Milyen karakter legyen a magyar közlekedési lámpákon?

Szerző: Petróczi Rafael
2019.08.30. 18:39

Århus városában felmenőikre emlékezve 17 helyen cserélték le a közlekedési lámpák karaktereit viking figurákra. Itthon milyen karakterrel lehetne építeni a nemzettudatot? Szavazz!

Milyen karakter legyen a magyar közlekedési lámpákon?

Dánia második legnépesebb városa, az Északi-tenger partján fekvő 340 ezer fős Århus nem éppen szokványos módon igyekszik erősíteni a dán történelmi tudatot: ettől a héttől kezdve viking figurák jelzik, hogy a gyalogosok mikor mehetnek át az utca túloldalára a zebráknál. Ugyanis Bünyamin Simsek, a városrendezési osztály tanácsosának előterjesztése nyomán Århus 17 pontján a közlekedési lámpák figuráit viking alakokra cserélték.

Miért pont vikingek?

„El akarjuk mondani az elfeledett történeteket, és Århust annak a viking városnak ábrázolni, ami”

kommentálta a vikingek megjelenését Bünyamin Simsek. Azaz az újítás nem véletlen, azzal a város történelmi gyökereire szeretnék felhívni mind a lakosok, mind a turisták figyelmét. Århust ugyanis a 8. században vikingek alapították, létrehozva ott egy erődítményt, és

a város szerkezete ma is tükrözi ezt: a település központjában sok utca még ma is ott helyezkedik el, mint a 10. században.

„Számos dán város jelentős szerepet játszott a viking időkben, de Århust leszámítva egyik sem tartotta meg azóta a földrajzi elrendezését. Nem véletlen, hogy olyan nevű utcáink vannak, mint az Árok és az Erődítmény” – mondta Lars Krants, a korhű karaktereket kidolgozó Moesgård Múzeum igazgatója. A múzeum egyébként házigazdája Dánia legnagyobb viking fesztiváljának, az évenként megrendezett Moesgård Viking Mootnak.

A VIKING FIGURÁKAT A MOESGÅRD MÚZEUM KORHŰEN TERVEZTE MEG, FEJSZÉVEL, KEREK PAJZZSAL ÉS SZARV NÉLKÜLI SISAKKAL. FORRÁS: ÅRHUS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Ennek nyomán a viking jelzőlámpákat is a város ezen pontjain helyezték el. Egy helyi dán újság, az Århus Stiftstidende szerint egy csere egyenként ezer dán koronába (mintegy 43 ezer forintba), a 17 jelzőlámpa karaktereinek cseréje összesen valamivel több, mint 700 ezer forintba került.

Máshol is rákaptak a jelzőlámpacserék ízére

Az egyedi közlekedési jelzőlámpa nem új jelenség. A bécsi Duna-szigeten például idén röplabdázó alakokra cserélték a hagyományos karaktereket, mivel a Strandröplabda Világtúra július 31. és augusztus 4. között Ausztriába érkezett.

A BÉCSI PÉLDA. FORRÁS: BEACHMAJORSERIES.COM

Az Izland északi részén található Akureyri városában 2008-tól kezdődően jelentek meg a szívet ábrázoló jelzőlámpák, mellyel a városvezetés eredetileg a 2008-as gazdasági világválságot igencsak megsínylő település lakosait szerette volna jobb kedvre deríteni.

MÉGIS KI HAJTANA ÁT A PIROSON, HA ILYEN SZÉP SZÍVECSKÉVEL KÉRIK, HOGY ÁLLJON MEG? FORRÁS: PATRICK GORSKI / YOUTUBE

1989 előtt az NDK és az NSZK különböző közlekedési lámpákat használt, Németország egyesítése után viszont eltűntek a különbségek. De nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk: a németek az NDK-s figurákat, az úgynevezett Ampelmänncheneket tartották meg. 

ELEGÁNS KALAPBAN A NÉMET AMPELMÄNNCHENEK. FORRÁS: MAX PIXEL

ANNYIRA HALADUNK A KORRAL, HOGY AZ AMPELMÄNNCHENNEK PÁR ÉVTIZEDE MOST MÁR NŐI TÁRSA IS VAN. FORRÁS: ANDRÉ KARWATH / WIKIMEDIA COMMONS

És ha már az egyenjogúságnál tartunk, nem maradhatnak ki az LMBTQ-közösséget reprezentáló közlekedési lámpák sem. 2017-ben Madrid vezetése például azzal mutatta ki az egyenjogúság iránti elkötelezettségét, hogy öt új figurával gazdagította jelzőlámpáit: a magában álló férfi és nő, valamint az egymás kezét fogó férfi-nő páros mellett azonos nemű párok sziluettjével is találkozhattak a madridiak a zebráknál.

MADRIDBAN ÍGY MUTATJÁK KI AZ ELFOGADÁST. FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS 

A spanyol főváros ezzel követte London példáját, ami a Trafalgar tér környékén a 2016-os Pride előtt lecserélte jelzőlámpái figuráit egymás kezét fogó meleg párokra, illetve az LMBTQ-közösséget a nemzetközileg használatos nemi szimbólumokkal (♂, ♀, ⚢, ⚣ stb.) megjelenítő karakterekre.

LONDONBAN IS ELFOGADÁSRA TALÁLNAK A KÜLÖNBÖZŐ SZEXUÁLIS IDENTITÁSÚ EMBEREK. FORRÁS: FLICKR.COM
Na de most válaszd ki te, hogy itt Magyarországon milyen közlekedési lámpák legyenek!
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek