+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 31. szombat, 07:59
Akárhányszor próbálkoztak sörfőzéssel a mai cseh-osztrák határ melletti Znojmóban, végül mindig a városnak kellett megmentenie a főzdéket. A város ugyanis a morvaországi bortermelés egyik központja, ami bár mindent tud, amire egy turistának szüksége van, egyelőre kifejezetten felfedezetlennek tűnik. Itt az Azonnali titkos útitippje!

AUTÓVAL MINDÖSSZE HÁROM ÉS FÉL ÓRÁNYIRA TALÁLHATÓ BUDAPESTTŐL ZNOJMO (ZNAIM), CSEHORSZÁG EGYIK LEGINKÁBB ISMERETLEN KINCSE, AMELY NEM CSAK A ZNOJEMSKÉ UHORKY NÉVEN FUTÓ EREDETVÉDETT CSEMEGEUBORKÁK, HANEM A CSEHORSZÁGI BORTERMELÉS EGYIK KÖZPONTJA IS EGYBEN. CSEHORSZÁG EGYRE INKÁBB FELKAPOTT BORAINAK 96 SZÁZALÉKA AZ ORSZÁG DÉLKELETI RÉSZÉN, MORVAORSZÁGBAN KÉSZÜL.

 

BÁR A TERÜLET MÁR A RÓMAI KORBAN IS LAKOTT VOLT, A VÁROS ALAPÍTÁSÁT HIVATALOSAN ONNAN SZÁMOLJÁK, HOGY I. PREMYSL OTTOKÁR CSEH KIRÁLY 1226-BAN ÜNNEPÉLYESEN ÚJJÁALAPÍTOTTA AZ ADDIG FŐLEG NÉMET TELEPESEK ÁLTAL LAKOTT HELYET, ÉS EGYBEN KIRÁLYI VÁROSSÁ IS NYILVÁNÍTOTTA ZNOJMÓT. CSAK AZ ÉRDEKESSÉG KEDVÉÉRT: PRÁGA MAI BELVÁROSA 1235-BEN, BRNO (BRÜNN) 1238-BAN KAPTA MEG EZT A JOGOT.

 

ZNOJMO AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA 1918-AS ÖSSZEOMLÁSA UTÁN – MINT LÉNYEGÉBEN MINDEN MORVA TELEPÜLÉS – CSEHSZLOVÁKIA RÉSZE LETT: EGÉSZEN ADDIG JAVARÉSZT NÉMET NYELVŰ NÉPESSÉGE VOLT. 1938 ÉS 1945 KÖZÖTT A NÁCI HARMADIK BIRODALOMHOZ KERÜLT ZNOJMO, KICSIRE RÁ EL IS KEZDŐDÖTT AZ ADDIG FŐLEG HIVATALNOKNAK BETELEPÜLT CSEHEK ÉS A VÁROS (1922-BEN HÁROM SZÁZALÉKÁT KITEVŐ) ZSIDÓSÁGÁNAK ELŰZÉSE. EZ NEM VOLT ELÉG NEKIK: A NÁCIK 1938-BAN MÉG A VÁROS GRANDIÓZUS ZSINAGÓGÁJÁT IS FELGYÚJTOTTÁK. MA EMLÉKTÁBLA ÁLL A HELYÉN.

 

MA ZNOJMÓT JÓ HARMINCEZREN LAKJÁK, A 2011-ES NÉPSZÁMLÁLÁS SZERINT MINDÖSSZE 16 MAGÁT NÉMETNEK VALLÓ POLGÁRA VAN AZ EGYKORI ZNAIMNAK. A NÉPSZÁMLÁSON CSAK 19 EZREN VALLOTTÁK MAGUKAT CSEHNEK, A TÖBBIEK VAGY A MORVÁT ADTAK MEG NEMZETISÉGKÉNT, VAGY ELEVE NEM NYILATKOZTAK ERRŐL.

 

BÁR ELSŐSORBAN A BOR MIATT ÉRDEMES ELJÖNNI IDE, ZNOJMÓBAN BAROMI ÉRDEKES TÖRTÉNETE VAN A SÖRFŐZÉSNEK IS. AZZAL, HOGY MEGKAPTÁK A KIRÁLYI VÁROSI RANGOT, SÖRT IS FŐZHETTEK ZNOJMO POLGÁRAI, PRÓBÁLKOZTAK IS VELE, ÁM NEM TUDTÁK TARTANI A VERSENYT A BORÁSZOKKAL. 1619-BEN A VÁROS VEZETÉSE KORLÁTOZNI PRÓBÁLTA A BORELADÁSOKAT, DE NEM SIKERÜLT, 1720-RA ZNOJMO MINDKÉT SÖRFŐZDÉJE BEZÁRT.

 

UGYANEBBEN AZ ÉVBEN DÖNTÖTT ÚGY A VÁROSVEZETÉS, HOGY MAJD MEGALAPÍT MAGA EGY SÖRFŐZDÉT, RÖGTÖN A VÁR MELLETTI ÉPÜLETBEN. EZ 1861-BEN MAGÁNKÉZRE KERÜLT, AZTÁN 1945-BEN ÁLLAMOSÍTOTTÁK, MAJD A PRIVATIZÁCIÓ IDŐSZAKÁBAN A HEINEKENÉ LETT AZ ITT GYÁRTOTT HOSTAN SÖR. EZT 2009-BEN AZTÁN EL IS KÖLTÖZTETTÉK A KÖZELI BRNOBA, A MÉG MINDIG A VÁRBAN LÉVŐ ZNOJMÓI SÖRFŐZDE NEHÉZ MEGKÖZELÍTHETŐSÉGE MIATT.

 

ÍGY HÁT MEGINT A VÁROS VETTE KEZÉBE A ZNOJMÓI SÖRFŐZÉST: 2010-BEN MEGVETTÉK A HEINEKENTŐL A NEKIK MÁR NEM KELLŐ ÉRTÉKES INGATLANT (A KÉPEN LÁTHATÓ IS, AZ ÉPÜLETET ÁTÉPÍTIK, AMINT KÉSZ, LÁTOGATÓKÖZPONTJA IS LESZ A FŐZDÉNEK), AMIT 2014-BEN ELKEZDTEK RENOVÁLNI, ÉS 2015-TŐL ISMÉT PIACRA KERÜLT A ZNOJMÓI SÖR. MOST TÖBBFAJTA ÍZBEN, MAGAS MINŐSÉGBEN KAPHATÓ A VÁROS SZÁMOS KOCSMÁJÁBAN. EZEK KÖZÜL AZ EGYIK LEGAUTENTIKUSABB A FŐTÉRI U ŠNEKA, DE KIVÁLÓ A HOZPODA ÉTTEREM IS.

 

EZ AMÚGY A KILÁTÁS A SÖRFŐZDE ÉPÜLETE ELŐTTI PLACCRÓL.

 

EZ PEDIG A MÁSIK OLDALRÓL, A VÁRRA ÉS AZ OTTANI SÖRTERASZRA.

 

DE MIT TUD AKKOR A ZNOJMÓI BOR? AZ 1700-AS ÉVEKBEN FŐLEG AZ ÁRÁVAL SZORÍTOTTA KI A SÖRT A VÁROS PIACÁRÓL. MA AZONBAN A CSEH BORMARKETINGET KEMÉNYEN KÉZBEVETTÉK, ÉS LÉNYEGÉBEN AZ OSZTRÁK MODELLT LEMÁSOLVA – SOK, A BOROK PROFILJÁT ILLETŐEN JÓL KÖRÜLHATÁROLHATÓ ÉS MÁRKÁZHATÓ APELLÁCIÓ (CSEHÜL: VOC), MINT PÉLDÁUL A SAUVIGNON BLANC-RA, A ZÖLDVELTELINIRE ÉS A RAJNAI RIZLINGRE, ILLETVE EZEK HÁZASÍTÁSÁRA ÉPÜLŐ ZMOJNÓI LÉTREHOZÁSÁVAL – VISZIK ÉPP SIKERRE.

 

ZNOJMO MAGÁT AZ AROMATIKUS FEHÉRBOROK KIRÁLYSÁGAKÉNT REKLÁMOZZA, 3102 HEKTÁRNYI SZŐLŐ TARTOZIK IDE, PAPÍRON 1142-EN TERMELNEK EZEN SZŐLŐT. A BOROKAT RENDRE A MÁJUS 8-I VOC ZNOJMO FESZTIVÁLON HOZZÁK FORGALOMBA.

 

A BELVÁROSBAN VAN EGY NAPONTA NYITVA TARTÓ BORBÁR, AHOL CSAK ÉS KIZÁRÓLAG HELYI BOROKAT TARTANAK, POHARANKÉNT 20-35 CSEH KORONA (250-440 FORINT) ÁRON. AZ ÉPP KÓSTOLHATÓ, BONTOTT PALACKOK KÍNÁLATA NAPRÓL NAPRA VÁLTOZIK, ÁM SOKAT KÓSTOLNI ELÉG NEHÉZ, MIVEL A HELYI FOGYASZTÓI IGÉNYEK MIATT NAGYJÁBÓL UGYANAKKORA ARÁNYBAN BONTANAK FEL SZÁRAZ, FÉLSZÁRAZ, FÉLÉDES ÉS ÉDES BOROKAT IS.

 

SZAKMAI ELMÉLYÜLÉSRE A FELÜLETES BOROS TUDÁSÚ SZEMÉLYZET MIATT A FŐTÉREN LÉVŐ CHATKA BORBÁR SEM ALKALMAS ANNYIRA, MINT EGY BORÁSZATNÁL TETT LÁTOGATÁS, CSERÉBE ITT SZINTÉN CSAK HELYI BOROKAT TARTANAK, KORÁBBI ÉVJÁRATOKBÓL IS.

 

A FŐTERET NEHÉZ SZEM ELŐL TÉVESZTENI A SZOCREÁL ÉPÜLET MIATT.

 

ÉS A BORLAPON SZEREPELNEK OLYAN PERVERZ DOLGOK IS, MINT EZ AZ ÉDES, 16-OS ALKOHOLTARTALMÚ ÉDES VÖRÖS LIKŐRBOR IS, AMI RÁADÁSUL A BORLAP LEGDRÁGÁBB TÉTELE VOLT A MAGA 69 KORONÁS (870 FORINT) DECINKÉNTI ÁRÁVAL. EGY BUDAPESTI BORBÁRBAN ENNYIÉRT MÁR EGY KÖZEPES ÁRSZINTŰ BOR DECIJÉT SEM TÖLTIK KI.

 

AZ EGYIK LEGFONTOSABB TERMELŐ A LAHOFER, AMI EGYBEN CSEHORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBB BORÁSZATA. ŐK SZÜRETELNEK A ZNOJMO BELVÁROSÁBAN, A SZENT MIKLÓS-TEMPLOM ALATT TALÁLHATÓ TÖRTÉNELMI TERASZOKRÓL (RAJSKÁ-DŰLŐ) IS. BORAIK HELYBEN MEG IS KÓSTOLHATÓAK A KÉPEN LÁTHATÓ HANGULATOS TERASZON. 

 

HA KICSIT SOK LENNE MÁR A BOR, BÁRMIKOR JÁRHATUNK EGY KÖRT A BELVÁROSBAN. ATTÓL TARTANI NEM KELL, HOGY TÚL SOK TURISTA LENNE: ZNOJMO ÉLETÉBEN MOST VAN AZ AZ IDŐSZAK, HOGY – MÁR PERSZE HA EGYÁLTALÁN ČESKY KRUMLOVHOZ HASONLÓAN BE IS FUT A VÁROS MINT TURISZTIKAI CÉLPONT – MÁR VALAMENNYIRE KI VAN ÉPÍTVE A TURISZTIKAI KÍNÁLAT, DE TURISTA MÉG NINCS ANNYI, HOGY AZ ÉSZREVEHETŐ, PLÁNE ZAVARÓ LEGYEN.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legnevesebb filmfesztiválon vitte haza az Eufória című sorozat első részében nyújtott teljesítményéért a legjobb pilotnak járó díjat.

Egy új kutatás szerint már napi 78 perc zenehallgatás is elegendő ahhoz, hogy fent tartsuk mentális egészségünket.

A kínai nagykövetség egyenesen megfenyegetett egy svéd írószövetséget, hogy ha nem vonják vissza a Kínában fogságban tartott író, Gui Minhai díjazását, „annak következményei lesznek”.

Bár nyíltan nem határolódott el Orbántól, Bakunak és Ankarának is beszólt Várhelyi Olivér. Mutatjuk, miket válaszolt a bővítési biztosjelölt!

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás