+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 19. hétfő, 19:17
Francia kollégájához látogatott az orosz elnök: a két vezető oda-odaszúrt egymásnak, Putyin a sárgamellényes tüntetések miatt kritizálta Macront.

A demokratikus értékek tiszteletben tartására figyelmeztette Emmanuel Macron Vlagyimir Putyint: a francia elnök hétfőn fogadta orosz kollégáját dél-franciaországi nyári rezidenciáján a Moscow Times tudósítása szerint, ahol a demokrácia tisztelete mellett a kelet-ukrajnai krízis ügyében kiállt a békés rendezés mellett.

 

Óvatos optimizmus Zelenszkijjel kapcsolatban

 

Közös sajtótájékoztatójukon Macron elmondta: reméli, hogy képesek lesznek békés megoldást találni a Donbaszban, ahol már ötödik éve működnek senki által el nem ismert, oroszbarát proxyállamok Donyecki, illetve Luhanszki Népköztársaság néven. Macron szimbolikusan felajánlott egy olajágat Putyinnak, mely többek között a béke és a kiengesztelődés jelképének számított már az ókori görög kultúrában is.

 

Ukrajna ügyében Putyin kijelentette: Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetései óvatos okokat adnak az optimizmusra,

 

de azt is kiemelte, hogy eddig még semelyik, az ukrán válság ügyében összehívott találkozónak nem volt kézzelfogható eredménye.

 

Macron már nem volt ilyen óvatos akkor, amikor a szólásszabadság és a demokrácia helyzetére terelődött a szó. Nem csoda, hiszen Moszkvát az elmúlt hetekben óriási tüntetéshullám rázza meg, melyek megtartását az orosz hatóságok hol engedélyezik, hol nem. Ha éppen a hatósági tiltás ellenére ezrek jelennek meg Moszkva központjában, akkor több száz tüntetőt tartóztatnak le, de a demonstráció engedélyezése esetén is több ellenzéki vezetőt vettek őrizetbe. Az eddigi legjelentősebb, augusztus 10-i tüntetésen majdnem ötvenezren jelentek meg. A tüntetések apropóját az adta, hogy a rendszeren kívüli és ténylegesen is Putyin-ellenes ellenzékieket a választási bizottság nem engedte elindulni a szeptemberi moszkvai városi Duma választásain különféle kisebb adminisztrációs hibákra hivatkozva.

 

Putyin ott üt, ahol fáj

 

Macron ezért ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón kijelentette: a tüntetések szabadságát, a szólásszabadságot, a véleményszabadságot és a választáson való indulás szabadságát „ahogyan az Európa Tanács összes országában, úgy Oroszországban is tiszteletben kell tartani”. Ezzel a francia elnök nemcsak a moszkvai tüntetésekre célozgatott, hanem arra is, hogy az oroszokat csak nemrég fogadták vissza az Európa Tanácsba (strasbourgi székhelyű, emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi szervezet, mely nem az EU intézményrendszerének része, és nem összekeverendő vele), így Macron nyilván gondolta, hogy a visszafogadásért cserébe az oroszok lesznek szívesek gesztusokat tenni az emberi jogok területén. „Hiszek egy európai Oroszországban” – fogalmazott a francia államfő.

 

Putyin ott vágott vissza a francia államfőnek, ahol a legjobban fáj neki: a sárgamellényes tüntetéseket kezdte emlegetni, ahol bizony szintén nem volt hiány rendőri brutalitásból,

 

és emiatt sok bírálat is érte Macront. Kijelentette: Moszkva nem szeretne olyan tüntetéseket, amelyek Franciaországban kibontakoztak, de a békés demonstrációkkal nincs problémája. A moszkvai tüntetésekről szólva az orosz elnök elmondta, a tüntetőknek be kell tartaniuk a törvényeket, akik azonban ezt nem teszik meg, azokat felelősségre kell vonni. Emellett Putyin szerint a tüntetések folyamán senkinek sincs joga erőszakot kezdeményezni.

 

Az orosz elnököt kérdezték a Fehér-tenger mellett történt nukleáris rakétakísérletről is, melynél egy baleset következtében legalább öten meghaltak, és a közeli Szeverodvinszk városa közelében kiugró radioaktív sugárzási értékeket mértek. Putyin szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, a sérültek és az elhunytak pedig mind állami kitüntetésben részesülnek.

 

BORÍTÓKÉP: A francia elnök még korábbi, a Kremlben tett látogatása során. Forrás: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Ha munkaeszközökről van szó, mindenkinek mások a preferenciái. Egy valami azonban mindenkiben közös: a tökéletes választásra való törekvés.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás