+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 6. péntek, 08:10
Egy német vendégnek nem tetszett a két náci egyenruhás embert ábrázoló kép, ezért lehúzták a szállodát az interneten. Úgy tűnik, ők hibáztak.

Bepereltek egy német turistát Ausztriában, miután Booking.comon és Tripadvisoron is megjegyzéseket tett arra, hogy tiroli szállásán például náci nagypapa látható – írja a Guradian. A leírás nem túloz, ugyanis a szálloda bejáratánál lévő képeken tényleg egy fiatalabb és egy öregebb ember volt látható horogkeresztes és birodalmi sasos egyenruhában. „Nem értettük, mit akar üzenni ez a szálloda, de nagyon sokatmondó kép volt ez az osztrák régió jelenlegi helyzetéről. A környékkel kapcsolatos érdeklődésünk azonnal el is szállt” – állt az értékelésben.

 

A gerlosi szálloda tulajdonosai a Bookinggal és a Tripadvisorral is felvették a kapcsolatot, de bocsánatkérés helyett azt követelték, tüntessék el az értékelést, mivel a náci nagypapa kifejezés sértő és rágalmazó:

 

a képen szereplő emberek ugyanis az egyik tulajdonos nagyapja, a másiknak pedig a nagybátya voltak, és 1935-től 1945-ig csak a náci Németország egyesített fegyveres erőinek, a Wehrmachtnak voltak a tagjai.

 

A holland Booking törölte, az amerikai Tripadvisor viszont nem, a tulajdonosok pedig annak ellenére, az értékelést álnéven írták meg róluk, a foglalási számukkal összepárosítva kisakkozták, ki írhatta, és feljelentették a vendéget Innsbruckban. Az őket képviselő ügyvéd szerint a képek osztrák szokás szerint csak a már halott családtagokra emlékeznek, és a Wehrmacht-egyenruhás képek voltak az egyedüliek, amik a tulajdonosok birtokában voltak.

 

Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy bár a Wehrmacht a nácik egyik szervezete volt, a tulajdonosok szerint az ott szolgáló katonák nem feltétlenül értettek egyet a nemzeti szocialista ideológiával.

 

Amikor a Thomas K álnéven szereplő vendég a tárgyaláson szembesítette őket nyomozásával, ami szerint mindkét katona belépett korábban az NSDAP-ba is, azt mondták, nem tudtak erről korábban.

 

A bíróság meglepő lépést tett: szerintük a szállodatulajdonos jó hírének védelme elsőséget élvez a véleménynyilvánítás szabadságával szemben, és kiemelték, hogy a képek kitétele nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok osztják a nemzeti szocialista nézeteket.

 

Az ügynek még nincs vége, ráadásul Németországban egy másik vonalon is folytatódik: a vendég azzal vádolja a szálloda tulajdonosának egy tagját, hogy telefonon zaklatta őt azzal, hogy törölje a véleményét Tripadvisorról is, amit végül inkább meg is tett. 

 

Hogy keretbe legyen foglalva a történet, azt is fontos megemlíteni, hogy a tulajdonosokat képviselő ügyvéd állítása szerint azóta már levették a két kifogásolt képet.

 

FOTÓ: Innsbruck / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás