Két hét alatt feleakkorára csökkent a kormányzati stáb, mégsem omlott össze az ország

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.14. 09:55

Bár a Kurz-kormány azt ígérte, spórol a rendszeren, utódja, a szakértői kormány mutatja meg Ausztriának, milyen is az valójában.

Két hét alatt feleakkorára csökkent a kormányzati stáb, mégsem omlott össze az ország

Ausztriában május végén minden felfordult: a híres ibizai videó, amin Heinz-Christian Strache egykori alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke egy álorosz áloligarchának közbeszerzéseket ígérget médiavásárlásért cserébe, Sebastian Kurz néppárti kancellár kormányának bukásához vezetett. Pontosabban: először az FPÖ szállt ki a kormányból, Kurz ugyanis nem elégedett meg azzal, hogy csak Strache mondjon le, ő a botrányt botrányra halmozó Herbert Kickl FPÖ-s belügyminiszter távozásához is ragaszkodott, ez azonban a szélsőjobboldali pártnak sok volt. Ezt követően Kurz kisebbségi kormányt alakított, amit aztán a parlamentben a szociáldemokraták (SPÖ) és a szabadságpártiak (FPÖ) megbuktattak – így június 3-a óta egy szakértői kormány vezeti nyugati szomszédunkat, élén Brigitte Bierleinnel, az osztrák alkotmánybíróság eddigi elnökével.

A szeptember végére kiírt előrehozott választásig a kampány átállt népszórakoztató üzemmódba. Egy rejtélyes tényfeltáró honlapon például azt ígérik, hogy lerántják a leplet Kurz kancellár kokainozásairól, üzleteiről és magánéletéről – bár az ígéret lassan három hetes, azóta se rengette meg semmi Kurz imidzsét. De vannak más próbálkozók is: a 2017-ben a Zöldektől személyes sérelmek miatt kilépett, az akkori választáson a pártot a parlamentből egy saját listával kiütő Peter Pilz például 1-2 százalékos népszerűsége ellenére ismét nekivág a választási kampánynak: rögtön meg is alapította a zackzack.at nevű portált, amin kíméletlenül osztanak ki mindenkit, és nem csak pártokat, hanem még a sajtót is, ha az épp rosszat vagy rosszul írt a Pilz vezette, nemrég átszerveződött Liste Jetztről

Az FPÖ szerette leginkább a nagy stábokat

Ez a párt kérte ki a Kurz-, illetve a szakértői Bierlein-kabinet által közvetlenül foglalkoztatott személyek (miniszterek stábjai, tanácsadói) számát az egyes minisztériumoktól. A különbség megdöbbentő: Brigitte Bierlein szakértői kormánya feleakkora stábbal is elmuzsikál, mint a Sebastian Kurz vezette ÖVP-FPÖ-kormány. Mint azt a Kurier napilap írja: míg május 18-án, az ibizai videó nyilvánosságra kerülésének másnapján 395 ember dolgozott közvetlenül Kurz kormányának, addig június 11-én már csak 191 embert foglalkoztatott az osztrák kormány – ez 51,65 százalékos csökkenés.

De a szakértői kormány eleve nem csak a munkatársak számát nyeste meg, hanem a kormánytisztviselőkét is: Kurznak 14 minisztere és 2 államtitkára volt, Bierlein megelégszik 12 miniszterrel.

BRIGITTE BIERLEIN OSZTRÁK KANCELLÁR (BALRA) A BEIKTATÁSA NAPJÁN ALEXANDER VAN DER BELLEN OSZTRÁK ÁLLAMFŐVEL (JOBBRA). FOTÓ: OSZTRÁK KANCELLÁRIA / FB

A legnagyobb változások azokban a minisztériumokban történtek, amelyeknek FPÖ-s vezetése volt. A legdrasztikusabb csökkenés a személyi állományban a belügyminisztériumban történt: Herbert Kickl FPÖ-s miniszter és államtitkára, az ÖVP-s Karoline Edtstadler alatt 54-en dolgoztak, a szakértői kormány belügyminisztere, Wolfgang Peschorn megelégszik 15 ember munkájával is. A korábban HC Strache vezette közszolgálati és sportminisztériumban – ami bár minisztériumként megvan most is, de miniszter nincs az élén, mivel Eduard Müller pénzügyminiszter látja el ezt a feladatot is – 31-ről ötfősre nyesték le a stáb számát, a szociális minisztériumban 34-ről 10-re, a Kurz-kormány bukásáig Norbert Hofer korábbi FPÖ-s államfőjelölt vezette közlekedési minisztériumban 36-ról 14-re. De magán a kancellárián is nagy változások történtek: míg Kurz közvetlenül 31 embert foglalkoztatott, Bierlein stábja csak 14 fős.

Spórolás vs kommunikált spórolás

A Bierlein-kabinet egyébként az ÖVP-FPÖ-kormány által foglalkoztatottaknak kereken a negyedét vette át, összegez a Kurier napilap. A legtöbb munkatársat Elisabeth Udolf-Strodl gazdasági miniszter vette át az ÖVP-s elődjétől: 20-ból 15-öt. Iris Rauskala oktatási miniszter első körben a 22 munkatársból 17-et átvett, majd miután véget ért a tanév és a felsőoktatási szemeszter, nekiállt egy újabb leépítésnek. A külügyminisztériumban is érdemben támaszkodtak a Putyin által a stájerországi esküvőjén megtáncoltatott pártfüggetlen, de az FPÖ által jelölt Közel-Kelet-szakértő, Karin Kneissl exminiszter stábjára: a 30 munkatársából 13-at vett át Alexander Schallenberg, aki külügyminiszterként egyben a kancellária vezetését is felügyeli.

Az adatokat kikérő Bruno Rossmann, a Liste Jetzt parlamenti frakcióvezetője mindezt úgy kommentálta: „Ismét megmutatkozik – ami legutóbb a csak bejelentésekből álló adóreform kommunikálásra költött 1,3 millió eurónál –, hogy az ÖVP és az FPÖ számára a rendszeren történő spórolás legfeljebb a szociális ellátórendszerre vonatkozik, a saját kiadásaikra egyáltalán nem.”

CÍMLAPFOTÓ: Osztrák kancellária / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek