Miközben ég az Amazonas medencéje, Trump nekiesne az alaszkai esőerdőnek

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.28. 13:09

Míg Amazóniában és Szibériában ég az erdő, az amerikai elnök eltörölné az alaszkai esőerdőre vonatkozó fakivágási tilalmat.

Miközben ég az Amazonas medencéje, Trump nekiesne az alaszkai esőerdőnek

Először is: igen, Alaszkában bármennyire hihetetlenül is hangzik, van esőerdő, mégpedig az úgynevezett mérsékelt égövi esőerdők közé tartozó. Ezek az esőerdők olyan tengerparti helyeken alakulnak ki, ahol óceáni éghajlat uralkodik, és van legalább 1500 mm éves csapadék. Ilyen például a kanadai Nagymedve-esőerdő is, de találni példát mérsékelt égövi esőerdőre Chilében és Új-Zélandon is.

Amiért erről írunk, az azért történik, mert Donald Trump amerikai elnök arra utasította mezőgazdasági miniszerét, Sonny Perdue-t, hogy vegye ki a fakivágási tilalom alá eső területek közül az alaszkai Tongass National erdőt. Ezt a Washington Post írta meg olyan informátorokra hivatkozva, akik fültanúi voltak annak, ahogyan Trump és Mike Dunleavy, Alaszka kormányzója erről beszél az Air Force One kormánygépen.

Ez az egyik legnagyobb sértetlen esőerdő a bolygón, a 6,8 millió hektárnyi területre vonatkozó fakivágási tilalom már húsz éve van érvényben. Amennyiben Trump terve valóra válik, a fakitermelés potenciálisan 3,8 millió hektárnyi erdőt érinthet, ami aztán energia- és bányászati projekteknek nyit majd ajtót.

Az alaszkai esőerdő sorsáról már évek óta folyik amúgy a vita: a Tongass National Alaszka délkeleti nyúlványában található, ez egy fjordokkal és lazacban gazdag folyókkal övezett, főleg lucfenyőkkel, hemlokfenyőkkel, cédrusokkal borított terület. Nagyjából 75 ezer ember él a környéken – köztük olyan őslakos délkeleti parti indián népcsoportok, mint a tlingitek, haidák, cimsiánok –, és itt található Alaszka állam fővárosa, a harmincpárezres Juneau is.

Bill Clinton elnöksége alatt, 2001-ben meg lett tiltva, hogy az erdő területének több, mint felét kivágják – ez azzal függött össze, hogy országosan összesen 23 és fél millió hektárnyi erdőn tiltották meg az útépítést, csak az erdőgazdálkodási iroda külön engedélyével adható kivétel. Az alaszkai kormányzó és szenátor most azért lobbizik Trumpnál, hogy Alaszka en bloc legyen kivétel ezen szabály alól, mivel így nem tudnak az egész évben fenntartható gazdaságot kifejleszteni az állam délkeleti részén.

Egyelőre az is tisztázatlan, hogy egyáltalán mekkora fakitermelésről is lenne most szó. Egy 2016-os fakivágási terv 389 307 hektárnyi olyan erdőt azonosít, amelynek faanyagát hasznosítani lehet – de ugyanebben a tervben szó van arról is, hogy ebből legfeljebb 229 861 hektárnyi erdőt lehet elpusztítani.

FOTÓ: Brad Hunter / Wikipedia

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek