+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Talán mindenki hallott a Németország által kifejlesztett, a nácik által is nagyon sokat használt titkosítógépről, az Enigmáról

 

– vagy ahogy a magyar Wikipedia körülírja: „üzenetek sifrírozására (titkosítására, kriptográfiai kódolására, rejtjelezésére) és desifrírozására (visszafejtésére) használt, német gyártmányú, forgótárcsás, elektromechanikus” berendezésről.

 

Így nézett ki:

 

IGEN, EZ EGY A SOK HÍRES-HÍRHEDT ENIGMA KÖZÜL. BÁR RÁNÉZÉSRE KICSIT OLYAN, MINT EGY ÍRÓGÉP, DE ANNÁL SOKKAL TÖBBET TUD! FOTÓ: WIKIPEDIA

 

A második világháborúban is agyonhasznált gép titkosítási mechanizmusának feltörése kapcsán bár elsőként a brit titkosszolgálat és Alan Turing matematikus juthat eszünkbe, azon valójában már évek óta dolgoztak francia titkosszolgálati segítséggel a lengyelek, főleg Marian Rejewski, bár a németek pedig folyamatosan fejlesztették cserébe az Enigmát, és a lengyelek nem tudták tartani a lépést, végül pedig le is rohanta őket a náci Németország.

 

Végül az ismert történet szerint a britek a lengyelek munkája alapján fel tudták törni a német titkosítást, és ezzel pedig Eisenhower amerikai elnök szerint megfordították a háború menetét,

 

erről szól például a Kódjátszma című film 2014-ből, de az Enigma feltűnik még egy csomó helyen, például Robert Harris Enigma című regényében, vagy Neal Stephenson Cryptonomicon című sci-fijében.

 

Kódolj valamit az Enigmával

 

Most pedig a lényeg: kipróbálhatod te is, hogyan működik!

 

Egy Tom MacWright nevű úriember ugyanis elkészített egy virtuális Enigmát, ami nem egyszerűen csak kidobja neked az eredményt, hanem nagyon szépen meg is mutatja, hogy hogyan készül el a rejtjelezés.

 

Én azt írtam vele a leadbe: „Nem mondom, elég menő cucc!”

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás