Hiába szórta a pénzt amerikai lobbira, kitiltották az USA-ból Dragneát

Szerző: Pintér Bence
2019.09.05. 19:07

A román PSD börtönben ülő volt elnöke százezer dollárt költött korábban amerikai lobbira.

Hiába szórta a pénzt amerikai lobbira, kitiltották az USA-ból Dragneát
Kitiltotta az amerikai külügy az Egyesült Államokból Liviu Dragnea román politikust,

a nevében szociáldemokrata PSD volt elnökét és erős emberét, aki jelenleg korrupciós ügyek miatt börtönben ülderült ki a minisztérium közléséből.

Dragnea mellett két fiát is kitiltották az országból.

Százezer dollárt költött pedig lobbistákra

Az amerikai lépés azért is különösen szórakoztató, mert kicsit több, mint egy éve

éppen Trump elnök ügyvédje, Rudy Giuliani írt olyan levelet, amiben megvédte Dragnea pártját, a PSD-t a korrupciós vádak ellenében,

és Johannis román elnöktől azt kérte, hogy vizsgálják felül a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) működését, valamint adjanak amnesztiát azoknak, akiket a DNA vélt túlkapásai miatt ítéltek el. A levélről aztán hamar kiderült, hogy Giuliani pénzt fogadott el azért, hogy megírja azt.

A levél egyébként azért született meg, mert az amerikai külügy már akkor is más álláspontot képviselt, és elítélte az igazságügyi rendszer reformját, ami miatt egyébként európai pártcsaládjával is összeveszett a PSD, és amit a bukott EP-választások után maguk is hirtelen felülvizsgáltak.

A román Digi24 Transindex által szemlézett cikke szerint Dragnea elég sok pénzt költött amerikai lobbira:

100 ezer dollárt, avagy 30 millió forintot fizetett azért egy amerikai lobbista cégnek, hogy megszervezzenek neki egy találkozót Mike Pence alelnökkel és Paul Ryan képviselőházi elnökkel,

és még egy CNN-interjút is akart a pártelnök. Az egész dologból azért nem lett semmi, mert közben Dragneát ugye börtönbe zárták.

Az egészen a közelmúltig a PSD-vel koalícióban kormányzó liberális ALDE nevű pártot vezető Călin Popescu-Tăriceanu ennél sikeresebb volt: ugyanennek a cégnek 170 ezer eurót (közel 50 millió forintot) fizetett tanácsadásért, és neki össze is hoztak egy közös fotót Mike Pence amerikai alelnökkel.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek