+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 21. szerda, 08:34
Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

Azoknál az embereknél, akik rossz levegőminőségű vidéken nőnek fel, nagyobb a valószínűsége annak, hogy az életük során depresszió vagy bipoláris zavar alakul ki – írja az Independent egy kedden megjelent új tanulmányra hivatkozva. A kutatáshoz amerikai és dániai emberek millióinak adatait használták fel, amelyeket elemezve arra jutottak: szignifikáns, vagyis jelentős kapcsolat van a mentális zavarok és a légszennyezettségnek való kitettség között.

 

Amerikában egy 151 millió ember adatait tartalmazó egészségbiztosítói adatbázist elemeztek. Ennek eredménye szerint

 

a legrosszabb levegőminőséggel rendelkező területeknél 27 százalékkal volt nagyobb a bipoláris zavar, 6 százalékkal pedig a súlyos depresszió előfordulása, mint ott, ahol a legjobb volt a levegőminőség.

 

Dániában pedig 1,4 millió ember adatait vizsgálták, és azt találták: 29 százalékkal magasabb volt a mentális zavarok előfordulása a légszennyezettséggel leginkább érintett területeken élőknél. Például ott, ahol az emberek magas mértékű légszennyezettségnek voltak kitéve,  több, mint kétszeresére nőtt a skizofrénia megjelenése, de magasabb volt a személyiségzavarok, a depresszió és a bipoláris zavar aránya is.

 

A tanulmány egyik szerzője, Andrey Rzhetsky szerint a kutyákon és rágcsálókon végzett kutatások azt mutatják:

 

a légszennyezettség hatással lehet az agyra, gyulladást okozhat, ami pedig a depresszióra hasonlító tüneteket eredményez.

 

A professzor szerint elég valószínű, hogy hasonló módon hat az emberekre is a rossz levegőminőség.

 

A tanulmány kritikusai szerint viszont más tényezők is felelhetnek a rosszabb mentális egészségért azoknál, akik légszennyezéssel sújtott vidéken élnek, például ilyen lehet a nagyobb népsűrűség.

 

Tehát nehéz a levegőszennyezést önmagában mentális betegséget kiváltó faktorként azonosítani.

 

Ennek ellenére nem a mostani tanulmány az első, ami kapcsolatot vél felfedezni a mentlis zavarok és a légszennyezettség között, hasonló megállapításra jutottak például angliai kutatók is, amelyről itt lehet olvasni

 

Mindenesetre a WHO becslése szerint a légszennyezés évente hétmillió ember haláláért felel, vagyis olyan, mintha percenként tizenhárman halnának meg miatta.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás