+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 6. kedd, 09:39
A koldulási engedély 7300 forintnak megfelelő svéd koronába kerül, három hónapra szól, és érvényes személyi igazolvány is kell hozzá. Akinek nincs, de kéregetésen érik, annak komoly pénzbírságot kell fizetnie.

Több, mint 7300 forintnak megfelelő összegű svéd koronát kell fizetnie annak augusztustól, aki koldulni akar a svédországi Eskilstuna városában. Ugyanis akiket engedély nélküli kéregetésen kapna, azokat négyezer koronás (közel százhúszezer forintnyi) pénzbüntetéssel sújtják a hatóságok – írja a Guardian.

 

Az intézkedés bevezetésével a hatvanhétezer lakosú Eskilstuna lett az első város az országban, ahol engedély kell a kéregetéshez.

 

A koldulási engedély három hónapra szól, és online lehet igényelni vagy a rendőrségnél, és szükséges hozzá érvényes személyi igazolvány is. Egyelőre eddig nyolcan igényelték az engedélyt, míg a városközpontban három engedély nélkül kéregető EU-s állampolgárt figyelmeztetett a rendőrség az új rendeletre.

 

 

Az Aftonbladet nevű svéd lap pedig arról írt:

 

páran máris megpróbálják kijátszani a rendszert azzal, hogy áfonyát árulnak szimpla kéregetés helyett.

 

Az új rendszert többek közt azzal kritizálják: kiszolgáltatottabbá teszik azokat, akiknek eleve kevés a pénze, például a Bulgáriából vagy Romániából érkezett romákat. Mások viszont azzal érveltek: az új szabályozás segítheti a hajléktalanokat kapcsolatba lépni a helyi hatóságokkal, így a szociális rendszerrel is.

 

Az elmúlt hónapokban számos svéd településen egyenesen betiltották a koldulást, miután a svéd legfelsőbb közigazgatási bíróság úgy ítélt tavaly decemberben: Vellinge városa, amely ugyancsak megtiltotta a kéregetést, fenntarthatja ezt a gyakorlatot.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás