+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 6. kedd, 09:39
A koldulási engedély 7300 forintnak megfelelő svéd koronába kerül, három hónapra szól, és érvényes személyi igazolvány is kell hozzá. Akinek nincs, de kéregetésen érik, annak komoly pénzbírságot kell fizetnie.

Több, mint 7300 forintnak megfelelő összegű svéd koronát kell fizetnie annak augusztustól, aki koldulni akar a svédországi Eskilstuna városában. Ugyanis akiket engedély nélküli kéregetésen kapna, azokat négyezer koronás (közel százhúszezer forintnyi) pénzbüntetéssel sújtják a hatóságok – írja a Guardian.

 

Az intézkedés bevezetésével a hatvanhétezer lakosú Eskilstuna lett az első város az országban, ahol engedély kell a kéregetéshez.

 

A koldulási engedély három hónapra szól, és online lehet igényelni vagy a rendőrségnél, és szükséges hozzá érvényes személyi igazolvány is. Egyelőre eddig nyolcan igényelték az engedélyt, míg a városközpontban három engedély nélkül kéregető EU-s állampolgárt figyelmeztetett a rendőrség az új rendeletre.

 

 

Az Aftonbladet nevű svéd lap pedig arról írt:

 

páran máris megpróbálják kijátszani a rendszert azzal, hogy áfonyát árulnak szimpla kéregetés helyett.

 

Az új rendszert többek közt azzal kritizálják: kiszolgáltatottabbá teszik azokat, akiknek eleve kevés a pénze, például a Bulgáriából vagy Romániából érkezett romákat. Mások viszont azzal érveltek: az új szabályozás segítheti a hajléktalanokat kapcsolatba lépni a helyi hatóságokkal, így a szociális rendszerrel is.

 

Az elmúlt hónapokban számos svéd településen egyenesen betiltották a koldulást, miután a svéd legfelsőbb közigazgatási bíróság úgy ítélt tavaly decemberben: Vellinge városa, amely ugyancsak megtiltotta a kéregetést, fenntarthatja ezt a gyakorlatot.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás