+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. augusztus 25. vasárnap, 18:11
Ez nem fenyegetőzés, hanem a valóság – mondta a brit miniszterelnök.

Az új konzervatív miniszterelnökkel egyre inkább a megállapodás nélküli brexit felé sodródó Egyesült Királyság: a G7 csúcsra érkező és ott az Európai Tanácsot vezető Donald Tuskkal találkozó

 

Boris Johnson miniszterelnök már kevés esélyt lát egy új megállapodásra az október 31-i kilépési dátumig,

 

pedig korábban azt nyilatkozta, hogy a megállapodás nélküli kilépés esélye millió az egyhez.

 

Mindeközben Tusk és Johnson egy finom pengeváltásba is keveredtek: a lengyel politikus arra figyelmeztette Johnsont, hogy nehogy Mr. Megállapodás Nélküliként kerüljön be a történelemkönyvbe, mire Johnson azzal vágott vissza, hogy ezen a néven majd Tuskot fogják emlegetni.

 

Ennél konkrétabb dolgokról is esett azonban szó:

 

Johnson belengette, hogy ha valóban megállapodás nélkül lépnek ki, akkor az Egyesült Királyság nem fogja kifizetni aannak a 39 milliárd fontnak a nagy részét, amivel az EU-nak tartozna.

 

A konzervatív vezető korábban is beszélt már arról, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén visszatarthatnék ezt az összeget addig, amíg kereskedelmi megállapodást kötnek az EU-val, hogy ezzel is sürgessék egy ilyen megállapodás megszületését. Azóta azonban az új kormány is belátta, hogy a pénz negyedét még megállapodás nélkül is ki kell fizetniük.

 

Most Johnson azt mondta, hogy szigorúan nézve egy ilyen kilépés esetén végső soron nem tartoznának ezzel a pénzzel Brüsszelnek.

 

„Ez nem fenyegetés. Ez a valóság” – tette hozzá Johnson.

 

A brit miniszterelnök egyébként optimista: miközben az EU még mindig arra vár, hogy mondja meg, hogy az ír határ átjárhatóságát védő megállapodás nélkül pontosan hogyan is lesz a határ ügye megoldva, Johnson úgy érzi, hogy párizsi és berlini látogatásai nyomán kedvezőbb tárgyalási pozícióba került.

 

FOTÓ: Annika Haas / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás