Leorbánozta Kurzot az osztrák Schiffer András

Szerző: Techet Péter
2019.09.02. 16:50

Éles Kurz-ellenes kampánnyal akarja Peter Pilz a saját pártját bent tartani a szeptember végi választások után is a bécsi parlamentben. Az egykori zöldpolitikus, aki korrupció elleni harcáról híres, azt állítja: ha nem állítják meg Kurzot, osztrák Orbánná válhat. Pilz pártját ma csak két százalék ikszelné, ám minden negyedik szavazó örülne annak, ha a balpopulista politikusnak összejönne a parlamenti mandátum.

Leorbánozta Kurzot az osztrák Schiffer András

2017 őszén Peter Pilz volt az osztrák választás meglepetése. Miután a Zöldek nem vették fel biztos befutó helyre a politikust a listájukra, aki 1986-ban már az ökopárt színeiben került be a bécsi parlamentbe, Pilz rácsapta a sajátjaira az ajtót, kilépett, és saját pártot gründolt – ami mindenki meglepetésére megugrotta a négyszázalékos bejutási küszöböt. Sőt:

miközben a Peter Pilz Listája névre keresztelt újdonsült párt bejutott a parlamentbe, a Pilz nélkül maradt Zöldek kiestek onnan.

Nyugdíjba kell mennie Pilznek?

Idén azonban nem látszik megismétlődni a pilzi bravúr. A politikusnak csak nagy nehezen sikerült valahogy egy pártot csinálnia a saját nevére nevezett listából: a Jetzt! (azaz Most!) párt nem sikeres, Pilzet legismertebb emberei már otthagyták, és a közvélemény-kutatásokban nem tud két százalék felé kúszni. Eközben Pilz régi pártja, a Zöldek magukhoz tértek, és minden bizonnyal tíz százalék körüli eredménnyel térnek majd vissza a bécsi parlamentbe.

Pilz azzal lett népszerű, hogy számos korrupciós ügyet fedett fel, valamennyi kormány nyakában ott lihegett, több vizsgálóbizottságot is vezetett, kezdeményezett sikeresen. Tekintélyét azonban kissé megtépázta, hogy a 2017-es választások után kiderült: 2013-ban, az akkori alpbachi fórrumon több gyakornoklányt is taperolt. Pilz, aki még amolyan régi vágású macsó baloldali politikus, tagadta, hogy erőszakot követett volna el. Először azonban kész volt lemondani a parlamenti mandátumáról, de nem sokáig bírta ki nélküle. Igen hamar ismét visszatért a parlamentbe.

A szeptember végi előrehozott választások után azonban

lehet, fel kell készülnie a hatvanöt éves politikusnak lelkileg a mandátumnélküliségre.

Ő azonban nem adja fel.

Pilz szerint Kurz az osztrák Orbán

Létrehozott egy balpopulista online bulvárújságot, a ZackZack-ot, ahol számos korrupciógyanús ügyet tárgyal, ő tárta fel a jobboldali liberális Neos Strabag általi finanszírozását is. Akkor ezért éles kritikákat is kapott, ugyanis a ZackZack karikarturistája a Strabag kutyájaként ábrázolta a Neos elnökét, Beate Meinl-Reisingert. A ZackZack tudatosan utánozza – már dizájnban is – a Kronen Zeitung bulvárnapilapot, nyelvezete, témaválasztása is sokszor övön aluli: de

a bulvármédiát elsősorban baloldali ügyek érdekében veti be.

Pilz a pártját Sebastian Kurz legélesebb ellenfeleként akarja pozicionálni, ezért is vádolja azzal a Zöldeket, hogy azok hajlandóak lennének kormányra lépni Kurz-cal.

Szombaton indította be Pilz a választási kampányát Bécsben a Mariahilfer Straßén. Pár száz megjelent Pilz-hívő előtt a pártelnök arról beszélt, hogy Kurz orbanizálná Ausztriát. Ezalatt a jogállamiság kiüresítését, a szegényellenességet és a korrupció intézményesítését értette. Thomas Wallach, a ZackZack főszerkesztője is arról beszélt, hogy ha Kurz győz, Ausztria orbáni útra léphet.

Pilz aznap interjúz is adott a balliberális Der Standardnak, amiben azt mondta, hogy

„Sebastian Kurz Ausztria Orbánja, aki egy halom oligarchának van lekötelezve”.

Ez persze felettébb túlzó – mondhatni: igaztalan – vád. Egyrészről Sebastian Kurz pártja, az ÖVP a Fidesszel ellentétben egy konzervatív-liberális erő, a Fidesz-féle idegen- és EU-ellenes politikát Ausztriában az FPÖ viszi. Másrészről Kurz célja éppen az jelenleg, hogy jelentősen túlnőhesse az FPÖ-t, azaz semmiképpen se tudja egy szélsőjobboldali párt Ausztriát orbanizálni. Vélhetően ezért is mondott nemet arra, hogy az FPÖ-s Herbert Kickl újra tárcát kaphasson egy esetleges új Kurz-kormányban.

Pilz egyelőre nem tud kitörtni a kétszázalékos népszerűségből, de potenciálja még van. A felmérések szerint minden negyedik választópolgár azt szeretné, hogy Pilz maradjon a parlamentben, ugyanis tőle remélik, hogy számos vizsgálóbizottságot fog megint létrehozni. Egyet már meg is ígért: ha bekerült megint a parlamentbe,

vizsgálóbizottsággal vizsgáltatná ki az ibizai videót, mert szerinte Sebastian Kurz többet tud arról, mint amit elmondott eddig.

PETER PILZ, AKINEK CSALÁDI NEVE GOMBÁT JELENT, TÉNYLEG SZERET GOMBÁSZNI JÁRNI, ITT EGY AUGUSZTUS VÉGI KIRÁNDULÁSA UTÁNI ZSÁKMÁNYAIVAL LÁTHATÓ. HOGY A VÁLASZTÁSOKON IS ILYEN SIKERES LESZ-E, AZ KÉRDÉSES, BÁR Ő MÁR ÁLLT FEL REMÉNYTELENEBB HELYZETEKBŐL IS. FOTÓ: PETER PILZ / FACEBOOK

Kicsoda Pilz?

A Zöldekkel 2017-ben nem csak személyes okokból különbözött össze, Pilz ugyanis számos kérdésben baloldalibb vagy nemzetibb, mint volt pártja. Ezért jellemezhető osztrák Schiffer Andrásként: keményen baloldali gazdaságpolitika, kapitalizmus- és globalizációkritika, nyitottság a populizmus felé, EU-kritika, mérsékelt szuverenizmus. Célja többek között, hogy a hazaszeretet kérdését baloldali ügyként fogalmazza újra.

Pilznek emellett még

fontos témája az iszlamizmus elleni harc, ami szintén nem nevezhető tipikus zöld ügynek.

Legutóbbi ötlete azonban túllép az iszlamizmus elleni harcon, és eleve a vallások közéleti jelenlétének üzenne hadat: Pilz mindenféle vallási szimbólumot kitiltana az állami hivatalokból.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek