Új módszerrel lehet fizetni Kínában vásárláskor: elég egy kamerába mosolyogni

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.04. 10:06

Ugyan súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel, ha az arcfelismerő programoknak köszönhetően elég egy kamerába mosolyogni fizetéskor, úgy tűnik, ez Kínában az embereket egyelőre nem zavarja. Az már inkább, hogy csúnyának érzik magukat.

Új módszerrel lehet fizetni Kínában vásárláskor: elég egy kamerába mosolyogni

Az adatvédelmi aggodalmak ellenére egy új fizetési mód végig Kínán: az arcfelismerő technológiáknak köszönhetően már elég mosolyogni ahhoz vásárláskor, hogy pénzt vonjanak le a bankszámlánkról az áruért – írja a Guardian. Ez a gyakorlatban úgy néz ki,

hogy a felhasználó arcáról kell egy képet küldeni, hogy azt összekapcsolhassák a digitális fizetőrendszerrel. Ha ez megtörtént, már elég egy erre a célra kialakított, kamerával felszerelt fizetési pont elé állni, és mosolyogni.

A rendszer előnye, hogy anélkül lehet vásárolni menni, hogy az embernek szüksége lenne a bankkártyájára, mobiljára vagy egyáltalán bármire. Sőt, támogató szerint biztonságosabb is a hagyományos fizetésnél, miután ezzel a módszerrel senki sem tudja kifigyelni a vásárlókat, mikor beütik a PIN-kódjukat.

A Sydneyben található Macquaire Egyetem Kína-kutatója, Adam Ni ugyanakkor arról beszélt:

nagy a veszélye annak, hogy a kínai állam az új technológiát a saját céljaira használja fel: az emberek megfigyelésre vagy éppen etnikai profilozásra, például az ujgur kisebbség kapcsán.

Ettől függetlenül már zajlik a verseny az óriáscégek között a technológia elterjesztéséért. Például az Alipay – ami az Alibaba e-kereskedelmi óriáscéghez tartozik – már több mint száz kínai városban helyezett el olyan fizetési pontokat, ahol az emberek az arcukkal fizethetnek. Egyébként három év alatt három milliárd jüant, vagyis 122 milliárd forintnak megfelelő összeget terveznek költeni a technológia bevezetésére.

Érdekesség, hogy míg az adatvédelmi aggályok nem tartják vissza az embereket attól, hogy mosolyukkal fizessenek, az már zavarja őket, hogy csúnyának tartják magukat. Legalábbis a Sina Technology nevű hírportál felmérésében a válaszadók hatvan százaléka nyilatkozott úgy: csúnyának érezte magát, miközben az arcukat vizsgálta a rendszer a fizetéshez.

Természetesen erre is van az óriáscégeknek válasza: az Alipay már megígérte, hogy szépítő filtereket fognak telepíteni a kameráikba.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek