„Kannabisz-szuperhatalommá” tenné Észak-Macedóniát az amerikai marihuánamogul

Szerző: Illés Gergő
2019.08.30. 08:01

A Big Mike néven is ismert Mike Straumietis még az ország miniszterelnökével is tárgyalt, a kormány szerint viszont ebben semmi különös nincsen.

„Kannabisz-szuperhatalommá” tenné Észak-Macedóniát az amerikai marihuánamogul

Észak-Macedóniába látogatott az a Big Mike becenévre is hallgató Mike Straumietis amerikai üzletember, aki az évek során az Egyesült Államokban marihuánatermesztésből és annak (jogszerű) eladásából tett szert jelentős vagyonra.

„Nagy dolgok” vannak készülőben

A látogatás persze egyáltalán nem lenne érdekes, ha a 2,8 millió Instagram-követővel rendelkező marihuánamogul nem posztolt volna képeket arról, ahogy épp az ország magas rangú politikusaival találkozik: a Balkan Insight tudósítása szerint Straumietis Zoran Zaev szociáldemokrata észak-macedón miniszterelnök mellett (akit a Gruevszki-ügy kapcsán már az Azonnali is kikérdezett) találkozott az ország egészségügyi miniszterével, Venko Filipcével, valamint Szkopje Centar kerületének polgármesterével, Szasa Bogdanoviccsel is.

„Épp most találkoztam Észak-Macedónia miniszterelnökével, Zoran Zaevvel, akivel beszélnünk kell a kannabiszról. Elmondhatom, hogy óriási a potenciál az országban,

én pedig szívesen lennék része annak, hogy Macedóniát Európa kannabisz-szuperhatalmává tegyük”

– írta Big Mike az Instagramon posztolt képe alá hozzátéve, hogy „nagy dolgok következnek”.

A látogatás persze mindenkit meglepetésként ért, főleg, hogy a kormány erről semmilyen tájékoztatást nem adott sem a médiának, sem a közvéleménynek. Csupán csütörtökön adtak ki egy rövid sajtóközleményt azzal kapcsolatban, hogy a kormány, a miniszterelnök és a képviselők rendszeresen folytatnak üzleti tárgyalásokat, erről pedig nem kötelező tájékoztatni a nyilvánosságot.

A Balkánon volt Európa drogfővárosa is

Persze a találkozások rögtön megindultak: mi célja lehet egy, a marihuána legalizálásáért küzdő üzletembernek a Balkán egyik legszegényebb országában? Hivatalos bejelentés híján erről csak találgatni lehet, de tény, hogy Straumietisnek jó oka lehetett rá, hogy a Zoran Zaev miniszterelnöksége alatt nyitottabbá és liberálisabbá váló Észak-Macedóniában befektessen. A kicsiny balkáni országban 2016-ban engedélyezték a marihuána orvosi célú termesztését, melyet maga Zaev is támogatott, arra ösztönözve a befektetőket, hogy szálljanak be a jól jövedelmező bizniszbe.

Eddig azonban arról még nem volt szó, hogy Észak-Macedóniában a kannabisz magánjellegű felhasználását is legalizálnák, mindenesetre egy biztos:

az ország csak tavaly hétmilliárd eurót is meghaladó értékben adott el orvosi célú marihuánát,

egyes becslések szerint pedig a következő három évben ezt az értéket szeretnék megháromszorozni. Főleg annak tekintetében, hogy a szomszédos Albániában óriási pénzek forognak a marihuánának köszönhetően, az ország déli részén található Lazarat faluját például sokszor Európa drogfővárosának is nevezték, míg az albán hatóságok le nem csaptak az illegális üzletre.

A Portlandban született Big Mike egyébként az Advanced Nutrients nevű kanadai cég ügyvezető igazgatója, mely világszerte az egyik legnagyobb szereplő a legális marihuánatermesztésben, maga Straumietis pedig dollármilliókra tett szert az Egyesült Államok folyamatosan enyhülő kannabisztörvényeinek köszönhetően.

BORÍTÓKÉP: Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök és Mike Straumietis / Instagram

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek