Már heti BKK-bérletet is lehet venni mobilon keresztül

Szerző: Illés Gergő
2019.09.02. 13:50

Elsősorban turistáknak hasznos lehetőségekkel bővült a budapesti mobiljegy-platform: mától reptéri vonaljegyen kívül 24 és 72 órás, valamint hetijegyet is tudunk venni az új alkalmazásban.

Már heti BKK-bérletet is lehet venni mobilon keresztül

Újabb funkciókkal bővült ki az egyelőre kísérleti fázisban álló elektronikus mobiljegy-projekt Budapesten: hétfőtől a Google Play Áruházban és App Store-ban okostelefonokra letölthető Közlekedési Mobiljegy applikációban már a repülőtéri vonaljegyen felül napijegyet, 72 órás jegyet, valamint hetijegyet is lehet vásárolni. A mobiljegy-alkalmazás még júniusban indult el kísérleti (úgynevezett pilot) formátumban, ahol a 900 forintos reptéri vonaljegyek megvásárlására volt csak lehetőség az alkalmazáson keresztül.

Az elsőajtós járatokon a felhasználóknak egy QR-kódot kell majd leolvasniuk a vezetőfülke mellé kihelyezett matricáról, majd a képernyőn megjelenő, egyszerű ábrát kell bemutatniuk a sofőrnek. A sofőr ezt követően ellenőrzi, hogy nála is ugyanaz az ábra jelenik-e meg a saját, a vezetőfülkébe rögzített telefonján.

Jegy- és bérletellenőrzéskor már nem lesz szükség a QR-kódra, hanem az ellenőröknek csupán a jegykódot, és a hozzá tartozó igazolványt kell majd felmutatni.

Metrón utazásnál az állomások jegyérvényesítő berendezéseire van ráragasztva a beolvasandó QR-kód, ezt kell az ellenőröknek bemutatni.

Az eredeti tervekhez képest egyébként egy kis csúszás is történt az új jegytípusok bevezetésével: ugyanis az Index a témában írt cikke szerint

szeptembertől már minden BKK-termék (így nemcsak a heti- és napijegyek, hanem akár havi- és éves bérletek is) megvásárolhatóak lettek volna a Nemzeti Elektronikus-jegy Platformon,

míg most inkább a turisták örülhetnek a napi- és hetijegyet magában foglaló újításnak. Arról ugyanakkor egyelőre nincs információ, hogy további bővítésre mikor kerülhet majd sor.

Természetesen örömteli, hogy a fővárosban is megjelent a mobiljegyes vásárlás lehetősége, de a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által fejlesztett projekt nem összekeverendő a sokáig tervezett elektronikus jegyrendszerrel: míg utóbbi (például a Vitézy-féle BKK által sokáig tervezgetett, majd befuccsoló RIGO) a papíralapú fővárosi jegy- és bérletrendszert váltotta volna ki, míg a mobiljegy a hagyományos jegyek mellett párhuzamosan létezik majd.

A mobiljegyes applikációban ugyanakkor ezen felül van még egy érdekesség, amely arra utal, hogy később az alkalmazást később az egész országban is kiterjeszthetik: a „Városom” menüpontban egyelőre még csak Budapestet lehet városként kiválasztani, de később ehhez hozzáadhatók lesznek más települések is.

Vagyis – ha egyszer elkészül –

úgy tűnik, ez lehet majd a 2020-ra ígért országos Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz tartozó alkalmazás.

Ez az a projekt, mely összehangolná a MÁV, a Volán és a helyi közlekedési társaságok jegy- és bérletrendszerét. Így például, ha valaki Zalaegerszegről Gyöngyösre szeretne utazni, többé nem kell külön-külön jegyet vásárolnia a MÁV-tól, a BKK-tól és a Volántól, hanem elég lesz közvetlenül egyetlen alkalmazáson belül megváltani a jegyét.

Az újításokkal kapcsolatban kerestük a BKK Sajtóosztályát, de ők cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Amint választ kapunk tőlük, frissítjük a cikket.

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek