+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Pintér Bence
2019. augusztus 12. hétfő, 19:25
A közkincsnek számító, ingyen letölthető e-könyvek általában csúnyák és gyatrán vannak megcsinálva, de most ajánlunk egy helyet, ahol ez nem így van.

Párszor írtunk már itt az Azonnali Könyves Kálmán rovatában a közkinccsé váló művekről, illetve az e-könyvekről is, utóbbiak esetén főleg arról, hogy drágák, és hogy az áfa miatt most már lehetnének olcsóbbak. A két téma ott ér össze, hogy ugye egy csomó olyan könyv van, amihez már ingyen hozzá lehetne jutni, mert nincs rajtuk jogdíj, és az e-könyvet nyomtatni sem kell, szóval adja magát, hogy egy csomó régi cucc könnyen elérhető legyen e-könyvben.

 

És persze vannak is ilyen oldalak és projektek, mint a Project Gutenberg vagy magyar nyelvű darabokhoz akár a Magyar Elektronikus Könyvtár, meg

 

van egy sor másik hely, ahol valóban vannak ingyenes e-könyvek, csak sajnos elég hullámzó minőségben.

 

Gyakran rossz a tördelés, nincs tartalomjegyzék, csúnya a borító, összefolyik a szöveg: ez pedig annyit ront az olvasmányélményen, hogy velem előfordult már, hogy miután egy jogdíjmentes szöveget csak csúnya verziókban találtam meg, inkább megvettem egy rendes kiadó által kiadott e-könyvben.

 

A szenvedésnek vége!

 

Bár nem ma indult a projekt, hanem 2017-ben, én mégis most bukkantam rá a Standard Ebooks nevű oldalra, ahol önkéntesek dolgoznak azon, hogy egyre több közkincsnek számító könyvet hozzanak el profi, modern e-könyvként az olvasóknak angol nyelven. Ez azt jelenti, hogy

 

a szövegeket átolvassák, a tördelést és a betűket rendesen megcsinálják, és csinálnak hozzá egy minimál, de csinos borítót is.

 

A különbség egy random Project Gutenbergből származó ekönyv és egy Standard Ebooks keze közül kikerülő darab között ég és föld, az elmúlt pár napban jó párat leszedtem és teszteltem, hogy ezt egyértelműen megállapíthassam.

 

Ráadásul a választék is elég jó: ajánlok is rögtön pár könyvet, amit érdemes leszedni annak, aki olvas angolul.

 

+ Van egy jó adag klasszikus sci-fi: egy-egy novellaválogatás Philip K. Dicktől, Algis Budrystől és Stanley G. Weinbaumtól, aztán van könyv André Nortontől, vagy fent van Fritz Leiber Hugo-díjas regénye, a The Big Time.

 

+ Akad itt egy sor klasszikus horror és fantasy is: egy novellaválogatás H. P. Lovecrafttől, illetve itt van a The King in Yellow Robert W. Chambers-től, amit sokan a True Detective első évada miatt ismernek;Robert E. Howard, Lord Dunsany, L. Frank Baum, Edgar Rice Burroughs és George McDonald könyvei.

 

+ Egy sor egyéb klasszikus: a Moby-Dick, a Frankenstein, a Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, a Walden, H. G. Wells, Lewis Carroll, Arthur Conan Doyle, Maurice Leblanc és Jules Verne könyvei.

 

+ Ezen felül pedig olyan izgalmas tényirodalmi szövegek, mint Benjamin Franklin önéletrajza, A gall háború Caesartól, Charles Darwin alapműve, A fajok eredete, vagy a Kommunista kiáltvány, persze mind angolul.

 

Itt lehet átpörgetni a teljes választékot, megéri! Itt pedig be lehet szállni önkéntesként a projektbe.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem áll jól a közvélemény-kutatásokban a hivatalosan vasárnap elnökjelöltnek választott PSD-s miniszterelnök.

Ez nem fenyegetőzés, hanem a valóság – mondta a brit miniszterelnök.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Nem a hagyományos könyvesbolti terjesztésbe kerülnek azok a romantikus könyvek, amelyek a KSH toplistáját vezetik.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Szeptember 7-én 15 órától Budapesten és minden megyeszékhelyen!

Kóstold végig Baranya legjobb ízeit egyetlen nap alatt, szeptember 8-án!

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás