Az apja verte és lebuzizta, most Teddy Quinlivan lett a Chanel első transznemű modellje

Szerző: Petróczi Rafael
2019.08.28. 16:53

A francia Chanel nem fél attól, hogy alkalmazzon egy transzneműségét nyíltan vállaló modellt. A nagymúltú divatház ezzel követi az amerikai Victoria's Secret példáját.

Az apja verte és lebuzizta, most Teddy Quinlivan lett a Chanel első transznemű modellje

A bostoni származású, 25 éves Teddy Quinlivan nem ismeretlen név a divatszakmában, 2015-ben fedezte fel Nicolas Ghesquière, a francia divatház, a Louis Vuitton kreatív igazgatója. Modellként azóta viselte több neves divattervező, mint a venezuelai Carolina Herrera vagy az amerikai Jeremy Scott ruháit is.

Csakhogy – a név sugallta feltételezéssel ellentétben – Teddy nem férfi, vagy legalábbis már nem az. Ugyanis mostani nevén Theodora Quinlivan férfi testbe született, noha nőnek érezte magát. A fiatal 16 éves korától él nőként, 17 éves korától szed női hormonkat, és egy mellműtéten is átesett, hogy nőiesebben nézzen ki. 

A divatvilágba is nőként lépett be, és senki nem tudta eredeti, biológiai nemét.

Teddy 2017-ben állt elő nyilvánosan azzal, hogy transznemű, azaz bár férfiként született, de nőnek vallja magát.

Ugyan az 1909-ben alapított, az egyedi ruhakollekciói mellett a parfümjeiről és kiegészítőiről is híres Chanel még azelőtt alkalmazta a modellt, hogy felvállalta volna transz identitását, ám a divatház most hivatalosan is leszerződtette Teddyt, hogy a cég legújabb rúzskollekcióját reklámozza.

Ezzel Teddy Quinlivan lett a francia divatház első nyíltan transznemű modellje.

Mint azt Teddy az első fotósorozatot bemutató Instagram-posztjában elmondta, egész életében harcolnia kellett: nem csupán az iskolában zaklatták a gyerekek, de

tulajdon apja is verte és buzinak nevezte,

sőt, még a modellszakmán belül is visszautasításra talált, miután tavaly nyíltan beszélt az ott tapasztalt szexuális zaklatásokról.  

„A Chanel két divatbemutatóján is szerepeltem, mielőtt nyíltan vállaltam volna transz identitásomat, és amikor ezzel előálltam (…) nem gondoltam volna, hogy valaha még fogok dolgozni az ikonikus divatházzal. De mégis itt vagyok a Chanel szépségápolási reklámjában” – kommentálta a modell, aki nagy győzelemként írta le a Chanel felkérését, amiért megérte átélni a korábbi szenvedést.

A Chanel nem az egyedüli divatmogul, ami felkarolja a magukat transzneműnek valló modelleket. Augusztus elején a 22 éves Valentina Sampaio ügynöke, Erio Zanon erősítette meg, hogy a brazil nő lett a női fehérneműket forgalmazó divatcég, az amerikai Victoria's Secret első nyíltan transznemű modellje.

NYITÓKÉP: Teddy Quinlivan / Instagram

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek