Most látszik igazán, mennyire leépült a vidéki nyilvánosság

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2019.09.05. 19:57

Az önkormányzati választás akár lázban is tarthatná a várost, már ha lenne hol érdemben vitatkozni róla. Sajnos azonban normális sajtó már nem, vagy csak alig létezik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Tavaly tavasszal viszonylag kis körben (újságírók és menthetetlen politikarajongók között) viszonylag nagy port kavart, hogy írtam egy Facebook-posztot, amiben arról is értekeztem, hogy

 

a fővárosi sajtó talán foglalkozhatna vidéki dolgokkal is, ha már a vidéki sajtót felzabálta a közpénzmédia.

 

Ésik Sándor is írt már azóta arról, hogy miért volt őrületes hülyeség hagyni, hogy teljesen leépüljön a vidéki sajtó: először csak a vadkapitalizmus, aztán meg a Fidesz által. Ésik Sándornak igaza van, és ezt leginkább úgy lehet megtapasztalni, hogy elköltözik az ember vidékre.

 

Nincs itt semmi látnivaló

 

Júniusban költöztem vissza Győrbe, és azóta – már csak szakmai okokból is – aktívan érdeklődök a helyi médiumok iránt. A helyzet tulajdonképpen az, hogy

 

egy-két jobban – de szigorúan politikamentesen – körüljárt helyi ügyet leszámítva úgy tűnik, mintha csak vidám fesztiválok, szörnyű balesetek és elítélendő bűntények történnének a városban.

 

A szintet jelzi, hogy annak érdemes örülni, hogy a közpénzmédiától független Oxygen Media nevű tévé- és rádiószolgáltató, aminek online híroldala van, legalább hírt ad arról az önkormányzati választás előtt, hogy a városban léteznek ellenzéki jelöltek is, és még az arcukat is megmutatja.

 

De hol van ez attól, hogy a közös ügyekről, a mostani választási programokról vita legyen,

 

nem csak a politikáról, de úgy általában arról, hogy mi van, vagy mi legyen a várossal?

 

Hol vannak a véleménycikkek, a válaszok, a megszólaltatott, mi több, éles interjúhelyzetben megfingatott városvezetők, a város jövőjéről gondolkozó emberek? Nyilván sehol, hiszen nincsen csatornájuk; ennek hiányában maradnak a különféle Facebook-csoportok.

 

Nem volt ez mindig így

 

Persze lehet azt mondani, hogy hát persze hogy ez van, hiszen mégis mi a jó Isten történne vidéken, ami akár a helyieket is érdekelné, vagy vitatkozni akarnának róla, de ez nyilvánvalóan nem igaz.

 

Egyrészt onnan tudom ezt, hogy szóban mindenki tud valamire panaszkodni, hogy mondjuk kulturális értelemben halott a város a fiatalok számára, mondja egy ember; a tömegközlekedéssel mindenki elégedetlen; de már olyan is akadt, aki nálam, két hónapja itt élőtől érdeklődött, hogy miért építik fel Szauron tornyát a Széchenyi híd mellett.

 

Az embereket nyilván érdeklik ezek a dolgok, meg érdekelhetné őket a politika is, de teljesen eltűnt az a nyilvánosság, ahol ezek az ügyek teljes valójukban megjelenhetnének,

 

és akkor Győr még talán a szerencsésebb városok között van, mert a Kisalföld valamilyen színvonalon még mindig szolgáltat helyi híreket.

 

Emellett még összehasonlítási alapom is van, itt van az asztalom fölötti polcon a Győri Vasárnap 1990-es évfolyama egy kötetbe kötve. Ha ezt a hetilapot kinyitjuk és lapozgatjuk egy kicsit, hamar kiderül, hogy a vidéki életnek és a vidéki politikának közel sem kell olyan egysíkúnak tűnnie, mint amilyennek jelenleg tűnik, legalábbis Győrben.

 

A Győri Vasárnapban rendes írástudó emberek töltöttek meg egy hetente megjelenő lapot elég sok érdekes, vitás kérdéssel, legyen az konkrét politika, vagy csak egyszerűen az, hogy mondjuk mit építenek a szomszéd sarkon, és jó-e ez bárkinek.

 

Az önkormányzati választás most lehetőséget ad arra, hogy – ahogy az lenni szokott – a maradék független újság elbattyogjon vidékre (csináljuk ezt mi is egy sor várossal), és írjon valamit legalább azokról a helyekről, ahol várható némi izgalom, tudósítva a budapesti közönséget is ezekről a távoli helyekről – azt a budapesti közönséget, amelyet nyilván jobban leköt a főpolgármesterségért folyó küzdelem.

 

De olyan lesz-e még valaha Magyarországon, hogy helyi ügyekről, helyi jövőről helyi emberek írnak és vitatkoznak nyilvánosan?

 

Ahogy most állnak a dolgok, nem biztos – és ez nagyon szomorú.

 

Olvass még többet Pintér Bencétől az Azonnalin!
 

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek