Zavar-e bárkit is Józsefváros dzsentrifikálódása?

2019.08.31. 18:10

Józsefvárosban is elkezdődött az önkormányzati választási kampány, ám valamiért az egyik legégetőbb helyi kérdésről senki sem beszél: arról, hogy az új házak épülésével kiszorulnak a szegényebb lakók. A baloldali ellenzék jelöltjeit ezért kikérdeztük, mit szólnak a kerület dzsentrifikálódásához.

Józsefvárosban az utóbbi években nagy építkezések indultak, sok új társasházat húztak fel a kerület frekventált részein. Ez azzal is jár, hogy a környéken felmennek az ingatlanárak, ami érzékenyen érintheti az ott lakó szegényebb rétegeket. Ezt nevezik dzsentrifikációnak, és bár a jelenség nagyon látványos, valamiért a fideszes kerületvezetést leváltani akaró baloldali ellenzéki összefogás nem nagyon beszél erről a kampányban. Ezért az Azonnali az aláírásgyűjtő standoknál próbálta őket szóra bírni a kérdésben.

A független, de az ellenzéki pártok által támogatott polgármesterjelöltnek, Pikó Andrásnak a dzsentrifikációról a művésznegyed jut eszébe.

Arról nem beszélt, hogy a mostani építkezési hullámhoz mit szól, arról viszont igen, hogy egy művésznegyednek micsoda dzsentrifikáló hatása lehetne, és ebből profitálhatna a kerület.

És hogy mit szólnak a dzsentrifikációhoz a kerületben élők? Egy nyugdjas szerint az üzletekben az árak ugyan nem mentek föl, azt viszont túlzásnak tartja, hogy milyen pénzeket elkérnek kis dohos üzlethelyiségek bérleti díjáért. Van olyan is, aki semmit nem érez a dzsentrifikációból. Hétköznapi nyelvre fordítva a kérdést, hogy elköltöznek-e a szomszédai, csak annyit mond: van, aki költözik, van, aki nem.

Hogy pontosan hol meg hogyan dzsentrifikálódik a nyolcadik kerület, arra az Azonnali nemrég indult, Negédes otthon című lakásügyi videósorozatában hamarosan alaposabban kitérünk. 

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek