Ha titkosítani szeretnél valamit ma este, használd ezt a virtuális Enigmát!

Szerző: Pintér Bence
2019.09.02. 18:24

Ylh obefqo, fecb knrq ziwh!

Ha titkosítani szeretnél valamit ma este, használd ezt a virtuális Enigmát!
Talán mindenki hallott a Németország által kifejlesztett, a nácik által is nagyon sokat használt titkosítógépről, az Enigmáról

– vagy ahogy a magyar Wikipedia körülírja: „üzenetek sifrírozására (titkosítására, kriptográfiai kódolására, rejtjelezésére) és desifrírozására (visszafejtésére) használt, német gyártmányú, forgótárcsás, elektromechanikus” berendezésről.

Így nézett ki:

IGEN, EZ EGY A SOK HÍRES-HÍRHEDT ENIGMA KÖZÜL. BÁR RÁNÉZÉSRE KICSIT OLYAN, MINT EGY ÍRÓGÉP, DE ANNÁL SOKKAL TÖBBET TUD! FOTÓ: WIKIPEDIA

A második világháborúban is agyonhasznált gép titkosítási mechanizmusának feltörése kapcsán bár elsőként a brit titkosszolgálat és Alan Turing matematikus juthat eszünkbe, azon valójában már évek óta dolgoztak francia titkosszolgálati segítséggel a lengyelek, főleg Marian Rejewski, bár a németek pedig folyamatosan fejlesztették cserébe az Enigmát, és a lengyelek nem tudták tartani a lépést, végül pedig le is rohanta őket a náci Németország.

Végül az ismert történet szerint a britek a lengyelek munkája alapján fel tudták törni a német titkosítást, és ezzel pedig Eisenhower amerikai elnök szerint megfordították a háború menetét,

erről szól például a Kódjátszma című film 2014-ből, de az Enigma feltűnik még egy csomó helyen, például Robert Harris Enigma című regényében, vagy Neal Stephenson Cryptonomicon című sci-fijében.

Kódolj valamit az Enigmával

Most pedig a lényeg: kipróbálhatod te is, hogyan működik!

Egy Tom MacWright nevű úriember ugyanis elkészített egy virtuális Enigmát, ami nem egyszerűen csak kidobja neked az eredményt, hanem nagyon szépen meg is mutatja, hogy hogyan készül el a rejtjelezés.

Én azt írtam vele a leadbe: „Nem mondom, elég menő cucc!”

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek