ott szolgáló katonák nem feltétlenül értettek egyet a nemzeti szocialista ideológiával.

 

Amikor a Thomas K álnéven szereplő vendég a tárgyaláson szembesítette őket nyomozásával, ami szerint mindkét katona belépett korábban az NSDAP-ba is, azt mondták, nem tudtak erről korábban.

 

A bíróság meglepő lépést tett: szerintük a szállodatulajdonos jó hírének védelme elsőséget élvez a véleménynyilvánítás szabadságával szemben, és kiemelték, hogy a képek kitétele nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok osztják a nemzeti szocialista nézeteket.

 

Az ügynek még nincs vége, ráadásul Németországban egy másik vonalon is folytatódik: a vendég azzal vádolja a szálloda tulajdonosának egy tagját, hogy telefonon zaklatta őt azzal, hogy törölje a véleményét Tripadvisorról is, amit végül inkább meg is tett. 

 

Hogy keretbe legyen foglalva a történet, azt is fontos megemlíteni, hogy a tulajdonosokat képviselő ügyvéd állítása szerint azóta már levették a két kifogásolt képet.

 

FOTÓ: Innsbruck / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás