Már a német kormány is úgy számol, hogy recesszióba fordulhat a gazdaság

Szerző: Illés Gergő
2019.08.23. 20:05

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó, szárnyaló magyar gazdaságnak sem.

Már a német kormány is úgy számol, hogy recesszióba fordulhat a gazdaság

Szinte egész Európában jól teljesítenek a nemzetgazdaságok: a stagnáló Olaszországot és a válságból lassan kikászálódó Görögországot kivéve a gazdasági helyzet az EU-n belül biztatóan alakul, ugyanakkor hamarosan váratlan szereplő csatlakozhat a dél-európaiak mellé a szégyenpadban: Európa legnagyobb gazdasága, Németország.

A német szövetségi kancellária egy, a Spiegel által kiszivárogtatott belső dokumentuma szerint a gazdaság már idén recesszióba fordulhat. „Már harmadik negyedéve látható egy kisebb csökkenés a bruttó nemzeti össztermékben, ez pedig technikailag recessziót jelent” – áll a dokumentumban. A német exportbevételek csökkenése miatt a gazdaság már az április és június közötti intervallumban is 0,1 százalékkal csökkent, és a július és október közötti harmadik negyedévben újabb csökkenéssel számolnak a kancellárián. Ahogy Angela Merkel kereszténydemokrata kancellár szakértői kalkulálnak,

több tényező is arra enged következtetni, hogy a gyenge ipari tevékenység az év hátralevő felében is folytatódni fog.

Recesszióról egyébként legtöbbször akkor beszélhetünk, ha legalább két, egymást követő negyedévben csökken a GDP, ez pedig jó eséllyel bekövetkezhet Németországban. Ugyanakkor a belső dokumentum szerint nagyon komoly vészhelyzettől sem kell tartani, hiszen a nemzetgazdaság stabil állapodban van. „Nagyobb krízishelyzetre nem kell számítani mindaddig, amíg a kereskedelmi viták nem eszkalálódnak, és nem következik be egy szabályozatlan brexit sem” – fogalmaznak a kancellária szakértői, akik szerint egyelőre a gazdaságot stabilizáló rendkívüli intézkedésekre nem lesz szükség.

Ugyanezen a napon egyébként a német gazdasági minisztérium szóvivője kijelentette: Németországban nincsen recesszió. A kiszivárogtatott belső dokumentumok ugyanakkor másra engednek következtetni. Németországban 2009 óta nem fordult elő, hogy a gazdaság recesszióba forduljon, viszont az augusztusban megjelent EU-s növekedési rangsorban Berlin igencsak hátul kullog, az éves összesítésben csupán Olaszországot utasítja maga mögé a 0,4 százalékos növekedésével.

Magyarország 5,1 százalékos növekedési rátájával az élen végzett a felmérésben, ugyanakkor ilyenkor nem árt emlékeztetni magunkat:

a nemzetgazdaság teljesítménye nagyban függ az itt működő német nagyipari vállalatok, autógyártók és egyéb vállalkozások teljesítményétől.

Így, ha a német gazdaság gyengélkedik, a németektől függő magyar növekedés megérezheti mindezt: már csak ezért is aggodalomra ad okot, ha recesszióba fordul a kontinens legnagyobb gazdasági hatalma.

BORÍTÓKÉP: A Volkswagen wolfsburgi gyára / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek