+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 19. hétfő, 19:17
Francia kollégájához látogatott az orosz elnök: a két vezető oda-odaszúrt egymásnak, Putyin a sárgamellényes tüntetések miatt kritizálta Macront.

A demokratikus értékek tiszteletben tartására figyelmeztette Emmanuel Macron Vlagyimir Putyint: a francia elnök hétfőn fogadta orosz kollégáját dél-franciaországi nyári rezidenciáján a Moscow Times tudósítása szerint, ahol a demokrácia tisztelete mellett a kelet-ukrajnai krízis ügyében kiállt a békés rendezés mellett.

 

Óvatos optimizmus Zelenszkijjel kapcsolatban

 

Közös sajtótájékoztatójukon Macron elmondta: reméli, hogy képesek lesznek békés megoldást találni a Donbaszban, ahol már ötödik éve működnek senki által el nem ismert, oroszbarát proxyállamok Donyecki, illetve Luhanszki Népköztársaság néven. Macron szimbolikusan felajánlott egy olajágat Putyinnak, mely többek között a béke és a kiengesztelődés jelképének számított már az ókori görög kultúrában is.

 

Ukrajna ügyében Putyin kijelentette: Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetései óvatos okokat adnak az optimizmusra,

 

de azt is kiemelte, hogy eddig még semelyik, az ukrán válság ügyében összehívott találkozónak nem volt kézzelfogható eredménye.

 

Macron már nem volt ilyen óvatos akkor, amikor a szólásszabadság és a demokrácia helyzetére terelődött a szó. Nem csoda, hiszen Moszkvát az elmúlt hetekben óriási tüntetéshullám rázza meg, melyek megtartását az orosz hatóságok hol engedélyezik, hol nem. Ha éppen a hatósági tiltás ellenére ezrek jelennek meg Moszkva központjában, akkor több száz tüntetőt tartóztatnak le, de a demonstráció engedélyezése esetén is több ellenzéki vezetőt vettek őrizetbe. Az eddigi legjelentősebb, augusztus 10-i tüntetésen majdnem ötvenezren jelentek meg. A tüntetések apropóját az adta, hogy a rendszeren kívüli és ténylegesen is Putyin-ellenes ellenzékieket a választási bizottság nem engedte elindulni a szeptemberi moszkvai városi Duma választásain különféle kisebb adminisztrációs hibákra hivatkozva.

 

Putyin ott üt, ahol fáj

 

Macron ezért ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón kijelentette: a tüntetések szabadságát, a szólásszabadságot, a véleményszabadságot és a választáson való indulás szabadságát „ahogyan az Európa Tanács összes országában, úgy Oroszországban is tiszteletben kell tartani”. Ezzel a francia elnök nemcsak a moszkvai tüntetésekre célozgatott, hanem arra is, hogy az oroszokat csak nemrég fogadták vissza az Európa Tanácsba (strasbourgi székhelyű, emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi szervezet, mely nem az EU intézményrendszerének része, és nem összekeverendő vele), így Macron nyilván gondolta, hogy a visszafogadásért cserébe az oroszok lesznek szívesek gesztusokat tenni az emberi jogok területén. „Hiszek egy európai Oroszországban” – fogalmazott a francia államfő.

 

Putyin ott vágott vissza a francia államfőnek, ahol a legjobban fáj neki: a sárgamellényes tüntetéseket kezdte emlegetni, ahol bizony szintén nem volt hiány rendőri brutalitásból,

 

és emiatt sok bírálat is érte Macront. Kijelentette: Moszkva nem szeretne olyan tüntetéseket, amelyek Franciaországban kibontakoztak, de a békés demonstrációkkal nincs problémája. A moszkvai tüntetésekről szólva az orosz elnök elmondta, a tüntetőknek be kell tartaniuk a törvényeket, akik azonban ezt nem teszik meg, azokat felelősségre kell vonni. Emellett Putyin szerint a tüntetések folyamán senkinek sincs joga erőszakot kezdeményezni.

 

Az orosz elnököt kérdezték a Fehér-tenger mellett történt nukleáris rakétakísérletről is, melynél egy baleset következtében legalább öten meghaltak, és a közeli Szeverodvinszk városa közelében kiugró radioaktív sugárzási értékeket mértek. Putyin szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, a sérültek és az elhunytak pedig mind állami kitüntetésben részesülnek.

 

BORÍTÓKÉP: A francia elnök még korábbi, a Kremlben tett látogatása során. Forrás: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a legmagasabb Európában: Franciaország három, Ausztria öt százalékos adót vezetett be idén, de készül a megoldás nemzetközi szinten is.

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

Egy kilenc éven át tartó korrupciós sémát tártak fel a spanyol hatóságok.

Értelmes állami bormarketing hosszú évek óta nincs Magyarországon, ezt a tevékenységet inkább a borászatok és lelkes borrajongók végzik. Most két világjáró borszakíró adna ki magyar borkalauzt angolul.

A brit LibDemek és a Skót Nemzeti Párt vitázni akartak Boris Johnsonnal és Jeremy Corbynnal, de nem hívták meg őket. Hiába reklamáltak.

Az átlag liechtensteini háztartás eladósodottsága meghaladja a kétszázezer eurót, amivel GDP-arányosan a kontinens leggazdagabb országa számít egyben a legeladósodottabb társadalomnak is.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás