Ki pótolhatná Fodor Gábort a Liberális Párt élén? Hát társelnökök!

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.28. 17:26

Most, hogy Fodor Gábor távozik a Magyar Liberális Párt éléről, átalakítanák a párt struktúráját, és bevezetnék a társelnöki rendszert. Kik indulnak a választáson önállóan még soha nem indult párt vezetéséért, és mit tanultak Fodor Gábortól? Egyikük elmondja az Azonnalinak.

Ki pótolhatná Fodor Gábort a Liberális Párt élén? Hát társelnökök!

„Nagyon becsületes lépés volt Fodor Gábortól, hogy egy olyan pillanatban jelentette be távozását, amikor a párt minden értelemben rendezett, úgy pénzügyi, mint politikai értelemben, és amikor ennek az ellenzéki szövetségkötésre nézve is üzenete van” – mondta Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője az Azonnalinak annak kapcsán, hogy kedden lemondott a pártelnökségről Fodor Gábor.

Mennyire fog hiányozni Fodor Gábor a Liberálisoknak?

A kérdésre, hogy Fodor már nem vitte volna-e előre az ellenzéki együttműködést, úgy válaszolt Bősz Anett: minden igyekezete ellenére nehéz helyzetbe került ő és a párt is. Emlékeztetett: maga Fodor is elmondta, olyan politikusokra van szükség, akiket nem terhelnek az elmúlt harminc év konfliktusai, és fontos volt számára az is, hogy most már biztosan tudja: átadhatja a stafétát, mert az utána következők azt nélküle is képesek lesznek vinni.

Hogy mit tanult Fodor Gábortól, arra Bősz Anett azt mondta:

„azt mindenképpen, hogy a hidegvérünket meg kell őrizni akkor is, mikor méltatlan körülmények közé kerülünk, és azt, hogy indulatból nem politizálunk”.

Bősz szerint Fodor Gábor érdeme, hogy mindig maximális bizalmat szavazott annak, akin látta a motivációt és a tehetséget. „Vadidegenekkel kezdett politizálni Gábor. Engem néhányan még ismertek az SZDSZ-es időkből, lehetett rólam valamiféle feltételezésük, de Sermer Ádámot egyáltalán nem, ő önkéntes aktivistaként érkezett egy kampányba, ezt követően kapott lehetőséget”.

Társelnöki rendszer lesz, hiába veszélyes

És vajon kik fognak indulni a párt elnöki tisztségéért? Bősz Anett szerint először is a következő pár hétben várhatóan módosítja alapszabályát a párt.

„Arra készülünk, hogy társelnöki rendszert hozzunk létre. Akikről már biztosan tudni, hogy ezért a posztért indulnának, az Sermer Ádám és én vagyunk”.

A kérdésre, hogy miért kaptak kedvet a társelnöki rendszerhez, mikor ez a jelek szerint például az LMP-nél sem működik, úgy válaszolt: tudja, hogy hordoz némi veszélyt az, hogy 50-50 százalékban megoszlik a felelősség és a feladat, de lát elég erőt a csapatukban, hogy ezt vinni tudják a vállukon, hiszen eddig is jól tudtak együttműködni. A kérdésre, hogy a nemi kvótához is ragaszkodnak-e majd, tehát

kötelezővé tennék-e, hogy legyen mindenképp női társelnök is, úgy felelt: lát esélyt arra is, hogy ez nem így lesz.

„Az biztos, hogy az egyenlő méltóság és az egyenlő bánásmód elvének képviselete fontos lesz számomra, hiszen arra épül minden más” – mondta Bősz Anett arra, mi lenne neki prioritás társelnökként, ha megválasztják.

A Liberális pártot 2013-ban alapították, de eddig egyetlen országgyűlési választáson sem indultak önállóan, és sem a 2014-es, sem pedig 2019-es EP-választáson nem mérettették meg magukat. A párt támogatottságát a közvéleménykutatók általában nulla és egy százalék közé teszik, ha egyáltalán mérik.

FOTÓ: Bősz Anett / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek