Hiába fellebbezett Németh Szilárd, az NVB szerint is megsértette a választási törvényt

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.04. 14:57

Németh Szilárdnak véletlenül sikerült nyilvánosságra hozni néhány csepeli Fidesszel szimpatizáló választópolgár adatát nemrég. Emiatt elmarasztalta a Fővárosi Választási Bizottság, most pedig a Nemzeti Választási Bizottság is.

Hiába fellebbezett Németh Szilárd, az NVB szerint is megsértette a választási törvényt

Helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a határozatot hétfőn, amely elmarasztalja a fideszes Németh Szilárdot a választási eljárásról szóló törvény megsértése ügyében – vette észre az Azonnali.

A következő történt: Németh Szilárd még augusztus végén töltött fel a közösségi oldalára egy képet, amin az volt látható, ahogy éppen egy ajánlóívet tölt ki, hogy többek közt Tarlós István főpolgármestert, illetve Csepel fideszes polgármesterét, Borbély Lénárdot támogassa aláírásával.

Ám arra már nem figyelt eléggé az államtitkár, hogy teljesen kitakarja a többi aláíró adatait, így van, akinek a neve, míg másnak a lakcíme látszik.

A NÉMETH SZILÁRD FACEBOOK-OLDALÁN TALÁLHATÓ EREDETI KÉPEN JÓL KIVEHETŐEK VOLTAK A VELE SZIMPATIZÁLÓ CSEPELI VÁLASZTÓPOLGÁROK ADATAI. A FIDESZES POLITIKUS AZÓTA MÁR ELTÁVOLÍTOTTA A FOTÓT. FOTÓ: NÉMETH SZILÁRD / FACEBOOK

Emiatt be is panaszolták Némethet augusztus 26-án a Fővárosi Választási Bizottságnál többek közt azért, mert az adatok nyilvánosságra hozásával kiderülhet az érintettek politikai meggyőződése, holott azok az információs önrendelkezési jogról szóló törvény szerint különleges adatnak minősülnek.

Ezek miatt azt kérték a bizottságtól: állapítsa meg a választás tisztaságának megóvásáról szóló alapelv, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének megsértését, valamint tiltsa el Némethet a további jogszabálysértéstől.

A Fővárosi Választási Bizottság úgy határozott: nem volt rosszhiszeműség Németh cselekedetében, miután valamekkora – bár nem elegendő – erőfeszítést tett arra, hogy az adatokat kitakarja. Ugyanakkor úgy vélték: a választási eljárásról szóló törvényt valóban megsértette, így a további jogsértéstől is eltiltották.

Ezt követően Németh Szilárd fellebbezést nyújtott az NVB-hez.

Többek közt azzal érvelt: még ha beazonosíthatóak is az aláírók, „nem vonható le az ajánló választópolgár politikai véleményére vonatkozó adat, tényszerű következtetés”, „mivel egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat”.

Azt is megemlítette, hogy egyetlen érintett sem tett kifogást a kép miatt. 

Ám az NVB szerint Némethék fellebbezése nem volt megalapozott. Többek közt arra hivatkoztak, már az sem helytálló indoklás, hogy az érintettek személyes panasza esetén kellett volna csak eljárni. Ez ugyanis csak akkor igaz, ha választójoggal nem rendelkező természetes vagy jogi személyekről van szó, esetleg jogi személyiség nélküli szervezetekről. Arra is kitértek:

„A Bizottság álláspontja szerint önmagában az ajánlás formájában megjelenő választópolgári akaratnyilvánítás is olyan jogi tárgy, amelyet a rendelkezésre álló jogi keretek között a védelemben kell részesíteni, azaz lehetőség szerint biztosítani kell titkosságát.”

Németh Szilárd azóta egyébként eltávolította a kérdéses képet közösségi oldaláról.

FOTÓ: Németh Szilárd / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek