+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 19. hétfő, 19:17
Francia kollégájához látogatott az orosz elnök: a két vezető oda-odaszúrt egymásnak, Putyin a sárgamellényes tüntetések miatt kritizálta Macront.

A demokratikus értékek tiszteletben tartására figyelmeztette Emmanuel Macron Vlagyimir Putyint: a francia elnök hétfőn fogadta orosz kollégáját dél-franciaországi nyári rezidenciáján a Moscow Times tudósítása szerint, ahol a demokrácia tisztelete mellett a kelet-ukrajnai krízis ügyében kiállt a békés rendezés mellett.

 

Óvatos optimizmus Zelenszkijjel kapcsolatban

 

Közös sajtótájékoztatójukon Macron elmondta: reméli, hogy képesek lesznek békés megoldást találni a Donbaszban, ahol már ötödik éve működnek senki által el nem ismert, oroszbarát proxyállamok Donyecki, illetve Luhanszki Népköztársaság néven. Macron szimbolikusan felajánlott egy olajágat Putyinnak, mely többek között a béke és a kiengesztelődés jelképének számított már az ókori görög kultúrában is.

 

Ukrajna ügyében Putyin kijelentette: Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetései óvatos okokat adnak az optimizmusra,

 

de azt is kiemelte, hogy eddig még semelyik, az ukrán válság ügyében összehívott találkozónak nem volt kézzelfogható eredménye.

 

Macron már nem volt ilyen óvatos akkor, amikor a szólásszabadság és a demokrácia helyzetére terelődött a szó. Nem csoda, hiszen Moszkvát az elmúlt hetekben óriási tüntetéshullám rázza meg, melyek megtartását az orosz hatóságok hol engedélyezik, hol nem. Ha éppen a hatósági tiltás ellenére ezrek jelennek meg Moszkva központjában, akkor több száz tüntetőt tartóztatnak le, de a demonstráció engedélyezése esetén is több ellenzéki vezetőt vettek őrizetbe. Az eddigi legjelentősebb, augusztus 10-i tüntetésen majdnem ötvenezren jelentek meg. A tüntetések apropóját az adta, hogy a rendszeren kívüli és ténylegesen is Putyin-ellenes ellenzékieket a választási bizottság nem engedte elindulni a szeptemberi moszkvai városi Duma választásain különféle kisebb adminisztrációs hibákra hivatkozva.

 

Putyin ott üt, ahol fáj

 

Macron ezért ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón kijelentette: a tüntetések szabadságát, a szólásszabadságot, a véleményszabadságot és a választáson való indulás szabadságát „ahogyan az Európa Tanács összes országában, úgy Oroszországban is tiszteletben kell tartani”. Ezzel a francia elnök nemcsak a moszkvai tüntetésekre célozgatott, hanem arra is, hogy az oroszokat csak nemrég fogadták vissza az Európa Tanácsba (strasbourgi székhelyű, emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi szervezet, mely nem az EU intézményrendszerének része, és nem összekeverendő vele), így Macron nyilván gondolta, hogy a visszafogadásért cserébe az oroszok lesznek szívesek gesztusokat tenni az emberi jogok területén. „Hiszek egy európai Oroszországban” – fogalmazott a francia államfő.

 

Putyin ott vágott vissza a francia államfőnek, ahol a legjobban fáj neki: a sárgamellényes tüntetéseket kezdte emlegetni, ahol bizony szintén nem volt hiány rendőri brutalitásból,

 

és emiatt sok bírálat is érte Macront. Kijelentette: Moszkva nem szeretne olyan tüntetéseket, amelyek Franciaországban kibontakoztak, de a békés demonstrációkkal nincs problémája. A moszkvai tüntetésekről szólva az orosz elnök elmondta, a tüntetőknek be kell tartaniuk a törvényeket, akik azonban ezt nem teszik meg, azokat felelősségre kell vonni. Emellett Putyin szerint a tüntetések folyamán senkinek sincs joga erőszakot kezdeményezni.

 

Az orosz elnököt kérdezték a Fehér-tenger mellett történt nukleáris rakétakísérletről is, melynél egy baleset következtében legalább öten meghaltak, és a közeli Szeverodvinszk városa közelében kiugró radioaktív sugárzási értékeket mértek. Putyin szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, a sérültek és az elhunytak pedig mind állami kitüntetésben részesülnek.

 

BORÍTÓKÉP: A francia elnök még korábbi, a Kremlben tett látogatása során. Forrás: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem árulás, hanem a konszenzusos politika melletti kiállás szimbóluma az indulása – mondja Balogh Gábor.

A legkisebb bírságot Tarlós Istvánnak, a legnagyobbat Puzsér Róbertnek kell fizetnie.

Vajon felismerhetőek-e a pártok és politikusok üzenetei, ha nincs jelezve az illető vagy szervezetének neve? Töltsd ki!

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás