+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 6. kedd, 09:39
A koldulási engedély 7300 forintnak megfelelő svéd koronába kerül, három hónapra szól, és érvényes személyi igazolvány is kell hozzá. Akinek nincs, de kéregetésen érik, annak komoly pénzbírságot kell fizetnie.

Több, mint 7300 forintnak megfelelő összegű svéd koronát kell fizetnie annak augusztustól, aki koldulni akar a svédországi Eskilstuna városában. Ugyanis akiket engedély nélküli kéregetésen kapna, azokat négyezer koronás (közel százhúszezer forintnyi) pénzbüntetéssel sújtják a hatóságok – írja a Guardian.

 

Az intézkedés bevezetésével a hatvanhétezer lakosú Eskilstuna lett az első város az országban, ahol engedély kell a kéregetéshez.

 

A koldulási engedély három hónapra szól, és online lehet igényelni vagy a rendőrségnél, és szükséges hozzá érvényes személyi igazolvány is. Egyelőre eddig nyolcan igényelték az engedélyt, míg a városközpontban három engedély nélkül kéregető EU-s állampolgárt figyelmeztetett a rendőrség az új rendeletre.

 

 

Az Aftonbladet nevű svéd lap pedig arról írt:

 

páran máris megpróbálják kijátszani a rendszert azzal, hogy áfonyát árulnak szimpla kéregetés helyett.

 

Az új rendszert többek közt azzal kritizálják: kiszolgáltatottabbá teszik azokat, akiknek eleve kevés a pénze, például a Bulgáriából vagy Romániából érkezett romákat. Mások viszont azzal érveltek: az új szabályozás segítheti a hajléktalanokat kapcsolatba lépni a helyi hatóságokkal, így a szociális rendszerrel is.

 

Az elmúlt hónapokban számos svéd településen egyenesen betiltották a koldulást, miután a svéd legfelsőbb közigazgatási bíróság úgy ítélt tavaly decemberben: Vellinge városa, amely ugyancsak megtiltotta a kéregetést, fenntarthatja ezt a gyakorlatot.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

Minél mérgesebb, annál erősebb: nem épp úgy történik a zöld fordulat a brit miniszterelnöknél, ahogy arra számítanánk.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás