+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 21. szerda, 08:34
Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

Azoknál az embereknél, akik rossz levegőminőségű vidéken nőnek fel, nagyobb a valószínűsége annak, hogy az életük során depresszió vagy bipoláris zavar alakul ki – írja az Independent egy kedden megjelent új tanulmányra hivatkozva. A kutatáshoz amerikai és dániai emberek millióinak adatait használták fel, amelyeket elemezve arra jutottak: szignifikáns, vagyis jelentős kapcsolat van a mentális zavarok és a légszennyezettségnek való kitettség között.

 

Amerikában egy 151 millió ember adatait tartalmazó egészségbiztosítói adatbázist elemeztek. Ennek eredménye szerint

 

a legrosszabb levegőminőséggel rendelkező területeknél 27 százalékkal volt nagyobb a bipoláris zavar, 6 százalékkal pedig a súlyos depresszió előfordulása, mint ott, ahol a legjobb volt a levegőminőség.

 

Dániában pedig 1,4 millió ember adatait vizsgálták, és azt találták: 29 százalékkal magasabb volt a mentális zavarok előfordulása a légszennyezettséggel leginkább érintett területeken élőknél. Például ott, ahol az emberek magas mértékű légszennyezettségnek voltak kitéve,  több, mint kétszeresére nőtt a skizofrénia megjelenése, de magasabb volt a személyiségzavarok, a depresszió és a bipoláris zavar aránya is.

 

A tanulmány egyik szerzője, Andrey Rzhetsky szerint a kutyákon és rágcsálókon végzett kutatások azt mutatják:

 

a légszennyezettség hatással lehet az agyra, gyulladást okozhat, ami pedig a depresszióra hasonlító tüneteket eredményez.

 

A professzor szerint elég valószínű, hogy hasonló módon hat az emberekre is a rossz levegőminőség.

 

A tanulmány kritikusai szerint viszont más tényezők is felelhetnek a rosszabb mentális egészségért azoknál, akik légszennyezéssel sújtott vidéken élnek, például ilyen lehet a nagyobb népsűrűség.

 

Tehát nehéz a levegőszennyezést önmagában mentális betegséget kiváltó faktorként azonosítani.

 

Ennek ellenére nem a mostani tanulmány az első, ami kapcsolatot vél felfedezni a mentlis zavarok és a légszennyezettség között, hasonló megállapításra jutottak például angliai kutatók is, amelyről itt lehet olvasni

 

Mindenesetre a WHO becslése szerint a légszennyezés évente hétmillió ember haláláért felel, vagyis olyan, mintha percenként tizenhárman halnának meg miatta.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás