+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. augusztus 28. szerda, 08:22
Az eddig egyszerűen elpazarolt meleg levegő miatt a metróalagutak hőmérséklete is csökkenni fog, és még olcsóbb is lesz a fűtés az észak-londoniaknak.

Londonban turistaként is alapélmény a metróban uralkodó brutális hőség (még sajt Wikipedia-oldala is van), de úgy tűnik, ebből profitot fognak kovácsolni: a tervek szerint az év végére a metró melegével egész otthonokat fognak kifűteni a téli hónapokra.

 

Valószínűleg a világon elsőként próbálkoznak hasonlóval: a Northern Line melegét kötik be Észak-London több üzletének és otthonának fűtésrendszerébe. Islington amúgy már most is 850 ingatlan fűt zöld energiával, ezt nyilván megdobja majd a metróban keletkezett, eddig teljesen kárba ment hőség.

 

„A metróból újrahasznosított hőség minimális szén-dioxiddal és minimális költségekkel jár a helyiek számára”

 

állítja közleményében a projektet kivitelező Ramboll vállalat, hozzá téve, hogy számításaik szerint a metró utasai is profitálni fognak ebből, mivel valamivel hűvösebb lesz az alagutakban.

 

Már jó ideje készültek arról tanulmányok, hogy a metróban keletkezett hőséget szégyen elpazarolni: az egyik szerint konkrétan a meleg levegő akár egész London fűtésigényének 38 százalékát is kitehetné. Ehhez képest az a meglepő, hogy eddig kellett várni a technológia gyakorlatban történő alkalmazására. 

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

Ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, hogy csinálják ezt a magyarországi ortodoxok.

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás