+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. augusztus 28. szerda, 18:51
A beszédes nevű Sitar Metal az első formáció, ami a hagyományos indiai hangszert, a szitárt helyezi a zúzás középpontjába.

Azt hihetnénk, hogy a metálzene valami egysíkú dolog: dob, gitárok, ének, hörgés, és meg is vagyunk. Hogy mennyire nem így van, hogy ez a zenei műfaj mennyire képes magába olvasztani elsőre meglepőnek tűnő hangszereket és hangzásvilágokat, arról már az Azonnalin is írtunk.

 

A legújabban felkapott zenekar a tavaly alakult, indiai Sitar Metal, ami nemrég hozta ki első számát When Time Stands Still címen. A formáció vezetője Rishabh Seen szitárzenész.

 

A szitár egyébként az indiai népzenében használatos, pengetős hangszer, a perzsa lantok továbbfejlesztett változata; neve az úgyszint perzsa, háromhúros szetárra utal; mai formájában a 18. századtól létezik.

 

Rishabh Seen magát egy haladó szellemű szitárosnak írja le, aki arra vállalkozik, hogy a tradicionális indiai, hindu hangzásvilágot elsőre talán meghökkentő kontextusba helyezze.

 

A Sitar Metal ennek nyomán nem is próbálkozik azzal, hogy zenéjét énekkel „csúfítsa”, azt teljes egészében annak szenteli, hogy kiemelje Rishabh technikás szitárjátékát, ötvözve a metálzenei alapokkal.

 

 

Metálosok: vigyázó szemetek kelet felé vessétek!

 

A Sitar Metal amúgy nem az első, ami az indiai népi hangszert a metálban is használja, egy amerikai youtuber, Rob Scallon 2017-ben már próbálkozott hasonlóval. Viszont a Sitar Metal az az együttes, ami vállaltan ezt a hangszert a középpontba állítva igyekszik elhelyezkedni ezen a műfajon belül.

 

A Sitar Metal egyúttal beleilleszthető abba a trendbe, amiben a keleti, ázsiai kultúra is egyre nagyobb teret kíván kivívni magának a metálon belül.

 

Az úttörő a 2010-ben alakult, japán Babymetal volt, amiben három, a manga képregényekre hajazó tinilány ugrál a színpadon, japán popzenét énekelve metálzenei alapokra.

 

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a The HU nevű formáció, ami a mongol népzenét vegyíti a rockkal. A The HU – akikről Magyarországon amúgy az Azonnali írt elsőként, megszólaltatva a zenekart is – debütáló albuma szeptember 13-án jelenik meg.

 

De a Sitar Metal még Indián belül sem az első hasonló kezdeményezés: a Blodywood nevű formáció tavaly gondolt egyet, újraértelmezte az egyik tradicionális, helyi dalt, és megalkotta belőle a globalizmus metálhimnuszát. Az indiai (egészen pontosan pandzsábi) hangzásvilágot idéző, a folk-, a metál- és a rapzenét vegyítő szám azt hirdeti, hogy minden különbségünk ellenére egyek vagyunk, és együtt bármire képesek vagyunk.

 

A Sitar Metal azonos nevű, első kislemeze október elsején fog megjelenni.

 

NYITÓKÉP: Sitar Metal / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás