Új választások jöhetnek Olaszországban, Salvini felrúgta a római kormányt. De miért?

Szerző: Techet Péter
2019.08.08. 21:49

Matteo Salvini ma délután bejelentette: részéről megszűnt a római koalíció. A Lega mostanra érzi eljönni a pillanatot, hogy Berlusconi nélkül is tudjon egy előrehozott választásokon abszolút többséget is szerezni a neofasisztákkal együtt. Az Öt Csillag folytatná a kormányzást, mert számukra egy újabb voksolás teljes összeomlást hozna. Salvini azonban ezúttal nem viccel: Giuseppe Conte miniszterelnököt lemondásra szólította fel, és október közepét jelölte meg lehetséges választási időpontnak. Rajta kívül azonban az összes többi parlamenti párt okkal tart az előrehozott választásoktól. Elmagyarázzuk, mi is folyik most Rómában!

Új választások jöhetnek Olaszországban, Salvini felrúgta a római kormányt. De miért?
„Nincs többé többség, adjuk vissza a szót a választóknak”

– így jelentette be Matteo Salvini, olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Lega elnöke, hogy felrúgja a koalíciót a nagyobbik kormánypárt Öt Csillag Mozgalommal (M5S). Salvini este hatig tárgyalt csütörtökön a független kormányfővel, Giuseppe Contével, akit gyakorlatilag felszólított lemondásra: „most azonnal menjünk a parlamentbe”, mondta, Salvini szerint ugyanis minél hamarabb ki kell írni az előrehozott választásokat.

„Nincs kedvünk egyeztetni, mint az elmúlt hetekben” – utalt a belügyminiszter az eddigi koalíciós csörtékre, amelyek végül mégis békésen végződtek. Most azonban elszántnak tűnik Salvini: „az olaszok bizonyosságot akarnak”, azaz szerinte egy szakértői, átmeneti kormány se lehet megoldás.

Elütötte a kormányt a torinói gyorsvonat

Salvini egy látszólag kevéssé fontos ügyből csinált most szakítási ürügyet.

Az Öt Csillag Mozgalom a hét elején a szenátusban – amint ígérte – benyújtott egy javaslatot a Torinó és Lyon között tervezett gyorsvonat (TAV) építésének leállítására. Az Öt Csillagnak a költségekkel van baja, de a grilloisták eleve elleneznek mindenféle technikai újítást, azt ugyanis szükségtelen luxusnak tartják.

Salvini Legája nincs a gyorsvonat ellen, és maga Conte kormányfő is a gyorsvonat mellett emelt szót. A szenátusban végül elbukott az Öt Csillag javaslata, mert ellene szavazott nem csak a koalíciós partner Lega, de a jobb- és baloldali ellenzék is. Az Öt Csillag rögtön arról beszélt: megint összeálltak a rendszerpártok, egyedül az Öt Csillag lenne az igazi rendszerellenes erő.

A szavazásból azonban Salvini azt szűrte le: nincs többsége a kormánynak, elvégre a két kormánypárt egymás ellenében szavazott. Az Öt Csillag viszont árulással vádolja a Legát, ugyanis Salviniék még egy évvel ezelőtt maguk is kampányoltak az északolasz Torinóban a gyorsvasút ellen.

Negyven százalék felett áll a szélsőjobboldal

Mégsem a leszavazott Öt Csillag, hanem a Lega dobta be mára a türölközőt.

Matteo Salvini ma délután a kormányfői Chigi-palotában tárgyalt Contével. Conte nem akar előrehozott választást, lemondani se szeretne – de Salvini egyértelműen kijelentette: részéről vége a kormánynak, új választásokat akar.

Szerinte nem lehet indok a mostani vakáció sem – az olaszoknál a ferragosto idején minden szünetel majdnem –, mert szerinte a képviselők vissza tudnak menni Rómába a nyaralásukból, hogy feloszlassák a parlamentet, és kiírják az előrehozott választásokat.

Az, hogy nem az Öt Csillag rúgja fel a gyorsvonatos ügy miatt a kormányt, azzal függ össze:

ma csak Salvininek éri meg egy új választásba beleszaladnia.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Lega immáron a negyven százalékos eredmény közelébe került, miközben az Öt Csillag húsz százalékkal lemaradva csak a harmadik helyre lehet esélyes. Azaz az ötcsillagosoknak nagyon nem érdekük az előrehozott választás, mert egy új választás után az ő hátrányukra fognak változni az erőviszonyok. Miközben 2018 márciusában a választásokat az Öt Csillag nyerte meg harminckét százalékkal, és a Lega tizennyolc százalékkal a pártok versenyében csak a harmadik helyre futott be, mostanra fordult a helyzet.

Matteo Salvini kivárta azt, amikorra annyira megerősödött, hogy a régi jobbközépre, azaz a mára stabilan tíz százalék alá zuhant Berlusconira sincs szüksége. Berlusconi pártja hét százalékkal már csak éppen van a parlamenti küszöb felett. Salvini egyértelműen egy másik, hozzá hasonlóan újjobboldali, EU- és idegenellenes erővel, a jelenleg ellenzékben ülő, neofasiszta Olaszország Fivérei párttal akarna koalíciót:

a két szélsőjobboldali erő ma a szavazatok több mint negyven százalékára esélyes,

amely a választási rendszer értelmében parlamenti többséget eredményezhet. Ha Berlusconit is beveszik, akkor pedig szavazatban is megvan az ötven százalék, ami akár parlamenti kétharmadot is hozhat.

Conte nem akar lemondani

Giuseppe Conte, aki ma ünnepli ötvenötödik születésnapját, Salvini ultimátuma után azonnal az államfői palotába hajtatott, ahol Sergio Mattarella államfővel folytatott tárgyalásokat a kialakult helyzetről. Conte bejelentette: ő nem fogja benyújtani a lemondását, a kormányzati időt ki akarja tölteni. Azaz legfeljebb bizalmatlansági indítvánnyal lehetne őt elmozdítani – de

kérdéses, hogy a Lega mellé, Conte ellen beállna-e az a jobb- és baloldali ellenzék, amelynek az Öt Csillaghoz hasonlóan nagyon sok félnivalója van egy új voksolástól.

A balközép Demokrata Pártot huszonkét százalékra mérik (ez csak négy százalékkal jobb a tavalyi eredménynél), Berlusconi viszont a szavazóinak több mint felét elvesztette az elmúlt másfél évben.

Ha Contét sikerül Salvininek elmozdíttatnia, az előrehozott választások legvalószínűbb időpontja október közepe lehet.

Luigi di Maio, Öt Csillag-vezér azonban foggal-körömmel ragaszkodik a folytatáshoz, szerinte térjenek vissza szeptemberben egy nagy reformcsomagra, amely többek között a képviselői juttatásokat csökkentené. A grilloisták vezére is felkereste ma Contét,

Di Maio a kormányfőtől távozva láthatóan igen idegesen azt mondta a sajtónak: „teljesen nyugodt vagyok”,

mert szerinte megint meg tudnak egyezni majd Salvinivel a folytatásban. Salvini szavai és érdekei azonban nem erre engednek következtetni.

A Lega sohasem gondolta komolyan a kormányt az Öt Csillaggal

A Lega szerint a kormány nem csak a torinói vasúton bukott el – az csak az utolsó csepp volt számukra. Salviniék szerint az Öt Csillaggal nem lehet végrehajtani a legfontosabb reformterveiket: azaz az egykulcsos adó bevezetését, a szociális kiadások radikális lefaragását és az északi, jómódú tartományok autonómiájának növelését.

Várható volt, hogy a két párt koalíciója a gazdasági ellentéteken mehet szét. Míg az Öt Csillag a szegényebb Dél pártjaként a jóléti államot szélesítené, és növelné az országon belüli újraelosztást, a Lega – hiába terjeszkedik sikeresen a déli tartományokban is főleg az idegenellenes jelszavaival – gazdasági kérdésekben továbbra

a hagyományos Lega-bázisnak, azaz az északolasz gazdasági köröknek akar kedvezni adócsökkentésekkel, valamint az országon belüli, tartományok közötti pénzügyi transzferek visszaszorításával.

Az Öt Csillag nem vette azonban észre, hogy a Lega eleve arra játszott: addig tart ki csak mellettük, amíg Salvininek már nem kell Berlusconival egyezkednie a jobboldalon. Addig

az Öt Csillag – hasznos idiótaként – a Lega számos követelésére bólintott rá,

nemrég például a menekülteknek való segítségnyújtás kriminalizálására.

Mivel azonban most már Salvini biztos lehet abban, hogy a jobboldal az ővé lenne, nem kellene egyezkednie a teljesen jelentéktelenné váló Berlusconival, bele mer vágni az előrehozott választásba – és dobja ezért az őszintén meglepett, saját naivitásuk és dilettantizmusok áldozataivá lett grilloistákat.

BORÍTÓKÉP: Matteo Salvini / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek