+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 7. szerda, 09:21
Elképzelhető, hogy a sarkvidéken jégmentes nyarakkal kell számolni a jövőben.

Arra figyelmeztetnek tudósok, hogy gyakorlatilag most nyáron jégmentesek lettek Alaszka vizei, a legközelebbi jégself is, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló jégtömeg is több mint 240 kilométerre van az országtól – írja az Independent. Utóbbi nem meglepő, hiszen 2019 júliusa volt a legmelegebb hónap a Földön, mióta azt mérik.

 

Egy klímaszakértő, Rick Thoman jelezte: az utolsó nagyobb jégdarab is elolvadt, ami az Alaszkát északról határoló Beaufort-tenger egyik öblénél volt található.

 

Érdemes lesz a következő hónapban is az ország vizeire figyleni, ugyanis mióta negyven éve készítenek műholdas felvételeket a Beaufort-, illetve az ugyancsak Alaszak partjait mosó Csukcs-tengerről, azóta azt látni: szeptemberenként átlagosan minden évtizedben 13 százalékkal csökken a tengeri jég kiterjedése.

 


SZEPTEMBEREN IS EGYRE KEVESEBB A JÉG AZ ALASZKÁT ÉSZEKRÓL HATÁROLÓ TENGEREKBEN. FORRÁS: ALASKA CENTER FOR CLIMATE ASSESSMENT AND POLICY


A Cambridge Egyetem professzora, Peter Wadham szerint az évnek ebben a szakában normálisan (ahogyan még 30 éve is volt) kellene lennie tengeri jégnek még Alaszka déli vizeiben is.

 

Nem tartja kizártnak azt sem, hogy a sarkvidéken ezentúl jégmentes nyarakkal kell számolni a jövőben.

 

Jelzésértékű lehet az is, hogy mint az Azonnali korábban írt róla, Alaszkában még sosem kezdett olyan gyorsan olvadásnak indulni a Tanana folyó jege az elmúlt több mint száz évben, mint idén.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás