Lesz-e újra lengyel miniszterelnök Kaczyński? Ha a mostani kormányfőn múlik, igen

Szerző: Bakó Bea
2019.08.28. 09:20

„Kaczyński jobb miniszterelnök lenne, mint én” – mondta pártjának elnökéről a lengyel miniszterelnök. A PiS úgy vág neki az októberi választásnak, hogy nem mondja meg, ha nyer, ki lesz a kormányfő.

Lesz-e újra lengyel miniszterelnök Kaczyński? Ha a mostani kormányfőn múlik, igen

Meglepő kijelentést tett kedd este a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki. A kormányfő a TVN24 televíziónak adott interjúban azt mondta: a kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński kiváló kormányfő lenne. 

„Meg vagyok győződve róla, hogy jobb miniszterelnök lenne nálam”

– így fogalmazott Morawiecki a Polskie Radio angolnyelvű összefoglalója szerint. 

Nyerni akarnak, de miniszterelnök-jelölt nélkül

Arra a kérdésre, hogy ki lesz a PiS miniszterelnök-jelöltje az október 13-án tartandó lengyel parlamenti választáson, Morawiecki kitérően válaszolt, mondván: először meg kell nyerni a választást, és majd utána „megfelelő időben” döntést hoznak erről a pártban.

Vagyis a jelenleg is kormányzó PiS úgy fut neki a választásnak, hogy nem mondja meg a választóknak, hogy ha nyer, ki lesz a miniszterelnök.

Morawiecki utalása a pártelnök Kaczyński esetleges miniszterelnökségére azért is meglepő, mert hiába nyeri a választásokat a PiS és vezeti a népszerűségi listákat, személyesen a pártelnök igencsak népszerűtlen. Ezért nem ő a miniszterelnök a 2015 óta tartó ciklusban sem: először Beata Szydło vezette a kormányt, majd 2017-től Morawiecki vette át a helyét.

Az idén hetvenéves Kaczyński egyébként volt már miniszterelnök: 2006 júliusa és 2007 novembere között.

Hogy állnak most az erőviszonyok?

A PiS egyébként a legfrissebb, augusztus 22-én felvett adatokon alapuló közvélemény-kutatások szerint 39 százalékkal áll az első helyen, de ez öt százalékpontos csökkenést jelent az augusztus 13-án mértekhez képest. Az ellenzéki pártok egy részét tömörítő Európai Koalíció 30 százalékkal a második, és ezt három százalékpontos erősödéssel érték el.

A lengyel választási rendszer a magyarral ellentétben arányos, így nagyon izgulhatnak most a PiS-ben, hogy sikerül-e októberben megismételni a 2015-ös bravúrt, és egyedül megszerezni az abszolút többséget a parlamentben.

Hogy ez sikerüljön, azért egyébként európai színtéren is mindent megtesznek. Ahogy korábban az Azonnalin írtuk: a lengyel sajtó szerint Angela Merkel német kancellár megállapodott Morawieckivel, hogy a PiS-es EP-képviselők megszavazzák Ursula von der Leyent bizottsági elnöknek, és hagyják, hogy a korábbi PiS-es miniszterelnök és újdonsült EP-képviselő Beata Szydło elbukja az általa áhított európai parlamenti bizottság vezetését,

cserébe viszont a lengyel EU-biztos fontos pozíciót kap majd: az agrárium, az energiaügy és a közös piac jöhet leginkább szóba.

Ez azért jönne jól a PiS-nek, mert ellenzéke folyton EU-kritikus irányvonalával támadja a kormánypártot, sőt, olykor a lengyel EU-kilépéssel is riogatnak emiatt. Ha a PiS összehozna egy fajsúlyos EU-biztosi pozíciót Lengyelországnak (amivel esetleg az oroszoktól érkező Északi Áramlat 2-t is esetleg megfúrhatnák), azzal könnyen le tudná szerelni ezeket a kritikákat.

Az EU-biztosok meghallgatása egyébként október elején, még pont a lengyel választás előtt várható, így ha első körben sikerül a Bizottságot megválasztani, akkor a választás eredményétől függetlenül még biztosan a PiS-es kormány jelölheti a lengyel biztost.

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki és Jarosław Kaczyński Budapesten, az újbudai Szmolenszk-emlékmű avatásán 2018 áprilisában. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek