+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. augusztus 8. csütörtök, 14:32
Azonban jegyet venni csak külföldi úti cél felé lehet majd: a Budapest és Győr között ingázóknak maradniuk kell az államvasutaknál.

Ahogy arról már korábban is írtunk, 2020 júniusától új célállomása lesz a RegioJet magánvasúti társaság vonatainak Budapesten – minderről a cég magyar partnere sajtóközleményben tájékoztatta csütörtök délután az Azonnalit.

 

Kényelmes lesz, de vajon olcsóbb is?

 

A sárga vonatok Budapestről Győrön, Mosonmagyaróváron, Bécs Meidling, illetve Bécs főpályaudvaron keresztül Brünnbe (Brno), majd Prágába haladnak tovább.

 

Ezzel a RegioJet nem csak a MÁV és az osztrák ÖBB által üzemeltetett Budapest-Bécs Railjeteknek, illetve EuroCity-knek állít majd konkurenciát, hanem a prágai közvetlen vonatoknak is: igaz, a cseh államvasutak (ČD) és a MÁV közösen üzemeltetett járatán most napi nyolcszor, Pozsonyon keresztül lehet a cseh fővárosba jutni, míg a RegioJet ugyanezt Bécsen keresztül, Pozsony érintése nélkül, napi két vonatpárral oldja majd meg.

 

Kérdés, hogy melyik a gyorsabb megoldás: az EuroCity-vonatok jelenleg hat és fél óra alatt küzdik le a Budapest-Prága távot. A RegioJet már meglévő vonalán négy óra alatt lehet eljutni Prágából Bécsbe, míg a Railjetek menetidejéből kiindulva a Bécs-Budapest táv (Bécs Meidling pályaudvaron keresztül) sem lesz több három óránál. Vagyis, ha egy fél órával lassabb is lesz a magánvasúti megoldás, akár az áraival, akár a kényelmi szolgáltatásaival még kompenzálhat.

 

Az árakról egyelőre még nincsenek információink – erről a RegioJet sajtószóvivője is csak annyit árult el az Azonnaliniak, hogy

 

„a legjobb ár-érték arányt fogják nyújtani”, és magasabb minőséget szeretnének elérni „sokkal alacsonyabb árakon”, mint a hagyományos társaságok.

 

A menetrendről is csak a hírt eredetileg közlő Regionalbahn vasúti szaklap alapján találgathatunk: szerintük Budapestről 07:45-kor és 15:35-kor indulnak majd Prága felé a szerelvények, Prága felől pedig 10:48-kor, illetve 18:48-kor futnak be Budapestre a szerelvények. A RegioJet-vonatokon rögtön három kocsiosztály is lesz Standard, Relax és Business szinteken. Ezen felül minden osztályon ingyenesen lesz elérhető víz, tea, kávé és narancslé is a fedélzeten, az ülésekhez szórakoztatóelektronikai rendszer is tartozik majd, ingyenesek lesznek a napilapok és a Wi-Fi is, és a közlemény szerint széles étel- és italkínálat is elérhető lesz.

 

A vonatokat a cseh szakaszon a RegioJet üzemelteti majd, az osztrák szakaszon a WestBahn magánvasút lesz a partner, míg a magyar szakaszt a Continental Railway Solution Kft. (CRS) privát vasúttársaság viheti majd. Ez azt jelenti, hogy a cég felel majd a magyar szakaszon a forgalmi és vasútbiztonsági kötelezettségek betartásáért, valamint a jegyvizsgálatért is, ugyanakkor a menetjegyek értékesítését és a fedélzeti szolgáltatásokat végig a RegioJet adja majd.

 

Csak külföldre megy

 

A Győr és Budapest között ingázóknak viszont rossz hír lehet, hogy belföldről belföldre nem lehet majd utazni a RegioJet vonatain.

 

Ez nem elsősorban a privát társaság hibája: a probléma inkább az, hogy a belföldi vasúti személyszállítás állami monopólium Magyarországon. Így bár az uniós rendelkezések szerint a nemzetközi távolsági vasúti személyszállítást már liberalizálták, ez azt is jelenti, hogy a RegioJet Magyarországon belül nem nyújthat szolgáltatást, csupán Magyarországról külföldre, vagy visszafelé utazva. A RegioJet sajtószóvivője ezt is megerősítette az Azonnalinak: kiemelte, a járatra semmilyen kormánytól nem kapnak támogatást, azt saját piaci kockázatukon üzemeltetik. Hozzátette: az összes, ebben a modellben futó RegioJet távolsági vonat nyereséget termelt eddig.

 

Ahogyan Szigeti András, a RegioJet magyar partnere, a CRS ügyvezetője az Azonnalinak ki is fejtette: „mivel a járatok nem utaztatnak »belföldön«, ezért csak külföldi utazásra vehetők igénybe”, továbbá,

 

a RegioJet „nem tervezi belföldi személyszállítás bevezetését”.

 

Ha még nem hallottál volna a RegioJetről: a céget 2009-ben alapították, és 2011 óta, vagyis a cseh vasúti piacnyitást követően megjelent Csehország és Szlovákia számos viszonylatán. Így a sárga vonatok már járnak Prágából Brünnbe, Ostravába, Buhumínba, Kassába, Pozsonyba és Bécsbe is – valamint jövő nyártól Budapesten is megjelenhetnek majd.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás