Bár legutóbb több száz embert vettek őrizetbe, máris újabb tüntetést szervez az orosz ellenzék

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.04. 18:59

A moszkvai hatóságok azt állítják: engedélyeznék az ellenzék jövő hétvégi demonstrációját. Igaz, csak egy olyan helyszínen, ami távol esik a városközponttól.

Bár legutóbb több száz embert vettek őrizetbe, máris újabb tüntetést szervez az orosz ellenzék

Országos tüntetést szervez jövő hétre az orosz ellenzék annak ellenére is, hogy szombaton egyes becslések szerint akár ezer embert is őrizetbe vehettek egy moszkvai demonstráción – írja a Reuters. Mint az Azonnali is beszámolt róla, azért robbant ki tüntetéshullám, mert közeleg az önkormányzati választás Moszkvában, ám mintegy harminc ellenzéki jelölt indulását nem engedélyezték annak ellenére, hogy összegyűjtötték az induláshoz szükséges mennyiségű aláírásokat.

Emiatt most szombaton is tüntetés tartottak az orosz fővárosban, ahol az első becslések szerint hat-nyolcszáz, az OVD-Info nevű orosz civilszervezet szerint viszont ezer résztvevőt vett őrizetbe a rendőrség.

Közülük voltak, akik azt állították: elkobozták telefonjukat, és ügyvédet sem engedtek be hozzájuk. A szervezet úgy tudja, bár többségüket elengedték, tizenkilenc embert bent tartottak éjszakára.

Országszerte tüntetni akarnak

A moszkvai hatóságok ugyan elutasították a tüntetők panaszait, azt mondják, engedélyezni fogják az újabb demonstrációkat szombaton és vasárnap.

Igaz, csak egy olyan helyszínen, ami távol van a városközponttól, és amit korábban már elutasított az ellenzék.

Leonid Volkov, az orosz ellenzék egyik legismertebb alakjának, Alekszej Navalnijnak a szövetségese azt közölte szombaton: Navalnij mozgalma is demonstrációt fog szervezni augusztus 10-ére. Ugyan a moszkvai hatóságoktól nem terveznek engedélyt kérni a tüntetésre, a többi városban ezt meg akarják tenni.

FOTÓ: SobolLubov / Twitter

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek