Első Pride-felvonulására készül Szarajevó – na meg az ellentüntetők

Szerző: Pintér Bence
2019.09.06. 19:32

Várhatóan ötszáz ember vonul fel Bosznia-Hercegovina fővárosában a melegjogokért, de előtte és közben is lesznek ellentüntetések.

Első Pride-felvonulására készül Szarajevó – na meg az ellentüntetők

Ahogy arról áprilisban beszámoltunk, Bosznia-Hercegovina fővárosában,

Szarajevóban idén szeptemberben az ország történetében először melegfelvonulást tartanak.

A vasárnapra tervezett meneten a tervek szerint ötszáz ember vesz majd részt, de a menettel egyidőben, illetve szombaton is szerveznek ellenmeneteket – írja a Balkan Insight. A menet egyik szervezője szerint Horvátországból, Montenegróból, Szerbiából, Észak-Macedóniából és Albániából is érkeznek majd támogatók: az utóbbi országban egyébként még sosem szerveztek Pride-ot, és Észak Macedóniában is júniusban volt az első.

Meg kell mutatnunk, hogy nem vagyunk terroristák

A menet biztonságát ezer rendőr biztosítja majd,

akiket az ország négy kantonjából mozgósítanak.

A boszniai politikusok többnyire hallgatnak a menetről, egyedül a magát bosznia-hercegovinainak valló horvát balliberális társállamelnök (hogy ez mit jelent, arról például itt írt Techet Péter), Željko Komšić üdvözölte a Pride-ot, ami szerinte fontos pillanat Bosznia-Hercegovina életében, amikor végre megmutathatják igazi valójukat.

„Szarajevóban mindig az a helyzet, hogy be kell bizonyítanunk a toleranciánkat

és az átláthatóságunkat, hogy nem olyanok vagyunk, ahogy minket a környező országok médiumaiban bemutatnak, nem vagyunk terroristák” – nyilatkozta a társállamelnök.

Erre kicsit rácáfolva ugye két ellenmenet is lesz: az egyik szombaton a Pride-menet útvonalán halad végig és a hagyományos családi értékek  mellett áll ki, míg a másikat vasárnap szervezi Sanin Musa teológus, aki szintén amellett áll ki, hogy csak férfi és nő kapcsolata lehet egészséges. 2008-ban és 2014-ben egyébként már támadtak meg az országban LMBTQ-témájú rendezvényeket.

És ha nem a Pride miatt, hanem csak úgy kirándulni mennénk Bosznia-Herceovinába, akkor is mindenféle érdekes dolgot lehet látni, mint arról korábban írtunk.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek