Fodor Gábor kiszáll a politikából, lemond pártja elnökségéről

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.27. 17:48

Az elmúlt évek vitái által nem terhelt pártelnökre van szüksége a mérhetetlen támogatottságú Liberálisoknak.

Fodor Gábor kiszáll a politikából, lemond pártja elnökségéről

A Magyar Liberális Párt közleményben tudatta az Azonnalival, hogy augusztus 26-i küldöttgyűlésükön Fodor Gábor bejelentette: lemond a párt vezetéséről. Döntését a közlemény azzal indokolta, hogy a Fidesz által kialakított autoriter rendszer elleni fellépésre csak új típusú ellenzéki együttműködés kialakításával van lehetőség. A közlemény azt is írja, hogy „a pártelnök az elmúlt években számtalan konfliktust vállalt az önálló liberális politika megerősítése érdekében, amit maradéktalanul sajnos nem sikerült megvalósítani” – de hogy ezalatt mit is értenek, nem fejtik ki.

Azt mindenesetre hozzáteszik, hogy az új ellenzéki együttműködésben olyan vezetőre van szüksége a liberális politikai közösségnek, akit nem terhelnek az elmúlt évek vitái. A küldöttgyűlés egyhangúlag fogadta el a pártelnök döntését, a tisztújításra november végéig kerül sor.

Fodor Gábor 2013-ban alapította a Magyar Liberális Pártot. 2014-ben a párt elnökeként bejutott a magyar országgyűlésbe a Mesterházy Attila vezette közös baloldali listán, 2018-ban pedig Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője vette át a helyét, aki ugyanígy, a baloldali összefogás listáján szerzett mandátumot. Sajtóinformációk szerint azért Bősz került akkor végül a listára, mert az MSZP nem kért Fodorból. A pártot a közvélemény-kutatók vagy nem, vagy bőven a hibahatár alatti tartományba mérik.

A Liberálisok közleménye így folytatódik:

„Fodor Gábor célja az volt, hogy az európai értékek, a szabadságjogok iránt elkötelezett politikai közösséget építsen ki Magyarországon, és a jövő generációját felkészítse az országos szerepvállalásra. E célok megvalósultak, a szabadelvű, liberális gondolatnak létrejött a valódi politikai képviselete. A menekültekkel kapcsolatos népszavazásnál a párt egyedül szállt szembe a kormány propagandájával, állt ki a közös Európa, az emberi jogok és a humánum mellett.

 

Az illiberális államban, a kormányzati propagandával és sok esetben a baloldal támadásaival szemben is sikerült a párt önállóságát megőrizni. A Fidesz azonban olyan választási rendszert dolgozott ki, amelyben az ellenzéknek csak együttműködéssel, szoros szövetségi rendszerben van esélye leváltani a kormányzó pártot. Ennek a szövetségi politikának a kialakítását Fodor Gábor másokra szeretné bízni a jövőben.”

 

A Fidesz-alapító, majd később az SZDSZ-ben politizáló, a liberálisok színeiben több ízben miniszteri posztot betöltő, a pártot 2008-2009 között elnöklő Fodor Gábor tervei szerint újra egyetemi oktatóként folytatja pályáját, valamint egy olyan intézetet alapít meg, amely a közép-európai rendszerváltás történetét dolgozza fel.

Akinek hiányozna Fodor Gábor mint politikus, nézze vissza az Azonnali videóját Fodor utolsó parlamenti munkanapjáról!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek