+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 19. hétfő, 18:27
Most éppen „bébi-Trumpnak” nevezte az olasz belügyminisztert az amerikai filmsztár. Meg odaszúrt egyet többek között a magyar kormánynak is.

Tovább folytatódik a Richard Gere és a Matteo Salvini olasz belügyminiszter közötti csetepaté: egy hete még a Lega pártelnöke azon akadt ki, hogy a 69 éves amerikai színész toszkán nyaralása alatt az Open Arms civil szervezetnél dolgozó ismerőse meghívására elment Lampedusa szigetére, és nyíltan kiállt a Földközi-tengeren ragadt 160 ember mellett, amelyet a belügyminiszter nem engedett kikötni, mert illegális bevándorlók is voltak a hajón.

 

Miért nem viszi haza a migránsokat?

 

Gere akkor sajtótájékoztatóján kijelentette: már két éve is volt itt, és szerinte a menekültek helyzete borzasztó. „Migránsoknak hívják őket, de valójában menekültek, akiknek segítségre van szükségük” – jelentette ki akkor, hozzátéve, hogy a Trumpok és Salvinik politikájának véget kell vetni. Matteo Salvini ezt követően stílszerűen Twitteren szólt vissza az amerikai színésznek:

 

„Mivel a barátjának az NGO-nál 180 bevándorlója van a fedélzeten, biztos vagyok benne, hogy a nagylelkű milliomos mind befogadja őket a villáiba. Tévedek???”

 

– írta, majd hozzátette, az összes embert elvihetné a magángépén Hollywoodba, és a villáiban majd segíthet nekik.

 

Ezt követően Gere hétfőn interjút adott a Corriere Della Sera olasz lapnak, melyben kifejtette, Donald Trump amerikai elnök és Salvini belügyminiszter ugyanazon mentalitást osztják.

 

„Ami azt illeti, Salvinit én bébi-Trumpnak hívom” – fejtegette Gere, aki szerint a Lega elnöke ugyanúgy félelemből és gyűlöletből merítkezik,

 

mint az amerikai elnök, a Trumphoz hasonlókat pedig „meg kell állítani”. Helyette Gere szerint valaki mást kéne megválasztani, például „Obama jó volt a közösségek összetartásában”, Trump viszont véleménye szerint még csak nem is népszerű, hiszen a népesség hatvan százaléka elégedetlen az elnökségével.

 

Magyarországon is manipulálnák a vezetők az embereket?

 

Gere az interjújában hozzátette: ha Salvini „eltöltene egy kis időt azokkal az emberekkel, meghallgatná a történetüket, a családi traumáikat, megváltoztatná a véleményét”. A filmsztár hozzátette: szívesen találkozna Salvinivel, mert biztos benne, hogy a belügyminiszter „nem olyan, amilyennek mutatja magát”, hiszen van családja, gyermekei és szülei. Ugyanakkor azt is hozzátette: a belügyminiszter politikai ügyet csinál az emberek érintő vészhelyzetből, ez pedig rossz politika.

 

A beszélgetés során a színész elmondta, szerinte két Olaszország is létezik, ő maga pedig imádja az olaszokat, de valami megváltozott az elmúlt években: nemcsak Olaszországban, hanem Magyarországon, Lengyelországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is.

 

„A politikai vezetők manipulálják az elménket”, annak sötét oldalát hozzák elő, fejtegette.

 

Ugyanakkor szerinte ez még nem a demokráciák vége, hanem egy olyan kihívás, amit meg lehet nyerni ezekkel a vezetőkkel szemben. Augusztus elején az olasz parlament elfogadott egy törvénycsomagot, mely megbírságolja a migránsmentő hajók kapitányait, amennyiben azok engedély nélkül lépnek be az olasz felségvizekre. Az új törvény értelmében ezen kapitányok akár egymillió euróra is büntethetők.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

Nagy szavak ezek, hiszen a miniszterelnök hónapok óta azzal küzdött, hogy még a saját képviselői egy része is torpedózza a terveit.

A Hosszúlépés mozgalom kezdeményezése célba ért, a II. kerület már bevállalt egy női szobrot. Kerpel-Fronius Gábor azt ígéri, az új köztéri szobrokkal vége a tíz éve tartó vizuális környezetszennyezésnek.

A terhes nőre harmincöt esetet sikerült rábizonyítani, de valószínűleg több követőjéről is nagyon sok pénzt gombolt le.

Újabb óriási tüntetésen követelték Prágában az összeférhetetlenséggel vádolt miniszterelnök lemondását.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás