+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 2. hétfő, 13:50
Elsősorban turistáknak hasznos lehetőségekkel bővült a budapesti mobiljegy-platform: mától reptéri vonaljegyen kívül 24 és 72 órás, valamint hetijegyet is tudunk venni az új alkalmazásban.

Újabb funkciókkal bővült ki az egyelőre kísérleti fázisban álló elektronikus mobiljegy-projekt Budapesten: hétfőtől a Google Play Áruházban és App Store-ban okostelefonokra letölthető Közlekedési Mobiljegy applikációban már a repülőtéri vonaljegyen felül napijegyet, 72 órás jegyet, valamint hetijegyet is lehet vásárolni. A mobiljegy-alkalmazás még júniusban indult el kísérleti (úgynevezett pilot) formátumban, ahol a 900 forintos reptéri vonaljegyek megvásárlására volt csak lehetőség az alkalmazáson keresztül.

 

Az elsőajtós járatokon a felhasználóknak egy QR-kódot kell majd leolvasniuk a vezetőfülke mellé kihelyezett matricáról, majd a képernyőn megjelenő, egyszerű ábrát kell bemutatniuk a sofőrnek. A sofőr ezt követően ellenőrzi, hogy nála is ugyanaz az ábra jelenik-e meg a saját, a vezetőfülkébe rögzített telefonján.

 

Jegy- és bérletellenőrzéskor már nem lesz szükség a QR-kódra, hanem az ellenőröknek csupán a jegykódot, és a hozzá tartozó igazolványt kell majd felmutatni.

 

Metrón utazásnál az állomások jegyérvényesítő berendezéseire van ráragasztva a beolvasandó QR-kód, ezt kell az ellenőröknek bemutatni.

 

Az eredeti tervekhez képest egyébként egy kis csúszás is történt az új jegytípusok bevezetésével: ugyanis az Index a témában írt cikke szerint

 

szeptembertől már minden BKK-termék (így nemcsak a heti- és napijegyek, hanem akár havi- és éves bérletek is) megvásárolhatóak lettek volna a Nemzeti Elektronikus-jegy Platformon,

 

míg most inkább a turisták örülhetnek a napi- és hetijegyet magában foglaló újításnak. Arról ugyanakkor egyelőre nincs információ, hogy további bővítésre mikor kerülhet majd sor.

 

Természetesen örömteli, hogy a fővárosban is megjelent a mobiljegyes vásárlás lehetősége, de a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által fejlesztett projekt nem összekeverendő a sokáig tervezett elektronikus jegyrendszerrel: míg utóbbi (például a Vitézy-féle BKK által sokáig tervezgetett, majd befuccsoló RIGO) a papíralapú fővárosi jegy- és bérletrendszert váltotta volna ki, míg a mobiljegy a hagyományos jegyek mellett párhuzamosan létezik majd.

 

A mobiljegyes applikációban ugyanakkor ezen felül van még egy érdekesség, amely arra utal, hogy később az alkalmazást később az egész országban is kiterjeszthetik: a „Városom” menüpontban egyelőre még csak Budapestet lehet városként kiválasztani, de később ehhez hozzáadhatók lesznek más települések is.

 

Vagyis – ha egyszer elkészül –

 

úgy tűnik, ez lehet majd a 2020-ra ígért országos Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz tartozó alkalmazás.

 

Ez az a projekt, mely összehangolná a MÁV, a Volán és a helyi közlekedési társaságok jegy- és bérletrendszerét. Így például, ha valaki Zalaegerszegről Gyöngyösre szeretne utazni, többé nem kell külön-külön jegyet vásárolnia a MÁV-tól, a BKK-tól és a Volántól, hanem elég lesz közvetlenül egyetlen alkalmazáson belül megváltani a jegyét.

 

Az újításokkal kapcsolatban kerestük a BKK Sajtóosztályát, de ők cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Amint választ kapunk tőlük, frissítjük a cikket.

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás