Keményen büntetné Boris Johnson a rebellis konzervatívokat

Szerző: Illés Gergő
2019.09.02. 08:16

Ha egy tory képviselő támogatja az ellenzék no deal brexit elleni indítványát, nem indulhat újraválasztásáért a párt színeiben.

Keményen büntetné Boris Johnson a rebellis konzervatívokat

A Konzervatív Pártban politizáló Boris Johnson brit miniszterelnök azzal fenyegette meg a potenciálisan rebellis tory képviselőket, hogy azokat kizárhatják a pártjukból, amennyiben nem támogatják a kormányt egy soron következő, kulcsfontosságú szavazáson, mely a megállapodás nélküli (no deal) brexit elkerülését tűzi ki célul.

Pengeélen táncol a miniszterelnök

Az Independent forrásai szerint a képviselőknek világosan megmondták: ha támogatnak egy ilyen jellegű ellenzéki indítványt, és a no deal brexit ellen szavaznak, akkor a következő választásokon már nem indulhatnak a Konzervatívok jelöltjeiként. A szigorú pártfegyelem a magyarral ellentétben nem a brit parlamentarizmus sajátja: míg itthon a parlament kormánypárti többsége szinte sosem szegül szembe a kormány akaratával, a briteknél mindig izgalmas kérdés, hogy egyes képviselők átszavaznak-e akár a másik oldal javaslatára.

Elég csak a Theresa May brit exminiszterelnök által kialkudott brexit-megállapodás sorsára gondolni, melyet a parlament – a Konzervatívok és az északír DUP közös, kormányzóképes többsége ellenére – nagyon leszavazott.

Johnson lépése így akármilyen túézónak is tűnik, politikailag racionális, hogy a vékonyka konzervatív többséget nem akarja veszélyeztetni. Ha ugyanis legalább egy tucatnyi tory úgy határoz, hogy az ellenzék no deal ellen hozott indítványát támogatja, akkor még bonyolultabbá válhat a brexit-helyzet megoldása. Hiába akar a kormány október 31-jén kilépni az EU-ból, ha törvény kötelezi egy megállapodás elfogadására – ugyanakkor az egyetlen, az EU számára is elfogadható megállapodást már háromszor is leszavazták a törvényhozásban.

Megosztott Konzervatívok

A parlamenti szavazatok összegyűjtéséért felelős, úgynevezett whipek irodájából kiszivárgott információk szerint „ha a képviselők nem szavaznak a kormánnyal a keddi szavazáson, azzal lerombolják a kormány tárgyalópozícióját, és a parlamenti irányítást Jeremy Corbyn kezébe adják”. Így

az összes szembeszegülő Konzervatív képviselő az újraválasztását kockáztatja, ha szembeszegül a kormánnyal, szól a kiszivárgott közlemény.

Boris Johnson ezen felül még több, a no dealt ellenző konzervatív képviselővel is megszakította a tárgyalásokat, köztük például Philip Hammonddal, aki a May-kormány kincstári kancellárja volt. A miniszterelnök ezen lépését a lázadó toryk úgy értelmezték, hogy „a kormány nem érdekelt egy kompromisszumban”, míg a képviselők „bizonyítékot akarnak, hogy a kormány valódi és őszinte kísérletet tett a megállapodásra”.

Az ellenzék hátsó padsoraiból indított, no deal brexit elleni indítványról kedden lesz szavazás, az azt követő héten pedig Boris Johnson kérésére öt hétre felfüggesztik a parlament munkáját. Ezt bár sokan antidemokratikusként ítélik meg, egyes helyzetekben volt már rá példa a brit parlamentarizmus története során, a témáról írt részletesebb cikkünkért katt ide!

Így amennyiben az ellenzék fel akar lépni a kormány ellen, akkor ezen a héten kell cselekednie.

Az indítvány pedig elég jó eséllyel indul, ugyanis a toryk távolról sem egységesek a brexit ügyében: pár maradáspárti képviselőn felül találunk közöttük olyanokat, akik a megállapodás szerinti kilépést fogadnák csak el, valamint olyanokat is, akik megállapodással vagy anélkül is hajlandóak lennének támogatni a kilépést – közéjük tartozik a miniszterelnök Boris Johnson is, aki egész politikai programját arra építette fel, hogy október 31-ig az Egyesült Királyság mindenképp kilép az EU-ból. Ha több tory képviselő is Johnson ellen szavaz, akkor ez utóbbi cél foroghat kockán a Konzervatívok számára.

BORÍTÓKÉP: Chatham House / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek