+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 21. szerda, 18:07
A hírhedt ibizai videón Johann Gudenus korábbi FPÖ-s frakcióvezető azzal nyugtatta HC Strache akkori alkancellárt, hogy biztos nem csapda ez az egész. Most kiderült, hogy előre szóltak neki arról, hogy kamu az orosz áloligarchanő sztorija.

Ausztriát a május 26-i EP-választás előtt egy héttel alaposan felrázta az ibizai Strache-videó: ezeken a világsajtót bejárt felvételeken Heinz-Christian Strache, az azóta megbukott osztrák alkancellár többek között közbeszerzéseket ígérgetett egy kamuorosz áloligarcharokonnak, cserébe azért, hogy ő megvásárolja és az FPÖ befolyása alá hajtsa Ausztria legfontosabb bulvárlapját, a Kronen Zeitungot. Az ibizai villában, amit az Airbnb-n azóta is bárki kivehet, nem csupán Strache és a dekoratív áloligarcharokon volt jelen a híressé vált megbeszélésen, hanem Strache egyik bizalmasa is, Johann Gudenus, aki az FPÖ parlamenti frakcióját vezette.

 

Ő azonban a videó nyilvánosságra kerülésekor minden pártbeli pozíciójáról lemondott, és lényegében köddé vált – az újabb hírek alapján pedig úgy tűnik: ő csalta be Strachét a csapdába.

 

Gudenus a botrány kitörését követően még a politikusi Facebook-oldalát is eltávolította – ő járt jobban, Strache rajongói oldaláról ugyanis az FPÖ-pártközpont amennyire lehet, igyekszik távol tartani az új pártvezetés számára kínossá vált Strachét.

 

A bécsi Kurier napilap most egy megbízható informátortól, akit a lap „jó kapcsolati hálóval rendelkező vállalkozónak” nevez, megtudta: Gudenus az ibizai találkozó előtt beavatta őt a gondolataiba, és mesélt neki egy vélhetően nagyon gazdag orosz lányról, aki pár nappal Gudenus esküvője előtt a piaci érték ötszöröséért szeretett volna vásárolni egy nagyobb telket a Gudenus-családtól a Waldviertelben, Alsó-Ausztria északi részén, közel a cseh határhoz, és ezért ügyvédi letétbe helyezett hétmillió eurót egy bécsi ügyvédnél. Még fotót is mutatott a nőről.

 

A vállalkozó erre felhívta Gudenus figyelmét arra, hogy ő egyrészt nem ismeri ezt a nőt, másrészt kizárt, hogy az illető az orosz oligarcha Igor Makarov unokahúga legyen, az oligarchának ugyanis nincs testvére.

 

Gudenus azonban nem vette komolyan a vállakozó figyelmeztetését, így jött létre 2017. július 24-én és 25-én Strache, Gudenus, valamint a magát Alinya Makarovának kiadó nő találkozója a hírhedt ibizai Airbnb-villában. Mint azóta több osztrák lap is megírta: Gudenus boszniai szerb származású felesége, Tajana, aki a találkozón szintén jelen volt, többször is kételkedett a nő által elmondottak igazságtartalmával kapcsolatban, ahogy maga Strache is többször megkérdezte a felvételek tanúsága szerint, hogy ez nem egy csapda-e. De Gudenus – akit a Mandiner 2018-as portréja például az FPÖ agyának nevezett – mindkettejüket megnyugtatta: „Ez nem egy csapda.”

 

Gudenus a Kuriernek ragaszkodott ahhoz a verzióhoz, amit eddig is mondott: ő is a történtek áldozata, hiszen ő megbízott az ügyvédben, Ramin M.-ben, akinél a áloligarcharokon letétbe helyezte a waldvierteli telekre a pénzt, és aki mesélt neki a nőről is – eszerint meggyőzőbben, mint a Kurier által megszólaltatott vállalkozó. Az ügyvédnél, aki egyébként tevékeny részt vállalt az ibizai akció megszervezésében és a videófelvétel elkészítésében, kedden házkutatást tartottak, aminek keretében mobiltelefonokat és adathordozókat foglaltak le. A bécsi ügyészség csalás és megtévesztés miatt nyomoz Ramin M. ellen, miután Johann Gudenus múlt héten feljelentette az ügyvédet.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás