Ha csinálsz saját bort idén, nagyon figyelj erre

2019.09.03. 12:52

Szép dolog a présházban erjedő must, de csak óvatosan közelítsd meg!

Ha csinálsz saját bort idén, nagyon figyelj erre

Az ország több pontján zajlik a szüret, főleg a korai szüretelésű fehérszőlőfajták, és a rozénak való kékszőlők esetében, így egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben. (Mi több, már kapható 2019-es újbor is!) A must erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszély jelent – tudatta az Azonnalival a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mi pedig fontosnak tartjuk továbbadni a figyelmeztetést az olvasóknak. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével ugyanis elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Tavaly három ember halálát okozta a mustgáz: a Somogy megyei Kányán egy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén pedig két ember életét követelte. Több helyen pedig csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre.

Évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzés. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követi.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Ezért fontos szellőztetni a pincéket,

és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek