Az orosz propagandatévén szólalt meg az Ibiza-ügy után most először HC Strache

Szerző: Techet Péter
2019.08.10. 09:46

A bukott osztrák alkancellár három hónap hallgatás után a putyini propagandatévében mondta el: szerinte nem kell büntetőjogi felelősséget vállalnia az ibizai videóban elhangzottak miatt, és egy prominens osztrák vállalkozó egymillió eurót ajánlott az ő fejéért.

Az orosz propagandatévén szólalt meg az Ibiza-ügy után most először HC Strache

Majdnem három hónapja, hogy Heinz-Christian Strache belebukott az ibiziai videóba. A volt osztrák szabadságpárti alkancellár minden posztjáról lemondott május közepén, miután kiderült: 2017 nyarán Ibizán egy álorosz áloligarchának spiccesen, átizzadt pólóban arról fantáziált, hogy

„orbáni viszonyokat” teremt Ausztriában, azaz megvetetné oroszokkal magának a legnagyobb bulvárnapilapot, és a közbeszerzésekből fizetné ki az orosz oligarchákat.

Strache, aki 2005-ben Jörg Haider kilépése után került a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) élére, ezzel a párt egyszerű tagjává bukott vissza. Noha az európai parlamenti választásokon kapott még annyi preferenciaszavazatot, hogy elvileg be is ülhetett volna az Európai Parlamentbe, erről végül lemondott. Cserébe felesége, Philippa Strache – aki az ibizai videó után dobni akarta férjét – juthat be az FPÖ bécsi listájáról az őszi választásokon a parlamentbe. Azaz nem marad képviselői fizetés nélkül a Strache-család.

Az osztrák közélet nem maradt nyugodt azóta, főleg Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) exkancellár körül szaporodtak a kérdések. Például arról, hogy miért semmisített meg egy munkatársa álnév alatt, a kancellárián kívül kancelláriai merevlemezeket. Hogy ezeken a merevlemezeken, amelyek kancelláriai nyomtatók adatait tartalmazták, pontosan mik lehettek, nem lehet tudni. Kurz azt állítja: egyszerű rutinművelet a merevlemezek törlése egy kormánváltás után. Mindent, amit a levéltári törvény szerint nem kell megőrizni, törölni lehet.

Ezt a jelenlegi szakértői kormány feje, Brigitte Bierlein is elismerte. Kurz ezért csak abban lát hibát, hogy az egyik munkatársa – állítása szerint a tudta nélkül – álnév alatt, egy magáncégnél töröltette az adatokat, az adattörlést magát viszont nem találja problematikusnak. Többen mégis azt feltételezik, hogy az ibiziai videóval kapcsolatban lehettek információk a merevlemezeken.

De a kurzi Néppárt és az FPÖ között azon is felizzott a vita, hogy a szeptemberi előrehozott választást követő esetleges folytatás esetén lehet-e újra a kormány tagja Herbert Kickl korábbi belügyminiszter. Ezt Kurz kategorikusan kizárta, az FPÖ viszont nem akar Kickl nélkül semmilyen kormányban sem résztvenni. Ettől függetlenül:

ma mégis az ÖVP-FPÖ-koalíció tűnik a legvalószínűbbnek, és az osztrákok relatív többsége (harmada) is ilyen kormányt akar.

Strache eközben végig hallgatott. Ezt most törte meg:

a volt FPÖ-vezér stílszerűen a Russia Today putyini propagandacsatornának adott interjút.

Itt nézhető végig a németnyelvű, egyórás interjú.

Strache továbbra is magát tartja a történetek áldozatának. Szerinte „az úgynevezett tényfeltáró újságírók” célja az volt, hogy „szétverjenek egy működő kormányt”.

Strache visszaüt Kurznak

Strache megemlíti azt is: szerinte Sebastian Kurz árulta el őt. Az FPÖ egykori elnöke ugyanis úgy emlékezik: Kurz az ibizai felvételek nyilvánosságra kerülésekor megígérte neki, megelégszik Strache lemondásával, utána lehet folytatni a koalíciót. Ezzel szemben Kurz végül Herbert Kickl belügyminiszter lemondását is elvárta, ami után az FPÖ kilépett a kormányból. Strache szerint nem valószínű, hogy Kurz hirtelen fordult Kickl ellen, azaz

a volt FPÖ-elnök úgy véli: „nem kizárt, hogy az ÖVP régóta tervezte” az egész videóbotrányt.

Strache vissza is vág most Kurznak a fentebb leírt merevlemezbotrány kapcsán. Szerinte elképzelhetetlen, hogy Kurz ne tudott volna az egészről: „Kurz egyetlen munkatársa se csinált semmit úgy, hogy arról ne tudott volna a főnöke”, azaz szerinte itt valamit el akar „tussolni” az ÖVP.

„Ez azt mutatja, hogy az ÖVP-nek legalábbis rossz a lelkiismerete.”

Egymillió euró Strache skalpjáért

Strache a Russia Today-nek arról is beszélt: sejti, ki állhat az ibiziai videó mögött. Az orosz propagandatévé arra utalt először, hogy a Strabag-tulajdonos és a liberális Neos egyik főfinaszírozója, Hans Peter Haselsteiner és annak egyik embere, Aczél Zoltán állna a projekt mögött. De egy ÖVP-közeli bécsi ügyvéd neve is felmerült, aki megrendelte volna a videót.

Strache azonban egy meglepő bejelentést tett ekkor:

a politikus tudni véli, hogy „egy prominens osztrák vállalkozó több, mint egymillió eurót ajánlott fel annak, aki elhozza neki a fejemet”.

Strachének szent a legalitás

Strache szerint az ibiziai videóban semmi olyan nem hangzott el, amiért neki büntetőjogi felelősséget kéne vállalnia: „a legalitás számomra szent”. Az interjúban azt is tagadta, hogy odaígérte volna a Strabag közbeszerzéseit egy orosz oligarchának. Szerinte a videó azt mutatja: a jobboldal elleni harcban egyesek a jogállami korlátokon is túlteszik magukat, ugyanis nem a videóban elhangzottak, hanem a titkos felvétel ténye szerinte a botrány. A Russia Today újságírója itt annyira kiesik a a szerepéből, hogy maga is azt állítja: egyesek minden eszközt megengednek maguknak a jobboldal elleni harcban. Az újságíró szerint az ÖVP-FPÖ-kormány egész Európa számára trendet teremthetett volna, és talán ezért kellett levadászni Strachét.

Strache keményen visszautasította az interjúban azt a vádat, hogy Ibizán fogyasztott volna kábítószert: „az ibiziai találkozáskor bizonyosan nem került sor drogfogyasztásra, ha láttam volna ilyet, felálltam és elmentem volna”. Az egész videóból azonban csak annyi következtetést vont le az interjúban is:

„ez egy esély” számára, hogy „erősebb és érettebb személyiség” legyen.

Azt ugyanis ő is elismerte: amit a videón látni, „kínos” volt számára is, bár a mai napig tagadja, hogy akár drogfogyasztásért, akár a videón hallható, korrupciógyanús mondatokért jogi felelősséget kéne vállalnia. Ezt a Russia Today se várta el tőle.

Összhang a moszkvai autókereskedőből lett RT-újságíróval

Strache az interjú végén – anélkül, hogy külön megkérdezték volna – megemlítette: az FPÖ célja az volt, hogy „a konfliktusokat Oroszországgal kikerüljék”. Az FPÖ volt elnöke szerint pártja oroszbarát politikája „sokaknak tüske volt a szemében”, és ő többek között ezzel magyarázza a bukását. Strache a Russia Today-nak hangsúlyozta:

számára „Oroszország kulturálisan is része Európának”,

ezért mindig is baráti kapcsolatokra, párbeszédre törekedett Moszkvával. Az interjú ezen részén már akkora az összhang Strache és a Russia Today újságírója között, hogy az újságíró meg is jegyzi: „Ebben nem is tudnék ellentmondani önnek.”

Ez már csak azért is érthető, mert az interjút az a Thomas Fasbender készítette, aki huszonhárom éven át élt üzletemberként és újságíróként Moszkvában, ahol a Carpool autókereskedelmi cégnek volt a tulajdonosa. A filozófiából doktorált Fasbender jelenleg a Kreml-közeli berlini Civilizációk Dialógusa Intézet munkatársa, és mellette vezet műsorokat a Russia Today-en. „Nagyon megérte Bécsbe jönnöm, nagyon jó volt önt megismerni” – fejezte be Fasbender az interjút az FPÖ bukott vezetőjével.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek