+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 31. szombat, 07:59
Akárhányszor próbálkoztak sörfőzéssel a mai cseh-osztrák határ melletti Znojmóban, végül mindig a városnak kellett megmentenie a főzdéket. A város ugyanis a morvaországi bortermelés egyik központja, ami bár mindent tud, amire egy turistának szüksége van, egyelőre kifejezetten felfedezetlennek tűnik. Itt az Azonnali titkos útitippje!

AUTÓVAL MINDÖSSZE HÁROM ÉS FÉL ÓRÁNYIRA TALÁLHATÓ BUDAPESTTŐL ZNOJMO (ZNAIM), CSEHORSZÁG EGYIK LEGINKÁBB ISMERETLEN KINCSE, AMELY NEM CSAK A ZNOJEMSKÉ UHORKY NÉVEN FUTÓ EREDETVÉDETT CSEMEGEUBORKÁK, HANEM A CSEHORSZÁGI BORTERMELÉS EGYIK KÖZPONTJA IS EGYBEN. CSEHORSZÁG EGYRE INKÁBB FELKAPOTT BORAINAK 96 SZÁZALÉKA AZ ORSZÁG DÉLKELETI RÉSZÉN, MORVAORSZÁGBAN KÉSZÜL.

 

BÁR A TERÜLET MÁR A RÓMAI KORBAN IS LAKOTT VOLT, A VÁROS ALAPÍTÁSÁT HIVATALOSAN ONNAN SZÁMOLJÁK, HOGY I. PREMYSL OTTOKÁR CSEH KIRÁLY 1226-BAN ÜNNEPÉLYESEN ÚJJÁALAPÍTOTTA AZ ADDIG FŐLEG NÉMET TELEPESEK ÁLTAL LAKOTT HELYET, ÉS EGYBEN KIRÁLYI VÁROSSÁ IS NYILVÁNÍTOTTA ZNOJMÓT. CSAK AZ ÉRDEKESSÉG KEDVÉÉRT: PRÁGA MAI BELVÁROSA 1235-BEN, BRNO (BRÜNN) 1238-BAN KAPTA MEG EZT A JOGOT.

 

ZNOJMO AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA 1918-AS ÖSSZEOMLÁSA UTÁN – MINT LÉNYEGÉBEN MINDEN MORVA TELEPÜLÉS – CSEHSZLOVÁKIA RÉSZE LETT: EGÉSZEN ADDIG JAVARÉSZT NÉMET NYELVŰ NÉPESSÉGE VOLT. 1938 ÉS 1945 KÖZÖTT A NÁCI HARMADIK BIRODALOMHOZ KERÜLT ZNOJMO, KICSIRE RÁ EL IS KEZDŐDÖTT AZ ADDIG FŐLEG HIVATALNOKNAK BETELEPÜLT CSEHEK ÉS A VÁROS (1922-BEN HÁROM SZÁZALÉKÁT KITEVŐ) ZSIDÓSÁGÁNAK ELŰZÉSE. EZ NEM VOLT ELÉG NEKIK: A NÁCIK 1938-BAN MÉG A VÁROS GRANDIÓZUS ZSINAGÓGÁJÁT IS FELGYÚJTOTTÁK. MA EMLÉKTÁBLA ÁLL A HELYÉN.

 

MA ZNOJMÓT JÓ HARMINCEZREN LAKJÁK, A 2011-ES NÉPSZÁMLÁLÁS SZERINT MINDÖSSZE 16 MAGÁT NÉMETNEK VALLÓ POLGÁRA VAN AZ EGYKORI ZNAIMNAK. A NÉPSZÁMLÁSON CSAK 19 EZREN VALLOTTÁK MAGUKAT CSEHNEK, A TÖBBIEK VAGY A MORVÁT ADTAK MEG NEMZETISÉGKÉNT, VAGY ELEVE NEM NYILATKOZTAK ERRŐL.

 

BÁR ELSŐSORBAN A BOR MIATT ÉRDEMES ELJÖNNI IDE, ZNOJMÓBAN BAROMI ÉRDEKES TÖRTÉNETE VAN A SÖRFŐZÉSNEK IS. AZZAL, HOGY MEGKAPTÁK A KIRÁLYI VÁROSI RANGOT, SÖRT IS FŐZHETTEK ZNOJMO POLGÁRAI, PRÓBÁLKOZTAK IS VELE, ÁM NEM TUDTÁK TARTANI A VERSENYT A BORÁSZOKKAL. 1619-BEN A VÁROS VEZETÉSE KORLÁTOZNI PRÓBÁLTA A BORELADÁSOKAT, DE NEM SIKERÜLT, 1720-RA ZNOJMO MINDKÉT SÖRFŐZDÉJE BEZÁRT.

 

UGYANEBBEN AZ ÉVBEN DÖNTÖTT ÚGY A VÁROSVEZETÉS, HOGY MAJD MEGALAPÍT MAGA EGY SÖRFŐZDÉT, RÖGTÖN A VÁR MELLETTI ÉPÜLETBEN. EZ 1861-BEN MAGÁNKÉZRE KERÜLT, AZTÁN 1945-BEN ÁLLAMOSÍTOTTÁK, MAJD A PRIVATIZÁCIÓ IDŐSZAKÁBAN A HEINEKENÉ LETT AZ ITT GYÁRTOTT HOSTAN SÖR. EZT 2009-BEN AZTÁN EL IS KÖLTÖZTETTÉK A KÖZELI BRNOBA, A MÉG MINDIG A VÁRBAN LÉVŐ ZNOJMÓI SÖRFŐZDE NEHÉZ MEGKÖZELÍTHETŐSÉGE MIATT.

 

ÍGY HÁT MEGINT A VÁROS VETTE KEZÉBE A ZNOJMÓI SÖRFŐZÉST: 2010-BEN MEGVETTÉK A HEINEKENTŐL A NEKIK MÁR NEM KELLŐ ÉRTÉKES INGATLANT (A KÉPEN LÁTHATÓ IS, AZ ÉPÜLETET ÁTÉPÍTIK, AMINT KÉSZ, LÁTOGATÓKÖZPONTJA IS LESZ A FŐZDÉNEK), AMIT 2014-BEN ELKEZDTEK RENOVÁLNI, ÉS 2015-TŐL ISMÉT PIACRA KERÜLT A ZNOJMÓI SÖR. MOST TÖBBFAJTA ÍZBEN, MAGAS MINŐSÉGBEN KAPHATÓ A VÁROS SZÁMOS KOCSMÁJÁBAN. EZEK KÖZÜL AZ EGYIK LEGAUTENTIKUSABB A FŐTÉRI U ŠNEKA, DE KIVÁLÓ A HOZPODA ÉTTEREM IS.

 

EZ AMÚGY A KILÁTÁS A SÖRFŐZDE ÉPÜLETE ELŐTTI PLACCRÓL.

 

EZ PEDIG A MÁSIK OLDALRÓL, A VÁRRA ÉS AZ OTTANI SÖRTERASZRA.

 

DE MIT TUD AKKOR A ZNOJMÓI BOR? AZ 1700-AS ÉVEKBEN FŐLEG AZ ÁRÁVAL SZORÍTOTTA KI A SÖRT A VÁROS PIACÁRÓL. MA AZONBAN A CSEH BORMARKETINGET KEMÉNYEN KÉZBEVETTÉK, ÉS LÉNYEGÉBEN AZ OSZTRÁK MODELLT LEMÁSOLVA – SOK, A BOROK PROFILJÁT ILLETŐEN JÓL KÖRÜLHATÁROLHATÓ ÉS MÁRKÁZHATÓ APELLÁCIÓ (CSEHÜL: VOC), MINT PÉLDÁUL A SAUVIGNON BLANC-RA, A ZÖLDVELTELINIRE ÉS A RAJNAI RIZLINGRE, ILLETVE EZEK HÁZASÍTÁSÁRA ÉPÜLŐ ZMOJNÓI LÉTREHOZÁSÁVAL – VISZIK ÉPP SIKERRE.

 

ZNOJMO MAGÁT AZ AROMATIKUS FEHÉRBOROK KIRÁLYSÁGAKÉNT REKLÁMOZZA, 3102 HEKTÁRNYI SZŐLŐ TARTOZIK IDE, PAPÍRON 1142-EN TERMELNEK EZEN SZŐLŐT. A BOROKAT RENDRE A MÁJUS 8-I VOC ZNOJMO FESZTIVÁLON HOZZÁK FORGALOMBA.

 

A BELVÁROSBAN VAN EGY NAPONTA NYITVA TARTÓ BORBÁR, AHOL CSAK ÉS KIZÁRÓLAG HELYI BOROKAT TARTANAK, POHARANKÉNT 20-35 CSEH KORONA (250-440 FORINT) ÁRON. AZ ÉPP KÓSTOLHATÓ, BONTOTT PALACKOK KÍNÁLATA NAPRÓL NAPRA VÁLTOZIK, ÁM SOKAT KÓSTOLNI ELÉG NEHÉZ, MIVEL A HELYI FOGYASZTÓI IGÉNYEK MIATT NAGYJÁBÓL UGYANAKKORA ARÁNYBAN BONTANAK FEL SZÁRAZ, FÉLSZÁRAZ, FÉLÉDES ÉS ÉDES BOROKAT IS.

 

SZAKMAI ELMÉLYÜLÉSRE A FELÜLETES BOROS TUDÁSÚ SZEMÉLYZET MIATT A FŐTÉREN LÉVŐ CHATKA BORBÁR SEM ALKALMAS ANNYIRA, MINT EGY BORÁSZATNÁL TETT LÁTOGATÁS, CSERÉBE ITT SZINTÉN CSAK HELYI BOROKAT TARTANAK, KORÁBBI ÉVJÁRATOKBÓL IS.

 

A FŐTERET NEHÉZ SZEM ELŐL TÉVESZTENI A SZOCREÁL ÉPÜLET MIATT.

 

ÉS A BORLAPON SZEREPELNEK OLYAN PERVERZ DOLGOK IS, MINT EZ AZ ÉDES, 16-OS ALKOHOLTARTALMÚ ÉDES VÖRÖS LIKŐRBOR IS, AMI RÁADÁSUL A BORLAP LEGDRÁGÁBB TÉTELE VOLT A MAGA 69 KORONÁS (870 FORINT) DECINKÉNTI ÁRÁVAL. EGY BUDAPESTI BORBÁRBAN ENNYIÉRT MÁR EGY KÖZEPES ÁRSZINTŰ BOR DECIJÉT SEM TÖLTIK KI.

 

AZ EGYIK LEGFONTOSABB TERMELŐ A LAHOFER, AMI EGYBEN CSEHORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBB BORÁSZATA. ŐK SZÜRETELNEK A ZNOJMO BELVÁROSÁBAN, A SZENT MIKLÓS-TEMPLOM ALATT TALÁLHATÓ TÖRTÉNELMI TERASZOKRÓL (RAJSKÁ-DŰLŐ) IS. BORAIK HELYBEN MEG IS KÓSTOLHATÓAK A KÉPEN LÁTHATÓ HANGULATOS TERASZON. 

 

HA KICSIT SOK LENNE MÁR A BOR, BÁRMIKOR JÁRHATUNK EGY KÖRT A BELVÁROSBAN. ATTÓL TARTANI NEM KELL, HOGY TÚL SOK TURISTA LENNE: ZNOJMO ÉLETÉBEN MOST VAN AZ AZ IDŐSZAK, HOGY – MÁR PERSZE HA EGYÁLTALÁN ČESKY KRUMLOVHOZ HASONLÓAN BE IS FUT A VÁROS MINT TURISZTIKAI CÉLPONT – MÁR VALAMENNYIRE KI VAN ÉPÍTVE A TURISZTIKAI KÍNÁLAT, DE TURISTA MÉG NINCS ANNYI, HOGY AZ ÉSZREVEHETŐ, PLÁNE ZAVARÓ LEGYEN.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás