Nyílt börtönt teszteltek a csehek, elég jól sikerült

2019.08.14. 08:11

Kilencvenkét egyáltalán nem is őrzött rabból csak hármat kellett szabadulása után visszadugni rácsok mögé, mondjuk ők eleve piti bűnözők voltak.

Nyílt börtönt teszteltek a csehek, elég jól sikerült

Új büntetés-végrehajtási megoldást tesztelt Csehország 2017 októbere óta Jiřicében: egy kis falura emlékeztető nyílt börtönben készítették fel a szabadulásra váró, kisebb vétségekért elítélt rabokat a kinti életre – írja Radio Praha.

A cél az volt, hogy minél kevesebben essenek vissza, és az eredmény biztató: a 92, programot teljesítő rabból csak három került szabadulása újra rácsok mögé eddig,

ami önmagában is elég jó arány, ahhoz képest pedig, hogy a cseh börtönökből szabadulók 70 százaléka általában újra börtönbe kerül, nagyon jó szám. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy az eleve kisebb vétségekért, enyhébb büntetésre ítélt emberek közül arányaiban feltehetően amúgy is kevesebb lenne a visszaeső, mint az életvitelszerű súlyos bűnözők közül, akiket meg nem zárnak nyílt börtönbe.

A nyílt börtönben őrök nincsenek, csak pszichológusok és oktatók, a napi rutin és feladatok teljesítéséért pedig a rabok maguk felelnek. A jiřicei intézményből dolgozni járnak az ott lakók, majd visszatérve a munkából állattartással, kertészkedéssel és gazdálkodással foglalkoznak. Munkaidőben legtöbben egy közeli autógyárban dolgoznak.

Ugyan konkrét adatok még nincsenek, de az intézmény vezetője szerint működésük olcsóbb, mint egy rendes börtöné: nincsenek ugye őrök, és a rabok a fizetésükből fizetik a költségeket. A program során tizenhárom rabot kellett visszaszállítani rendes börtönbe, főleg alkoholproblémák miatt.

Ha beválik a projekt, akkor a jelenleg 36 fő befogadására alkalmas jiřicei intézményt százfősre bővítik, és az országban máshol is létrehoznak hasonló telepeket.

Nálunk is van amúgy valami hasonló

Magyarországon is van egyébként lehetőség arra, hogy az elítélt a büntetése végét már ne a börtönben töltse le, hanem eljárhasson például dolgozni, azért, hogy könnyebben tudjon majd visszailleszkedni a társadalomba a büntetés letöltése után. Ezt úgy hívják, hogy reintegrációs őrizet, és ezt egyedi elbírálás alapján a büntetés-végrehajtási bíró engedélyezi.

Ilyenkor kijelölnek egy lakást az elítélt számára, amit meghatározott időben, meghatározott célból hagyhat el, például azért, hogy dolgozni járjon. Nyilván a legkisebb stikli vagy szökési próbálkozás esetén az illető rögtön mehet vissza a börtönbe.

FOTÓ: Jiřicei börtön archívumából a Radio Praha nyomán

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek