A főügyész váratlanul leállította a cseh miniszterelnök elleni nyomozást

Szerző: Pintér Bence
2019.09.02. 13:59

Évek óta nyomoztak egy ötvenmillió koronás csalási ügyben Andrej Babiš ellen, most az ügyész hirtelen ejtette az ügyet.

A főügyész váratlanul leállította a cseh miniszterelnök elleni nyomozást

Európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzése miatt nyomoztak egészen máig Andrej Babiš cseh kormányfő, illetve családtagjai és üzletfelei ellen,

de a főügyész, Jaroslav Šaroch pénteken váratlanul leállította a nyomozást –

írja a Radio Praha és az Új Szó a csehországi Deník N cikke nyomán.

A prágai főügyészség megerősítette azt, hogy döntés született az ügyben, de annak tartalmát egyelőre nem ismertették – arra hivatkoztak, hogy először át kell vizsgálniuk nekik is a mintegy 20 ezer oldalnyi iratot az ügyben, hogy adott esetben felül tudják bírálni a főügyész döntését. Babiš vasárnap beszélt az ügyről, említve, hogy szerinte ejteni fogják azt, és hozzátéve, hogy akkor sem mond le, ha vádat emelnek ellene.

Már eddig is százezrek tüntettek az ügy miatt

Áprilisban a rendőrség ötven millió korona (hatszázhatmillió forint) jogosulatlan megszerzésével gyanusította meg a rendőrség a cseh miniszterelnököt és még öt személyt egy Prágához közeli hotel és konferenciaközpont ügyében, az ún. Gólyafészek-ügyben, és vádemelést javasolt. Az ügyről és az ügy miatt kezdődő tüntetésekről itt írtunk bővebben:

Prágában először 120, majd 250 ezren tüntettek a korrupciós ügy miatt,

de Babiš tagadta a vádakat, és jelezte már akkor is, hogy nem mond le.

Az ellenzék tiszteletben tartja a döntést, de várja részleteket

A Radio Praha és az Új Szó összegzése szerint

az ellenzéki pártok egyelőre visszafogottan reagáltak.

A konzervatív-liberális TOP09 vezetője, Jiří Pospíšil egykori igazságügyi miniszter szerint fontos, hogy a döntést alaposan megindokolják a publikum előtt akkor, ha azt szeretnék, hogy az emberek bízzanak az igazságszolgáltatásban. A kereszténydemokratákat vezető Marek Výborný szerint jogilag lehet indokolt a döntés, de morálisan nem az.

A Polgári Demokrata Pártot vezető Petr Fiala szerint az, hogy az áprilisban a rendőrség lépése után lemondott az igazságügyi miniszter, komoly kétségeket támaszt a miniszterelnök ártatlanságát illetően. Az igazságügyi miniszter lemondása után is tüntettek Prágában. A kormányt kívülről támogató kommunisták arra intettek, hogy mindenki várja meg a vizsgálat eredményét.

FOTÓ: Zetor.cz

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek