+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 2. hétfő, 13:50
Elsősorban turistáknak hasznos lehetőségekkel bővült a budapesti mobiljegy-platform: mától reptéri vonaljegyen kívül 24 és 72 órás, valamint hetijegyet is tudunk venni az új alkalmazásban.

Újabb funkciókkal bővült ki az egyelőre kísérleti fázisban álló elektronikus mobiljegy-projekt Budapesten: hétfőtől a Google Play Áruházban és App Store-ban okostelefonokra letölthető Közlekedési Mobiljegy applikációban már a repülőtéri vonaljegyen felül napijegyet, 72 órás jegyet, valamint hetijegyet is lehet vásárolni. A mobiljegy-alkalmazás még júniusban indult el kísérleti (úgynevezett pilot) formátumban, ahol a 900 forintos reptéri vonaljegyek megvásárlására volt csak lehetőség az alkalmazáson keresztül.

 

Az elsőajtós járatokon a felhasználóknak egy QR-kódot kell majd leolvasniuk a vezetőfülke mellé kihelyezett matricáról, majd a képernyőn megjelenő, egyszerű ábrát kell bemutatniuk a sofőrnek. A sofőr ezt követően ellenőrzi, hogy nála is ugyanaz az ábra jelenik-e meg a saját, a vezetőfülkébe rögzített telefonján.

 

Jegy- és bérletellenőrzéskor már nem lesz szükség a QR-kódra, hanem az ellenőröknek csupán a jegykódot, és a hozzá tartozó igazolványt kell majd felmutatni.

 

Metrón utazásnál az állomások jegyérvényesítő berendezéseire van ráragasztva a beolvasandó QR-kód, ezt kell az ellenőröknek bemutatni.

 

Az eredeti tervekhez képest egyébként egy kis csúszás is történt az új jegytípusok bevezetésével: ugyanis az Index a témában írt cikke szerint

 

szeptembertől már minden BKK-termék (így nemcsak a heti- és napijegyek, hanem akár havi- és éves bérletek is) megvásárolhatóak lettek volna a Nemzeti Elektronikus-jegy Platformon,

 

míg most inkább a turisták örülhetnek a napi- és hetijegyet magában foglaló újításnak. Arról ugyanakkor egyelőre nincs információ, hogy további bővítésre mikor kerülhet majd sor.

 

Természetesen örömteli, hogy a fővárosban is megjelent a mobiljegyes vásárlás lehetősége, de a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által fejlesztett projekt nem összekeverendő a sokáig tervezett elektronikus jegyrendszerrel: míg utóbbi (például a Vitézy-féle BKK által sokáig tervezgetett, majd befuccsoló RIGO) a papíralapú fővárosi jegy- és bérletrendszert váltotta volna ki, míg a mobiljegy a hagyományos jegyek mellett párhuzamosan létezik majd.

 

A mobiljegyes applikációban ugyanakkor ezen felül van még egy érdekesség, amely arra utal, hogy később az alkalmazást később az egész országban is kiterjeszthetik: a „Városom” menüpontban egyelőre még csak Budapestet lehet városként kiválasztani, de később ehhez hozzáadhatók lesznek más települések is.

 

Vagyis – ha egyszer elkészül –

 

úgy tűnik, ez lehet majd a 2020-ra ígért országos Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz tartozó alkalmazás.

 

Ez az a projekt, mely összehangolná a MÁV, a Volán és a helyi közlekedési társaságok jegy- és bérletrendszerét. Így például, ha valaki Zalaegerszegről Gyöngyösre szeretne utazni, többé nem kell külön-külön jegyet vásárolnia a MÁV-tól, a BKK-tól és a Volántól, hanem elég lesz közvetlenül egyetlen alkalmazáson belül megváltani a jegyét.

 

Az újításokkal kapcsolatban kerestük a BKK Sajtóosztályát, de ők cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Amint választ kapunk tőlük, frissítjük a cikket.

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás