Szerbia titkolózik az új orosz tankjairól

Szerző: Pintér Bence
2019.08.27. 09:27

Állítólag ajándékba kapták Moszkvától a felújított T-72-eseket, nem árulják el, hogy fizetnek-e érte bármit.

Szerbia titkolózik az új orosz tankjairól

Július végén kisebb botrányt okozott, hogy Magyarország légterén áthaladt egy civil gép, amely orosz fegyvereket, köztük tankokat szállított Szebiának – állítólag ajándékba.

A Balkan Insight megpróbált utánajárni, hogy ez utóbbi állítás igaz-e,

de azt a választ kapták a szerb kormánytól, hogy ezek az adatok titkosak, és csak Moszkva beleegyezésével hozhatják azokat nyilvánosságra.

Azt ígérték, hogy a megfelelő hivatalok a megfelelő időben tájékoztatni fogják az embereket a „legális tranzakció” részleteiről, legalábbis azokról a részleteiről, amelyeket a szerződések alapján elárulhatnak.

Na de hogy került egyáltalán oda?

A fegyverszállítmány alapvetően nem azért került a hírekbe, mert Magyarországon keresztül vitték egy részét, hanem azért, mert Románia nem engedte át a másik részét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később azt mondta, hogy azért kapott engedélyt a repülő, mert nem katonai, hanem civil gép volt, ami Lengyelországon és Szlovákián is keresztülrepült. Tehát a magyar fél nem is tudott róla, hogy mit szállít.

Összesen a harminc felújított T-72-es tank mellett harminc páncélozott BRDM-2 harcjárművet hoztak, és akkor még nem beszéltünk a hat MiG-29-es vadászgépről: ezeket tehát Oroszország korábban adományozta Szerbiának, ebből elvileg tíz tank érkezett a magyar légtéren keresztül az országba.

Amikor Aleksandar Vučić elnököt arról kérdezték, hogy mégis hogyan kerülték meg az embargót, akkor azt mondta, hogy írják azt, hogy a fegyverek lepottyantak az égből.

Azt is mondta, hogy nem az a lényeg, hogy hogy kerültek ide, hanem hogy itt vannak – a többi meg csak a kormányra tartozik.

Szerbiának egyébként eddig is elég sok harckocsija volt: tavalyi összeállításunk szerint 212, ezek nagy része a jugoszláv M-84-es típushoz tartozik, de már akkor is akadt 13 darab T-72-es, ebből lett most harminccal több. Összehasonlításképpen: Horvtországnak 75 M-84-ese van, Magyarországnak pedig 30 T-72-ese – de ebből is csak egy tucat az, ami hadra fogható. Páncélozott szállító harcjárművük a szerbeknek eddig 71 volt.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek