Kifogásolta a náci portrékat az osztrák szállodában, beperelték

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.06. 08:10

Egy német vendégnek nem tetszett a két náci egyenruhás embert ábrázoló kép, ezért lehúzták a szállodát az interneten. Úgy tűnik, ők hibáztak.

Kifogásolta a náci portrékat az osztrák szállodában, beperelték

Bepereltek egy német turistát Ausztriában, miután Booking.comon és Tripadvisoron is megjegyzéseket tett arra, hogy tiroli szállásán például náci nagypapa látható – írja a Guradian. A leírás nem túloz, ugyanis a szálloda bejáratánál lévő képeken tényleg egy fiatalabb és egy öregebb ember volt látható horogkeresztes és birodalmi sasos egyenruhában. „Nem értettük, mit akar üzenni ez a szálloda, de nagyon sokatmondó kép volt ez az osztrák régió jelenlegi helyzetéről. A környékkel kapcsolatos érdeklődésünk azonnal el is szállt” – állt az értékelésben.

A gerlosi szálloda tulajdonosai a Bookinggal és a Tripadvisorral is felvették a kapcsolatot, de bocsánatkérés helyett azt követelték, tüntessék el az értékelést, mivel a náci nagypapa kifejezés sértő és rágalmazó:

a képen szereplő emberek ugyanis az egyik tulajdonos nagyapja, a másiknak pedig a nagybátya voltak, és 1935-től 1945-ig csak a náci Németország egyesített fegyveres erőinek, a Wehrmachtnak voltak a tagjai.

A holland Booking törölte, az amerikai Tripadvisor viszont nem, a tulajdonosok pedig annak ellenére, az értékelést álnéven írták meg róluk, a foglalási számukkal összepárosítva kisakkozták, ki írhatta, és feljelentették a vendéget Innsbruckban. Az őket képviselő ügyvéd szerint a képek osztrák szokás szerint csak a már halott családtagokra emlékeznek, és a Wehrmacht-egyenruhás képek voltak az egyedüliek, amik a tulajdonosok birtokában voltak.

Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy bár a Wehrmacht a nácik egyik szervezete volt, a tulajdonosok szerint az ott szolgáló katonák nem feltétlenül értettek egyet a nemzeti szocialista ideológiával.

Amikor a Thomas K álnéven szereplő vendég a tárgyaláson szembesítette őket nyomozásával, ami szerint mindkét katona belépett korábban az NSDAP-ba is, azt mondták, nem tudtak erről korábban.

A bíróság meglepő lépést tett: szerintük a szállodatulajdonos jó hírének védelme elsőséget élvez a véleménynyilvánítás szabadságával szemben, és kiemelték, hogy a képek kitétele nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok osztják a nemzeti szocialista nézeteket.

Az ügynek még nincs vége, ráadásul Németországban egy másik vonalon is folytatódik: a vendég azzal vádolja a szálloda tulajdonosának egy tagját, hogy telefonon zaklatta őt azzal, hogy törölje a véleményét Tripadvisorról is, amit végül inkább meg is tett. 

Hogy keretbe legyen foglalva a történet, azt is fontos megemlíteni, hogy a tulajdonosokat képviselő ügyvéd állítása szerint azóta már levették a két kifogásolt képet.

FOTÓ: Innsbruck / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek