Elbocsátottak egy koszovói imámot, mert kiállt az evolúció létezése mellett

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.01. 10:15

A koszovói muszlim közösségnek többek közt az volt a baja, hogy az imám bizonyíték nélkül állította, hogy tény az evolúció.

Elbocsátottak egy koszovói imámot, mert kiállt az evolúció létezése mellett

„Ellentmond az iszlám alapelveinek”, „hamisságokat terjeszt” – ezekre hivatkozva küldte el egy egyik imámát a koszovói muszlim közösség, akinek az volt a bűne, hogy hitet tett Charles Darwin evolúciós elmélete mellett.

Mint a Balkan Insight írja, Drilon Gashi két éven át szolgált egy koszovói falu, Vitomirica mecsetében imámként. Gashi 2018 októberében egy pristinai televíziónak azt nyilatkozta: „az evolúció elmélete az egyetlen olyan kortárs elmélet, ami kiállta az idő próbáját. Tehát az érvek azt mutatják, az evolúció tény”. Emiatt az imámot már felfüggesztették öt hónapra, most viszont el is bocsátották.

Gashi szerint a muszlim közösség többek közt azt kifogásolta:

azzal, hogy ténynek nevezi az evolúciót bármilyen bizonyíték nélkül, ellentmond az iszlám elveinek, elégedetlenséget váltott ki kollégái között és Koszovó-szerte is, illetve megsértette az ottani muszlim közösség érdekeit.

Az elküldött imám egyébként úgy kommentálta elbocsátását: ez az „inkvizíció újjászületése”, és szerinte hiányzik a racionális gondolkodás az iszlám közösség vezetőiből, ők maguk pedig nem engedik meg a kritikus gondolkodást.

A magyar konzuli szolgálat egyébként azt írja Koszovóról: bár a lakosság több mint kilencven százaléka muszlim, a társadalom jórészt szekularizált, és a muszlim vallás jelenléte – különösen a városokban – nem érzékelhető látványosan.

FOTÓ: Drilon Gashi / Faceboook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek