Balosak az osztrákok, de inkább jobbra szavaznak

Szerző: Illés Gergő
2019.08.12. 08:31

Milyen jegyeket kapnak a választóiktól az osztrák pártok csupán egy hónappal az Ibiza-botrány miatt kiírt előrehozott választások előtt?

Balosak az osztrákok, de inkább jobbra szavaznak

Érdekes felmérést készített a Der Standard osztrák lap számára a Market Institut osztrák közvélemény-kutató cég, mely csupán másfél hónappal az osztrák előrehozott választások előtt részletesen szondázta a szavazópolgárok preferenciáit és elégedettségüket az egyes pártokkal.

Iskolai jegyeket kaptak az osztrák pártok

Az első – és talán leginkább rendhagyó kérdés, hogy ha iskolai jegyekkel kéne osztályozni a fontosabb pártok munkáját az elmúlt két évben, azok milyen jegyet kapnának (német nyelvterületen az egyes számít a legjobb, az ötös pedig a legrosszabb, vagyis a „nem megfelelt” jegynek, de a cikkben a magyar értékelési rendszerre „fordítjuk” át az egyes jegyeket).

A legtöbben a Sebastian Kurz-féle ÖVP munkáját ítélik meg példásként:

az osztrákok 15 százaléka ötöst, 27 százalékuk pedig négyest adott a Néppárt elmúlt kétéves tevékenységére, vagyis a szavazók több, mint 40 százaléka többnyire elégedett velük.

Kurzék ugyanakkor jó sok kettest és egyest is bezsebeltek: kettest 18 százalék adna az előző kormánykoalíció nagyobbik pártjának, 17 százalék pedig megbuktatná őket.

Nagy a kontraszt a szebb napokat is megélt SPÖ-höz képest: a szociáldemokratáknak csak 2 százalék adna ötöst, tehát még saját szavazóik sem feltétlenül elégedettek velük, a négyest is csak 13 százalék szerint érdemlik meg. A választók fele ugyanakkor nagyon lepontozta a gyengélkedő szocdemeket: 23 százalék kettest, 26 százalék pedig egyest húzna be a jelenleg második legerősebb pártnak.

A Strache-botránynak volt egy egyértelmű hozadéka a szélsőjobboldali FPÖ számára, ugyanis a szabadságpártiak a leginkább elutasítottak az osztrák pártok között, 39 százalék megbuktatná őket, további 18 szerint pedig csak kettest érdemelnek. Viszont a pártnak az állandó rajongótábora is stabilabb: az FPÖ-nek 10 százalék adna ötöst, további 9 százalék pedig négyest.

A másik, különösen népszerűtlen alakulat az osztrák Schiffer András, Peter Pilz minipártja.

A Jetzt, amely két éve kiütötte a parlamentből az osztrák Zöldeket, szintén csak 2 százaléknyi ötöst kapna, de négyessel is csak 7 százalék honorálná a munkájukat. 21 százalék még épp átengedné a közvélemény-kutatásokban szenvedő kispártot, de 36 megbuktatná azt. A Zöldek már egy fokkal jobban teljesítettek, jelest ugyan itt is csak 2 százalék írna be nekik, de négyest már 19 százaléktól kapnának. A Momentum osztrák testvérpártja, a jobbliberális Neos 5 százaléknyi jelest és 25 százaléknyi jó jegyet kapna.

ILYEN JEGYEKET KAPTAK AZ OSZTRÁK PÁRTOK. BALRÓL JOBBRA HALADUNK AZ OSZTRÁK/ NÉMET PONTOZÁS SZERINTI JELES EGYESTŐL A BUKÁST JELENTŐ ÖTÖS FELÉ.

Balosak az osztrákok, de jobbra szavaznak

A felmérés következő pontja azt vizsgálta, hogy az osztrák társadalom inkább jobb-, vagy inkább baloldalinak ítéli meg magát. Ehhez a megkérdezettek egy százfokú jobb-bal skálán jelölték be magukat, ugyanakkor érdekes eredmények jöttek ki: a jobboldali szavazók kevésbé helyezik magukat egyértelműen jobbra, mint a baloldaliak, így hiába van jobboldali többség Ausztriában az ÖVP-vel és az FPÖ-vel együtt, a statisztikák szerint az osztrákok inkább balra hajlanak:

bár a férfiak pont középen helyezkedtek el 50,14 ponttal, a nők már inkább a skála bal oldalán voltak 45,93-mal. Így az össznépesség 47,98 pontos átlagával inkább balra néz.

A leginkább jobboldalinak a szabadságpártiak tartották magukat 62,98 ponttal, őket a Néppárt követte: 53,24 pontjukkal Kurzék még épp a jobboldalon helyezkednek el. A gazdaságilag jobboldali Neos szavazói ugyanakkor már inkább balra állnak 44,35 ponttal, őket a szocdemek követik 37,83 ponttal a százas skálán. Saját bevallásuk szerint a Zöldek is valahol ugyanitt állnak 37,49-es értékkel.

Ausztriában szeptember 29-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, miután májusban feloszlott a Kurz-féle ÖVP és a Strache-féle Szabadságpárt közötti koalíció. A fő szakítási ok Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár ibizai videója volt, melyben a politikus egy állítólagos orosz oligarcha lányával bevodkázva arról beszélget, hogy az oroszok megvennék az FPÖ-nek a nagy példányszámú, népszerű osztrák napilapot, a Kronen Zeitungot.

Tartják magukat az exkoalíció pártjai

A botrányba belebukott a koalíció, de a közvélemény-kutatások szerint érdekes módon ez a pártokra nem terjedt át. Az ÖVP magasan a legnépszerűbb maradt – bár júniusban álltak már 38 százalékon is,

mostani, 35 százalékos támogatottságuk is újra a kancellári székbe repítheti Sebastian Kurzot.

Érdekes módon az Ibiza-botrány sem ártott annyit a pártjukhoz hűséges szabadságpártiaknak, mint azt korábban gondolni lehetett: 20 százalékon állnak, ez kevesebb, mint amennyit két éve kaptak, de a botrány volumenéhez képest kisebb csoda, hogy itt megállt az FPÖ zuhanása.

Az SPÖ csupán 22 százalékon áll, így pedig nehezen fog menni Kurz leváltása. De, ami még ennél is érdekesebb, hogy a szocdemek még saját vezetőjüket sem látnák annyira szívesen kancellárként: jelöltjüket, Pamela Rendi-Wagnert még az SPÖ-szavazóknak is alig több, mint a fele támogatná a csúcspozícióra. Ennek oka Brigitte Bierlein ügyvivő osztrák kancellár relatív népszerűsége a szocdemek körében.

Az első három pártot a kisebbek követik: a Neos 10 százalékot kapna, ahogy a Zöldek is, ezzel utóbbi alakulat visszatérhetne az osztrák törvényhozásba, ahonnan Peter Pilz pártja ütötte ki őket még két éve. Pilzék azonban nem tudták megtartani népszerűségüket, sőt, teljesen bezuhantak: most már csak 1 százalékot kapna a Jetzt.

MONTÁZS: Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek