Újrahasznosítás felsőfokon: háromszáz kávékapszulából készítettek biciklit

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.27. 13:02

Egy svéd startup azt használta ki, hogy a Nespresso kávékapszulái alumíniumból készülnek, így ha megolvasztják őket, új dolgokat lehet belőlük gyártani, például biciklit.

Újrahasznosítás felsőfokon: háromszáz kávékapszulából készítettek biciklit

Két év fejlesztés után használt kávékapszulákból készített biciklit egy Vélosophy nevű svéd startup a Nespressóval közösen. A gyártáshoz háromszáz Nespresso-kapszulát használtak fel – írja a Quartz. A 15 kilós bringát RE:CYCLE névre keresztelték, ami egy angol szójáték, hiszen míg a recycle „újrahasznosítást” jelent magyarul, addig a „cycle” biciklizést.

A limitált szériás modellek meg is vásárolhatóak darabonként 1290 euróért, ami hozzávetőlegesen 410 ezer forintnak felel meg.

De hogyan lehet a Nespresso-kapszulákból biciklit készíteni? A kapszulák alumíniumból készülnek, vagyis ha megolvasztják őket, máris újrahasznosíthatóak lesznek. Így például készült már belőlük svájci bicska, toll vagy éppen újabb kávékapszula.

A RE:CYCLE egyik megalkotója Jimmy Östholm volt, az IKEA korábbi kommunikációs menedzsere, aki ma már biciklikkel foglalkozik vállalkozóként. Östholm szerint az újrahasznosítás során az volt az egyik legnagyobb kihívás, hogy az alumíniumból olyan szilárd anyagot készítsenek, ami megfelel a bicikligyártás biztonsági kritériumainak.

A KÁVÉS BRINGA RÉSZLETEI

Egy Nespresso-kapszula egyébként 150 év alatt bomlik le, míg egy angol startup becslése szerint

a különféle kávégyártók 56 milliárd olyan egyszer használatos kávékapszulát állítottak elő, amelyek újrahasznosítás nélkül a hulladéklerakókban kötöttek ki 2018-ban.

FOTÓ: Vélosophy

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek