Előre figyelmeztették az FPÖ-t, hogy kamu az ibizai áloligarcha, Strachéék mégis találkoztak vele

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.21. 18:07

A hírhedt ibizai videón Johann Gudenus korábbi FPÖ-s frakcióvezető azzal nyugtatta HC Strache akkori alkancellárt, hogy biztos nem csapda ez az egész. Most kiderült, hogy előre szóltak neki arról, hogy kamu az orosz áloligarchanő sztorija.

Előre figyelmeztették az FPÖ-t, hogy kamu az ibizai áloligarcha, Strachéék mégis találkoztak vele

Ausztriát a május 26-i EP-választás előtt egy héttel alaposan felrázta az ibizai Strache-videó: ezeken a világsajtót bejárt felvételeken Heinz-Christian Strache, az azóta megbukott osztrák alkancellár többek között közbeszerzéseket ígérgetett egy kamuorosz áloligarcharokonnak, cserébe azért, hogy ő megvásárolja és az FPÖ befolyása alá hajtsa Ausztria legfontosabb bulvárlapját, a Kronen Zeitungot. Az ibizai villában, amit az Airbnb-n azóta is bárki kivehet, nem csupán Strache és a dekoratív áloligarcharokon volt jelen a híressé vált megbeszélésen, hanem Strache egyik bizalmasa is, Johann Gudenus, aki az FPÖ parlamenti frakcióját vezette.

Ő azonban a videó nyilvánosságra kerülésekor minden pártbeli pozíciójáról lemondott, és lényegében köddé vált – az újabb hírek alapján pedig úgy tűnik: ő csalta be Strachét a csapdába.

Gudenus a botrány kitörését követően még a politikusi Facebook-oldalát is eltávolította – ő járt jobban, Strache rajongói oldaláról ugyanis az FPÖ-pártközpont amennyire lehet, igyekszik távol tartani az új pártvezetés számára kínossá vált Strachét.

A bécsi Kurier napilap most egy megbízható informátortól, akit a lap „jó kapcsolati hálóval rendelkező vállalkozónak” nevez, megtudta: Gudenus az ibizai találkozó előtt beavatta őt a gondolataiba, és mesélt neki egy vélhetően nagyon gazdag orosz lányról, aki pár nappal Gudenus esküvője előtt a piaci érték ötszöröséért szeretett volna vásárolni egy nagyobb telket a Gudenus-családtól a Waldviertelben, Alsó-Ausztria északi részén, közel a cseh határhoz, és ezért ügyvédi letétbe helyezett hétmillió eurót egy bécsi ügyvédnél. Még fotót is mutatott a nőről.

A vállalkozó erre felhívta Gudenus figyelmét arra, hogy ő egyrészt nem ismeri ezt a nőt, másrészt kizárt, hogy az illető az orosz oligarcha Igor Makarov unokahúga legyen, az oligarchának ugyanis nincs testvére.

Gudenus azonban nem vette komolyan a vállakozó figyelmeztetését, így jött létre 2017. július 24-én és 25-én Strache, Gudenus, valamint a magát Alinya Makarovának kiadó nő találkozója a hírhedt ibizai Airbnb-villában. Mint azóta több osztrák lap is megírta: Gudenus boszniai szerb származású felesége, Tajana, aki a találkozón szintén jelen volt, többször is kételkedett a nő által elmondottak igazságtartalmával kapcsolatban, ahogy maga Strache is többször megkérdezte a felvételek tanúsága szerint, hogy ez nem egy csapda-e. De Gudenus – akit a Mandiner 2018-as portréja például az FPÖ agyának nevezett – mindkettejüket megnyugtatta: „Ez nem egy csapda.”

Gudenus a Kuriernek ragaszkodott ahhoz a verzióhoz, amit eddig is mondott: ő is a történtek áldozata, hiszen ő megbízott az ügyvédben, Ramin M.-ben, akinél a áloligarcharokon letétbe helyezte a waldvierteli telekre a pénzt, és aki mesélt neki a nőről is – eszerint meggyőzőbben, mint a Kurier által megszólaltatott vállalkozó. Az ügyvédnél, aki egyébként tevékeny részt vállalt az ibizai akció megszervezésében és a videófelvétel elkészítésében, kedden házkutatást tartottak, aminek keretében mobiltelefonokat és adathordozókat foglaltak le. A bécsi ügyészség csalás és megtévesztés miatt nyomoz Ramin M. ellen, miután Johann Gudenus múlt héten feljelentette az ügyvédet.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek