Angela Merkel harmadik utat javasolt az ír határ kérdésének megoldására

Szerző: Fekő Ádám
2019.08.20. 19:23

Annyira felpörgött az ír határ kérdése, hogy még a német kancellár is elmondta, szerinte mik az esélyei Boris Johnsonnak.

Angela Merkel harmadik utat javasolt az ír határ kérdésének megoldására

Bár évek óta téma, az elmúlt hetekben annyira felpörgött a brexit miatt elvileg kötelezően visszaállítandó ír-északír határ ügye, hogy reggel még attól volt hangos többek közt az Azonnali is, hogy Boris Johnson levélben győzködte az Európai Bizottság elnökét, legyen kicsit engedékenyebb az EU az 1998-ban hosszú balhézást lezáró határmentesség kérdésében, de úgy általában szeretné megnyitni az alkudozást a kilépési feltételekről, amiket Theresa May intézett. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk gyorsan közölte, hogy aki nem realisztikus javaslatokkal áll elő, az gyakorlatilag az ír határ visszaállítását támogatja, akkor is, ha nem vallja be.

Angela Merkel most nyújtott némi segítő kezet Johnsonnak: szerinte a megállapodás újranyitása nélkül is meg tudnának állapodni a felek. „Amint születik egy olyan praktikus megállapodás, amivel be tudjuk tartani a nagypénteki egyezményt, és meg tudjuk állapítani az EU egységes piacának határait, nem lesz szükségünk a backstopra” – mondta Írországban tartott sajtótájékoztatóján Németország kancellárja. (Itt arról van szó, hogy a May-féle, a brit parlamenten elbukott megállapodástervezet szerint az Egyesült Királyság vámunióban maradna az EU-val, amíg nem sikerül az ír határ ügyét rendezni. Az északír konfliktust lezáró nagypénteki egyezmény garantálja, hogy nincs határ az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és Írország között. Részletesen itt írtunk arról, hogy mi ez az egész.)

„Mindig azt mondom, hogy ha meg akarod találni ezeket a megoldásokat, rövid idő alatt meg tudod. Az Európai Unió nyitott erre, de ehhez nincs szükség a kilépési megállapodás újranyitására. Minden a jövőbeli kapcsolatunkon múlik” – mondta sokat sejtetően Merkel.

FOTÓ: Marc Dossmann / Európai Parlament

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek