Keresztény vallási fanatikusok miatt mondta le libanoni koncertjét egy metálzenekar

Szerző: Petróczi Rafael
2019.08.07. 06:46

A helyi katolikus egyház kezdett el uszítani egy tabukat döntögető, helyi rockzenekar koncertje ellen, amit a szervezők biztonsági okokból töröltek is. Erre válaszul döntött úgy a Within Temptation, hogy akkor ők sem lépnek fel.

Keresztény vallási fanatikusok miatt mondta le libanoni koncertjét egy metálzenekar

Rájár a rúd a Within Temptation libanoni rajongóira: a Sharon den Adel énekesnő nevével fémjelzett, holland szimfonikus metálzenekar augusztus 7-én lépett volna fel a Byblos Nemzetközi Fesztiválon (a fesztivál neve az ország egyik történelmi városára, Byblosra utal). Korábban a zenekar csupán egyszer, még 2012-ben tette tiszteletét az országban.

Sharonék azonban a zenekar Facebook-oldalán bejelentették: szolidaritásból lemondják a koncertet, miután a fesztivál szervezői biztonsági okokra hivatkozva kivettek a programból egy helyi formációt.

A szóban forgó együttes a 2008-ban alakult, indie rockban utazó Mashrou’ Leila, ami

nem fél görbe tükröt mutatni a libanoni társadalomnak, szatirikusan énekelve politikáról, vallásról vagy éppen szexuális identitásról.

A Fasateen (magyarul Ruhák) című balladájuk például az eltérő vallású emberek közötti házassággal foglalkozik, míg a Shim el Yasmine (Yasmine illata) egy fiatal férfi történetét meséli el, aki vőlegényét szeretné bemutatni szüleinek. A zenekar énekese, Hamed Sinno egyébként nyíltan vállalja is melegségét.

Több sem kellett a Byblos Maronita Katolikus Eparchia számára, ami

arra hivatkozva kezdte el követelni a Mashrou’ Leila koncertjének betiltását, hogy az szerintük sértő a vallási és humanitárius értékekre, továbbá a keresztény meggyőződésre nézve.

A kérdéses vallási csoportosulás a maronita egyház helyi szervezete, ami a keleti katolikus egyházak egyik különálló ágát képezi. A maronita egyház Libanon politikai életében is fontos szerepet játszik, például előírás, hogy a köztársasági elnöknek maronitának kell lennie. (Az eparchia egyébként a keleti keresztény egyházak igazgatási egységének elnevezése.)

Miután az eparchia közösségi oldalain több poszt és komment a tabudöntögető rockkoncert erőszakos ellehetetlenítését is kilátásba helyezte, a fesztivál szervezői közleményben tudatták: a helyi hatóságokkal egyeztetve arra a következtetésre jutottak, hogy nem tudnák garantálni a Mashrou’ Leila, illetve a nézők biztonságát, így a koncert megtartását nem vállalja a fesztivál.

Erre válaszul döntött úgy a Within Temptation, hogy az ellehetetlenített zenekar melletti szolidaritásból, valamint a tolerancia és a szólásszabadság melletti kiállásként ők sem lépnek fel a fesztiválon.

A zenekar Facebook-posztjában vallási fanatikusokként írta le a tiltakozó maronitákat, továbbá elnézést kért a libanoni rajongóktól is,

mondva, fáj nekik is meghozni ezt a döntést, és várják, hogy jobb időkben visszatérjenek a közel-keleti országba.

A Within Temptation egyébként idén februárban hozta ki a Resist névre hallgató, hetedik nagylemezét, ami nem kisebb célt tűzött maga elé, mint a metálzene újraértelmezését. Mint tavaly az énekesnő elmondta: „A Resist készítésekor az volt a célunk, hogy összegyűjtsük az olyan hangzásvilágok darabkáit, amelyeket kedvelünk, majd azokat olyan nyerssé tegyük, amennyire csak tudjuk. Ennek eredménye egy új zenei világ, ami súlyosabb, mocskosabb és futurisztikusabb, mint bármi, amit korábban csináltunk.”

NYITÓKÉP: Azonnali via Within Temptation / Facebook.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek