+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 2. hétfő, 19:53
Bár a nyomozók szerint veszélyeztették a babakocsiban fekvő csecsemők életét a szülők, amikor a demokráciáért mentek tüntetni, egyelőre csak figyelmeztetést ért.

Az orosz bíróság elutasította az üggyel foglalkozó nyomozók kérését arra irányulóan, hogy két pártól is vegyék el a gyereküket, amiért azok kivitték a hatalom által minden lehetséges módon gáncsolt ellenzéki tüntetésekre a még babakocsis gyerekeiket – írja a BBC.

 

A nyomozók szerint mindkét pár veszélyeztette a gyerekek életét, amikor az utcára vitték őket az őszi helyhatósági választások tisztaságáért tüntetni.
 

Már augusztus elején több, mint hatszáz szabad választásokért tüntető oroszt vettek őrizetbe Moszkvában. A fő problémájuk az volt, hogy a választásokon gyakorlatilag minden nem Vlagyimir Putyin és pártja által mozgatott ellenzéki indulót kizártak a részvételből, a szervezőket és a részvételre buzdítókat pedig azóta is vegzálják a hatóságok.

 

Eleve csak az első töntetést engedélyezték, a későbbieket már illegálisan tartották úgy, hogy a helyszínen még az internetet is kikapcsolták, illetve rászerveztek egy saslikfesztivált is Moszkvában.

 

A rendőrség erőszakos fellépése és az ellenzék vezéreinek állandó nyomasztása még nem is verte volna ki talán igazán a biztosítékot az illiberális mintaállam lakóinál, de az, hogy a rendőrség a gyerekük elvesztésével zsarolja azokat, akik haangot adnak nem tetszésüknek, már nagy visszhangot keltett: bár ezúttal még a Olga és Dimitrij Prokazov, illetve Elena és Petr Komsik is megtarthatja a gyerekét, és megúszták egy figyelmeztetéssel, a bíróságok szóltak nekik, hogy ha újra tüntetések közelébe viszik a gyerekeiket, állami gondozásba fognak kerülni.

 

FOTÓ: MHB Media / Twitter

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás