Vona Gábor tud jó fideszes polgármestereket, de nem mondja meg, kik azok

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.05. 15:10

Pártmentes önkormányzatokat akar Vona Gábor, de egykori párttársainak, Mirkóczki Ádámnak és Pintér Tamásnak azért drukkol, hogy polgármesterek legyenek. Interjú.

Vona Gábor tud jó fideszes polgármestereket, de nem mondja meg, kik azok

Másfél-két havonta a nyilvánosság elé szeretne tárni egy fontos ügyet, a társadalmat konstruktív vitára bírni erről, majd egy konkrét törvényjavaslatot benyújtatni róla a parlamentben – erről beszélt Vona Gábor volt Jobbik-elnök a hétfőn tartott sajtótájékoztatóján. A politikától visszavonult Vona 2018 áprilisa óta nem tartott sajtótájékoztatót, most is ezt a Második Reformkor nevű alapítványa alapítójaként tette.

Vona hangsúlyozta: nem kíván visszatérni a pártpolitikába, sem régi, sem új párt színeiben.

A társadalmi ügyekkel kapcsolatban kampányt fog folytatni: vlogol róluk, online szavazásokat tart, kerekasztal-beszélgetéseket, illetve konferenciákat szervez, majd a kampány végén egy konkrét törvényjavaslat készül, amit elküld a parlamenti pártok frakcióinak, illetve a független képviselőknek. Vona bár tudja, hogy nem sok esélye van arra, hogy elfogadják a javaslatait, nem érzi a kezdeményezést hiábavalónak, hiszen adóforintokba nem kerül, de fontos, hogy az emberek kifejthetik a véleményüket, és értelmes vitára teremt fórumokat.

Vona első ilyen ügye a pártmentes önkormányzatiság. Azt szeretné elérni, hogy a pártok a jövőben ne kaphassanak önkormányzati helyeket, csak civilek, helyi szervezetek. Ezt azzal indokolta:

a pártok beszűkítik a vitákat, pártos logikával elgáncsolják az intézkedéseket, sokszor pedig „logóparaziták” kerülnek be az önkormányzatokba nem saját alkalmasságuk okán, hanem csak azért, mert egy-egy párt áll mögöttük.

Példaként említette azt is, hogy sokszor a kormány az ő színeiben lévő településeket pozitívan különbözteti meg. Vona ugyan tisztában van azzal a kritikával, hogy ötlete ugyan „szép gondolat”, de a pártok úgyis a maguk képére formálnák ezt a rendszert is. Ugyanakkor úgy gondolja, az új rendszer még mindig jobb lenne, mintha direktben ott vannak a pártok az önkormányzatokban.

A sajtótájékoztató után Vona az Azonnalinak egy rövid interjúban bővebben is kifejtette, hogyan képzeli el ezt.

+++

A javaslata kapcsán elmondta, a mostani pártok nem járnak el jól akkor, mikor egyesületi színekben indulnak, hiszen ekkor is pártlogika alapján járnak el. Na de akkor mi lenne a felelős magatartás a mostani önkormányzati választáson?

Nem azt mondtam, hogy nem járnak jól, hanem hogy emögött is pártlogika bújik meg: ellenzéki pártok összefognak, hogy a kormánypárt jelöltjeit leváltsák. Én arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez nem biztos, hogy az önkormányzatiság logikája.

Mit kéne tenniük akkor az ellenzéki pártoknak, hogy az önkormányzatiság logikáját kövessék?

Jelen pillanatban nagyon sok lehetőség nincs. Én annak örülnék, ha az önkormányzatokban is akár a kormánypárti vagy az ellenzéki pártoktól függetlenül is lennének olyan civil szervezetek, akik nem azért indulnak, mert a pártokat szeretnék távol tartani az önkormányzati székektől, hanem mert van elképzelésük a településsel kapcsolatban.

Ön kapott felkérést arra, hogy induljon függetlenként az önkormányzati választáson valamelyik településen?

Függetlenként és pártszínekben is voltak felkérések, de természetesen ezekre nemet mondtam.

Miért, nem gondolt arra, hogy függetlenként hitelesen tudna példát statuálni arra, hogy párt nélkül is működnek önkormányzatok?

Nem.

Baranyi Krisztina, a ferencvárosi független polgármesterjelölt mellett viszont kiállt. Miért őt támogatja, nem a másik ellenzéki jelöltet, Jancsó Andreát?

Több jelölt meleltt is kiálltam a magam lehetőségeivel, de direktben nem vettem és nem is veszek részt az önkormányzati kampányban. Ugyanakkor azt gondolom, hogy Krisztina munkája, a korrupcióellenes civil tevékenysége számomra hiteles. Azokat az ügyeket, amiket felvetett, szívesen támogattam, és ilyen értelemben adta magát az is, hogy megjelenjek mellette.

Még kik azok, akiket Baranyihoz hasonlóan hiteles személynek tart?

Személyesen ismerem Mirkóczki Ádámot és Pintér Tamást, akik ugyan jobbikus politikusok, de nagyon sokra tartom őket, és nagyon bízom benne, hogy sikerül megnyerniük a választást.

Budapesten pedig Bereczki Miklós jelöltségének örülök Soroksáron, akit szintén alkalmasnak tartok.

Mire számít, október 14-én vidámabban fog ébredni az ellenzék, mint ahogy tavaly április 9-én tette?

Azzal a logikával, amivel én gondolkodom, azt szeretném, ha a települések ébrednének vidámabban, tehát ha mindenhol olyan polgármesterek nyernének, akik alkalmasak annak vezetésére.

Legyenek akár fideszesek is? 

Akár fideszesek is. Az, hogy valaki fideszes, nem zárja ki, hogy jó polgármester legyen, ahogy azt sem, hogy szörnyű. 

Tudna egy jó fideszes polgármestert mondani?

Vannak jó fideszes polgármesterek például az én választókerületemben, Gyöngyösön is. De hadd ne mondjak neveket, mert nagyon nehéz helyzetbe hoznám őket a saját pártjukban.

FOTÓ: Vona Gábor / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek