+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 2. hétfő, 13:50
Elsősorban turistáknak hasznos lehetőségekkel bővült a budapesti mobiljegy-platform: mától reptéri vonaljegyen kívül 24 és 72 órás, valamint hetijegyet is tudunk venni az új alkalmazásban.

Újabb funkciókkal bővült ki az egyelőre kísérleti fázisban álló elektronikus mobiljegy-projekt Budapesten: hétfőtől a Google Play Áruházban és App Store-ban okostelefonokra letölthető Közlekedési Mobiljegy applikációban már a repülőtéri vonaljegyen felül napijegyet, 72 órás jegyet, valamint hetijegyet is lehet vásárolni. A mobiljegy-alkalmazás még júniusban indult el kísérleti (úgynevezett pilot) formátumban, ahol a 900 forintos reptéri vonaljegyek megvásárlására volt csak lehetőség az alkalmazáson keresztül.

 

Az elsőajtós járatokon a felhasználóknak egy QR-kódot kell majd leolvasniuk a vezetőfülke mellé kihelyezett matricáról, majd a képernyőn megjelenő, egyszerű ábrát kell bemutatniuk a sofőrnek. A sofőr ezt követően ellenőrzi, hogy nála is ugyanaz az ábra jelenik-e meg a saját, a vezetőfülkébe rögzített telefonján.

 

Jegy- és bérletellenőrzéskor már nem lesz szükség a QR-kódra, hanem az ellenőröknek csupán a jegykódot, és a hozzá tartozó igazolványt kell majd felmutatni.

 

Metrón utazásnál az állomások jegyérvényesítő berendezéseire van ráragasztva a beolvasandó QR-kód, ezt kell az ellenőröknek bemutatni.

 

Az eredeti tervekhez képest egyébként egy kis csúszás is történt az új jegytípusok bevezetésével: ugyanis az Index a témában írt cikke szerint

 

szeptembertől már minden BKK-termék (így nemcsak a heti- és napijegyek, hanem akár havi- és éves bérletek is) megvásárolhatóak lettek volna a Nemzeti Elektronikus-jegy Platformon,

 

míg most inkább a turisták örülhetnek a napi- és hetijegyet magában foglaló újításnak. Arról ugyanakkor egyelőre nincs információ, hogy további bővítésre mikor kerülhet majd sor.

 

Természetesen örömteli, hogy a fővárosban is megjelent a mobiljegyes vásárlás lehetősége, de a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által fejlesztett projekt nem összekeverendő a sokáig tervezett elektronikus jegyrendszerrel: míg utóbbi (például a Vitézy-féle BKK által sokáig tervezgetett, majd befuccsoló RIGO) a papíralapú fővárosi jegy- és bérletrendszert váltotta volna ki, míg a mobiljegy a hagyományos jegyek mellett párhuzamosan létezik majd.

 

A mobiljegyes applikációban ugyanakkor ezen felül van még egy érdekesség, amely arra utal, hogy később az alkalmazást később az egész országban is kiterjeszthetik: a „Városom” menüpontban egyelőre még csak Budapestet lehet városként kiválasztani, de később ehhez hozzáadhatók lesznek más települések is.

 

Vagyis – ha egyszer elkészül –

 

úgy tűnik, ez lehet majd a 2020-ra ígért országos Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz tartozó alkalmazás.

 

Ez az a projekt, mely összehangolná a MÁV, a Volán és a helyi közlekedési társaságok jegy- és bérletrendszerét. Így például, ha valaki Zalaegerszegről Gyöngyösre szeretne utazni, többé nem kell külön-külön jegyet vásárolnia a MÁV-tól, a BKK-tól és a Volántól, hanem elég lesz közvetlenül egyetlen alkalmazáson belül megváltani a jegyét.

 

Az újításokkal kapcsolatban kerestük a BKK Sajtóosztályát, de ők cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Amint választ kapunk tőlük, frissítjük a cikket.

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás