+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. augusztus 28. szerda, 18:51
A beszédes nevű Sitar Metal az első formáció, ami a hagyományos indiai hangszert, a szitárt helyezi a zúzás középpontjába.

Azt hihetnénk, hogy a metálzene valami egysíkú dolog: dob, gitárok, ének, hörgés, és meg is vagyunk. Hogy mennyire nem így van, hogy ez a zenei műfaj mennyire képes magába olvasztani elsőre meglepőnek tűnő hangszereket és hangzásvilágokat, arról már az Azonnalin is írtunk.

 

A legújabban felkapott zenekar a tavaly alakult, indiai Sitar Metal, ami nemrég hozta ki első számát When Time Stands Still címen. A formáció vezetője Rishabh Seen szitárzenész.

 

A szitár egyébként az indiai népzenében használatos, pengetős hangszer, a perzsa lantok továbbfejlesztett változata; neve az úgyszint perzsa, háromhúros szetárra utal; mai formájában a 18. századtól létezik.

 

Rishabh Seen magát egy haladó szellemű szitárosnak írja le, aki arra vállalkozik, hogy a tradicionális indiai, hindu hangzásvilágot elsőre talán meghökkentő kontextusba helyezze.

 

A Sitar Metal ennek nyomán nem is próbálkozik azzal, hogy zenéjét énekkel „csúfítsa”, azt teljes egészében annak szenteli, hogy kiemelje Rishabh technikás szitárjátékát, ötvözve a metálzenei alapokkal.

 

 

Metálosok: vigyázó szemetek kelet felé vessétek!

 

A Sitar Metal amúgy nem az első, ami az indiai népi hangszert a metálban is használja, egy amerikai youtuber, Rob Scallon 2017-ben már próbálkozott hasonlóval. Viszont a Sitar Metal az az együttes, ami vállaltan ezt a hangszert a középpontba állítva igyekszik elhelyezkedni ezen a műfajon belül.

 

A Sitar Metal egyúttal beleilleszthető abba a trendbe, amiben a keleti, ázsiai kultúra is egyre nagyobb teret kíván kivívni magának a metálon belül.

 

Az úttörő a 2010-ben alakult, japán Babymetal volt, amiben három, a manga képregényekre hajazó tinilány ugrál a színpadon, japán popzenét énekelve metálzenei alapokra.

 

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a The HU nevű formáció, ami a mongol népzenét vegyíti a rockkal. A The HU – akikről Magyarországon amúgy az Azonnali írt elsőként, megszólaltatva a zenekart is – debütáló albuma szeptember 13-án jelenik meg.

 

De a Sitar Metal még Indián belül sem az első hasonló kezdeményezés: a Blodywood nevű formáció tavaly gondolt egyet, újraértelmezte az egyik tradicionális, helyi dalt, és megalkotta belőle a globalizmus metálhimnuszát. Az indiai (egészen pontosan pandzsábi) hangzásvilágot idéző, a folk-, a metál- és a rapzenét vegyítő szám azt hirdeti, hogy minden különbségünk ellenére egyek vagyunk, és együtt bármire képesek vagyunk.

 

A Sitar Metal azonos nevű, első kislemeze október elsején fog megjelenni.

 

NYITÓKÉP: Sitar Metal / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás