A csehországi város, ahol a borászok miatt mentek tönkre a sörfőzdék

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.31. 07:59

Akárhányszor próbálkoztak sörfőzéssel a mai cseh-osztrák határ melletti Znojmóban, végül mindig a városnak kellett megmentenie a főzdéket. A város ugyanis a morvaországi bortermelés egyik központja, ami bár mindent tud, amire egy turistának szüksége van, egyelőre kifejezetten felfedezetlennek tűnik. Itt az Azonnali titkos útitippje!

A csehországi város, ahol a borászok miatt mentek tönkre a sörfőzdék

AUTÓVAL MINDÖSSZE HÁROM ÉS FÉL ÓRÁNYIRA TALÁLHATÓ BUDAPESTTŐL ZNOJMO (ZNAIM), CSEHORSZÁG EGYIK LEGINKÁBB ISMERETLEN KINCSE, AMELY NEM CSAK A ZNOJEMSKÉ UHORKY NÉVEN FUTÓ EREDETVÉDETT CSEMEGEUBORKÁK, HANEM A CSEHORSZÁGI BORTERMELÉS EGYIK KÖZPONTJA IS EGYBEN. CSEHORSZÁG EGYRE INKÁBB FELKAPOTT BORAINAK 96 SZÁZALÉKA AZ ORSZÁG DÉLKELETI RÉSZÉN, MORVAORSZÁGBAN KÉSZÜL.

BÁR A TERÜLET MÁR A RÓMAI KORBAN IS LAKOTT VOLT, A VÁROS ALAPÍTÁSÁT HIVATALOSAN ONNAN SZÁMOLJÁK, HOGY I. PREMYSL OTTOKÁR CSEH KIRÁLY 1226-BAN ÜNNEPÉLYESEN ÚJJÁALAPÍTOTTA AZ ADDIG FŐLEG NÉMET TELEPESEK ÁLTAL LAKOTT HELYET, ÉS EGYBEN KIRÁLYI VÁROSSÁ IS NYILVÁNÍTOTTA ZNOJMÓT. CSAK AZ ÉRDEKESSÉG KEDVÉÉRT: PRÁGA MAI BELVÁROSA 1235-BEN, BRNO (BRÜNN) 1238-BAN KAPTA MEG EZT A JOGOT.

ZNOJMO AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA 1918-AS ÖSSZEOMLÁSA UTÁN – MINT LÉNYEGÉBEN MINDEN MORVA TELEPÜLÉS – CSEHSZLOVÁKIA RÉSZE LETT: EGÉSZEN ADDIG JAVARÉSZT NÉMET NYELVŰ NÉPESSÉGE VOLT. 1938 ÉS 1945 KÖZÖTT A NÁCI HARMADIK BIRODALOMHOZ KERÜLT ZNOJMO, KICSIRE RÁ EL IS KEZDŐDÖTT AZ ADDIG FŐLEG HIVATALNOKNAK BETELEPÜLT CSEHEK ÉS A VÁROS (1922-BEN HÁROM SZÁZALÉKÁT KITEVŐ) ZSIDÓSÁGÁNAK ELŰZÉSE. EZ NEM VOLT ELÉG NEKIK: A NÁCIK 1938-BAN MÉG A VÁROS GRANDIÓZUS ZSINAGÓGÁJÁT IS FELGYÚJTOTTÁK. MA EMLÉKTÁBLA ÁLL A HELYÉN.

MA ZNOJMÓT JÓ HARMINCEZREN LAKJÁK, A 2011-ES NÉPSZÁMLÁLÁS SZERINT MINDÖSSZE 16 MAGÁT NÉMETNEK VALLÓ POLGÁRA VAN AZ EGYKORI ZNAIMNAK. A NÉPSZÁMLÁSON CSAK 19 EZREN VALLOTTÁK MAGUKAT CSEHNEK, A TÖBBIEK VAGY A MORVÁT ADTAK MEG NEMZETISÉGKÉNT, VAGY ELEVE NEM NYILATKOZTAK ERRŐL.

BÁR ELSŐSORBAN A BOR MIATT ÉRDEMES ELJÖNNI IDE, ZNOJMÓBAN BAROMI ÉRDEKES TÖRTÉNETE VAN A SÖRFŐZÉSNEK IS. AZZAL, HOGY MEGKAPTÁK A KIRÁLYI VÁROSI RANGOT, SÖRT IS FŐZHETTEK ZNOJMO POLGÁRAI, PRÓBÁLKOZTAK IS VELE, ÁM NEM TUDTÁK TARTANI A VERSENYT A BORÁSZOKKAL. 1619-BEN A VÁROS VEZETÉSE KORLÁTOZNI PRÓBÁLTA A BORELADÁSOKAT, DE NEM SIKERÜLT, 1720-RA ZNOJMO MINDKÉT SÖRFŐZDÉJE BEZÁRT.

UGYANEBBEN AZ ÉVBEN DÖNTÖTT ÚGY A VÁROSVEZETÉS, HOGY MAJD MEGALAPÍT MAGA EGY SÖRFŐZDÉT, RÖGTÖN A VÁR MELLETTI ÉPÜLETBEN. EZ 1861-BEN MAGÁNKÉZRE KERÜLT, AZTÁN 1945-BEN ÁLLAMOSÍTOTTÁK, MAJD A PRIVATIZÁCIÓ IDŐSZAKÁBAN A HEINEKENÉ LETT AZ ITT GYÁRTOTT HOSTAN SÖR. EZT 2009-BEN AZTÁN EL IS KÖLTÖZTETTÉK A KÖZELI BRNOBA, A MÉG MINDIG A VÁRBAN LÉVŐ ZNOJMÓI SÖRFŐZDE NEHÉZ MEGKÖZELÍTHETŐSÉGE MIATT.

ÍGY HÁT MEGINT A VÁROS VETTE KEZÉBE A ZNOJMÓI SÖRFŐZÉST: 2010-BEN MEGVETTÉK A HEINEKENTŐL A NEKIK MÁR NEM KELLŐ ÉRTÉKES INGATLANT (A KÉPEN LÁTHATÓ IS, AZ ÉPÜLETET ÁTÉPÍTIK, AMINT KÉSZ, LÁTOGATÓKÖZPONTJA IS LESZ A FŐZDÉNEK), AMIT 2014-BEN ELKEZDTEK RENOVÁLNI, ÉS 2015-TŐL ISMÉT PIACRA KERÜLT A ZNOJMÓI SÖR. MOST TÖBBFAJTA ÍZBEN, MAGAS MINŐSÉGBEN KAPHATÓ A VÁROS SZÁMOS KOCSMÁJÁBAN. EZEK KÖZÜL AZ EGYIK LEGAUTENTIKUSABB A FŐTÉRI U ŠNEKA, DE KIVÁLÓ A HOZPODA ÉTTEREM IS.

EZ AMÚGY A KILÁTÁS A SÖRFŐZDE ÉPÜLETE ELŐTTI PLACCRÓL.

EZ PEDIG A MÁSIK OLDALRÓL, A VÁRRA ÉS AZ OTTANI SÖRTERASZRA.

DE MIT TUD AKKOR A ZNOJMÓI BOR? AZ 1700-AS ÉVEKBEN FŐLEG AZ ÁRÁVAL SZORÍTOTTA KI A SÖRT A VÁROS PIACÁRÓL. MA AZONBAN A CSEH BORMARKETINGET KEMÉNYEN KÉZBEVETTÉK, ÉS LÉNYEGÉBEN AZ OSZTRÁK MODELLT LEMÁSOLVA – SOK, A BOROK PROFILJÁT ILLETŐEN JÓL KÖRÜLHATÁROLHATÓ ÉS MÁRKÁZHATÓ APELLÁCIÓ (CSEHÜL: VOC), MINT PÉLDÁUL A SAUVIGNON BLANC-RA, A ZÖLDVELTELINIRE ÉS A RAJNAI RIZLINGRE, ILLETVE EZEK HÁZASÍTÁSÁRA ÉPÜLŐ ZMOJNÓI LÉTREHOZÁSÁVAL – VISZIK ÉPP SIKERRE.

ZNOJMO MAGÁT AZ AROMATIKUS FEHÉRBOROK KIRÁLYSÁGAKÉNT REKLÁMOZZA, 3102 HEKTÁRNYI SZŐLŐ TARTOZIK IDE, PAPÍRON 1142-EN TERMELNEK EZEN SZŐLŐT. A BOROKAT RENDRE A MÁJUS 8-I VOC ZNOJMO FESZTIVÁLON HOZZÁK FORGALOMBA.

A BELVÁROSBAN VAN EGY NAPONTA NYITVA TARTÓ BORBÁR, AHOL CSAK ÉS KIZÁRÓLAG HELYI BOROKAT TARTANAK, POHARANKÉNT 20-35 CSEH KORONA (250-440 FORINT) ÁRON. AZ ÉPP KÓSTOLHATÓ, BONTOTT PALACKOK KÍNÁLATA NAPRÓL NAPRA VÁLTOZIK, ÁM SOKAT KÓSTOLNI ELÉG NEHÉZ, MIVEL A HELYI FOGYASZTÓI IGÉNYEK MIATT NAGYJÁBÓL UGYANAKKORA ARÁNYBAN BONTANAK FEL SZÁRAZ, FÉLSZÁRAZ, FÉLÉDES ÉS ÉDES BOROKAT IS.

SZAKMAI ELMÉLYÜLÉSRE A FELÜLETES BOROS TUDÁSÚ SZEMÉLYZET MIATT A FŐTÉREN LÉVŐ CHATKA BORBÁR SEM ALKALMAS ANNYIRA, MINT EGY BORÁSZATNÁL TETT LÁTOGATÁS, CSERÉBE ITT SZINTÉN CSAK HELYI BOROKAT TARTANAK, KORÁBBI ÉVJÁRATOKBÓL IS.

A FŐTERET NEHÉZ SZEM ELŐL TÉVESZTENI A SZOCREÁL ÉPÜLET MIATT.

ÉS A BORLAPON SZEREPELNEK OLYAN PERVERZ DOLGOK IS, MINT EZ AZ ÉDES, 16-OS ALKOHOLTARTALMÚ ÉDES VÖRÖS LIKŐRBOR IS, AMI RÁADÁSUL A BORLAP LEGDRÁGÁBB TÉTELE VOLT A MAGA 69 KORONÁS (870 FORINT) DECINKÉNTI ÁRÁVAL. EGY BUDAPESTI BORBÁRBAN ENNYIÉRT MÁR EGY KÖZEPES ÁRSZINTŰ BOR DECIJÉT SEM TÖLTIK KI.

AZ EGYIK LEGFONTOSABB TERMELŐ A LAHOFER, AMI EGYBEN CSEHORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBB BORÁSZATA. ŐK SZÜRETELNEK A ZNOJMO BELVÁROSÁBAN, A SZENT MIKLÓS-TEMPLOM ALATT TALÁLHATÓ TÖRTÉNELMI TERASZOKRÓL (RAJSKÁ-DŰLŐ) IS. BORAIK HELYBEN MEG IS KÓSTOLHATÓAK A KÉPEN LÁTHATÓ HANGULATOS TERASZON. 

HA KICSIT SOK LENNE MÁR A BOR, BÁRMIKOR JÁRHATUNK EGY KÖRT A BELVÁROSBAN. ATTÓL TARTANI NEM KELL, HOGY TÚL SOK TURISTA LENNE: ZNOJMO ÉLETÉBEN MOST VAN AZ AZ IDŐSZAK, HOGY – MÁR PERSZE HA EGYÁLTALÁN ČESKY KRUMLOVHOZ HASONLÓAN BE IS FUT A VÁROS MINT TURISZTIKAI CÉLPONT – MÁR VALAMENNYIRE KI VAN ÉPÍTVE A TURISZTIKAI KÍNÁLAT, DE TURISTA MÉG NINCS ANNYI, HOGY AZ ÉSZREVEHETŐ, PLÁNE ZAVARÓ LEGYEN.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek