+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. szeptember 4. szerda, 10:06
Ugyan súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel, ha az arcfelismerő programoknak köszönhetően elég egy kamerába mosolyogni fizetéskor, úgy tűnik, ez Kínában az embereket egyelőre nem zavarja. Az már inkább, hogy csúnyának érzik magukat.

Az adatvédelmi aggodalmak ellenére egy új fizetési mód végig Kínán: az arcfelismerő technológiáknak köszönhetően már elég mosolyogni ahhoz vásárláskor, hogy pénzt vonjanak le a bankszámlánkról az áruért – írja a Guardian. Ez a gyakorlatban úgy néz ki,

 

hogy a felhasználó arcáról kell egy képet küldeni, hogy azt összekapcsolhassák a digitális fizetőrendszerrel. Ha ez megtörtént, már elég egy erre a célra kialakított, kamerával felszerelt fizetési pont elé állni, és mosolyogni.

 

A rendszer előnye, hogy anélkül lehet vásárolni menni, hogy az embernek szüksége lenne a bankkártyájára, mobiljára vagy egyáltalán bármire. Sőt, támogató szerint biztonságosabb is a hagyományos fizetésnél, miután ezzel a módszerrel senki sem tudja kifigyelni a vásárlókat, mikor beütik a PIN-kódjukat.

 

A Sydneyben található Macquaire Egyetem Kína-kutatója, Adam Ni ugyanakkor arról beszélt:

 

nagy a veszélye annak, hogy a kínai állam az új technológiát a saját céljaira használja fel: az emberek megfigyelésre vagy éppen etnikai profilozásra, például az ujgur kisebbség kapcsán.

 

Ettől függetlenül már zajlik a verseny az óriáscégek között a technológia elterjesztéséért. Például az Alipay – ami az Alibaba e-kereskedelmi óriáscéghez tartozik – már több mint száz kínai városban helyezett el olyan fizetési pontokat, ahol az emberek az arcukkal fizethetnek. Egyébként három év alatt három milliárd jüant, vagyis 122 milliárd forintnak megfelelő összeget terveznek költeni a technológia bevezetésére.

 

Érdekesség, hogy míg az adatvédelmi aggályok nem tartják vissza az embereket attól, hogy mosolyukkal fizessenek, az már zavarja őket, hogy csúnyának tartják magukat. Legalábbis a Sina Technology nevű hírportál felmérésében a válaszadók hatvan százaléka nyilatkozott úgy: csúnyának érezte magát, miközben az arcukat vizsgálta a rendszer a fizetéshez.

 

Természetesen erre is van az óriáscégeknek válasza: az Alipay már megígérte, hogy szépítő filtereket fognak telepíteni a kameráikba.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lázár szerint a vasárnapi választás az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legtanulságosabbja volt.

Mivel azonban Egert behúzta az ellenzék, Oroján Sándor max a közgyűlésbe ülhet majd be.

Független polgármester váltja a MIÉP-es, egyébként Mi Hazánk által is támogatott településvezetőt a 19. századi zsidó perről elhíresült Tiszaeszláron.

Bojko Boriszov attól tart, hogy az EU folyamatos Erdoğan-kritikája miatt Törökország migránsok százezreit szabadítja Európára.

Történelmi győzelmet aratott a parlamenti választásokon a lengyel kormánypárt. De mi ennek az oka? Gyorselemzés!

A hét kérdése

Annyira szoros a verseny Karácsony Gergely és Tarlós István között, hogy kíváncsiak lettünk, az Azonnali olvasói kire szavaznának. Szóval rajta!

Azért ide elnéznénk

A magyar kisebbségek politikai integrációjának lehetőségei és korlátai a két világháború között. Október 15. Izgi lesz!

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás