+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. szeptember 4. szerda, 10:06
Ugyan súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel, ha az arcfelismerő programoknak köszönhetően elég egy kamerába mosolyogni fizetéskor, úgy tűnik, ez Kínában az embereket egyelőre nem zavarja. Az már inkább, hogy csúnyának érzik magukat.

Az adatvédelmi aggodalmak ellenére egy új fizetési mód végig Kínán: az arcfelismerő technológiáknak köszönhetően már elég mosolyogni ahhoz vásárláskor, hogy pénzt vonjanak le a bankszámlánkról az áruért – írja a Guardian. Ez a gyakorlatban úgy néz ki,

 

hogy a felhasználó arcáról kell egy képet küldeni, hogy azt összekapcsolhassák a digitális fizetőrendszerrel. Ha ez megtörtént, már elég egy erre a célra kialakított, kamerával felszerelt fizetési pont elé állni, és mosolyogni.

 

A rendszer előnye, hogy anélkül lehet vásárolni menni, hogy az embernek szüksége lenne a bankkártyájára, mobiljára vagy egyáltalán bármire. Sőt, támogató szerint biztonságosabb is a hagyományos fizetésnél, miután ezzel a módszerrel senki sem tudja kifigyelni a vásárlókat, mikor beütik a PIN-kódjukat.

 

A Sydneyben található Macquaire Egyetem Kína-kutatója, Adam Ni ugyanakkor arról beszélt:

 

nagy a veszélye annak, hogy a kínai állam az új technológiát a saját céljaira használja fel: az emberek megfigyelésre vagy éppen etnikai profilozásra, például az ujgur kisebbség kapcsán.

 

Ettől függetlenül már zajlik a verseny az óriáscégek között a technológia elterjesztéséért. Például az Alipay – ami az Alibaba e-kereskedelmi óriáscéghez tartozik – már több mint száz kínai városban helyezett el olyan fizetési pontokat, ahol az emberek az arcukkal fizethetnek. Egyébként három év alatt három milliárd jüant, vagyis 122 milliárd forintnak megfelelő összeget terveznek költeni a technológia bevezetésére.

 

Érdekesség, hogy míg az adatvédelmi aggályok nem tartják vissza az embereket attól, hogy mosolyukkal fizessenek, az már zavarja őket, hogy csúnyának tartják magukat. Legalábbis a Sina Technology nevű hírportál felmérésében a válaszadók hatvan százaléka nyilatkozott úgy: csúnyának érezte magát, miközben az arcukat vizsgálta a rendszer a fizetéshez.

 

Természetesen erre is van az óriáscégeknek válasza: az Alipay már megígérte, hogy szépítő filtereket fognak telepíteni a kameráikba.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás