+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 4. vasárnap, 20:27
Azon felül, hogy az új törvény már nem kizárólag a heteroszexuális pároknak engedélyezné a mesterséges megtermékenyítési eljárásokat, minden francia nő számára az egészségügyi rendszerrel fedeztetné annak költségeit.

Ugyan jelenleg csak heteroszexuális párok vehetnek igénybe mesterséges megtermékenyítési eljárásokat Franciaországban, a kormány lazítana a szabályozáson, hogy ez az egyedülálló vagy leszbikus nőknek is elérhető legyen – írja az AP News.

 

Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatot már el is készítették. Eszerint a mesterséges megtermékenyítés költségeit a nemzeti egészségügyi rendszer állná minden nő számára. Lehetővé tennék azt is, hogy az ilyen eljárásokból született gyerekek 18 éves koruk után megtudhassák, ki volt a spermadonor, jelenleg ugyanis szigorúan védik az illetők anonimitását.

 

A módosítás ugyanakkor nem érintené a béranyaságot, amely a továbbiakban is tiltott maradna.


Az biztos, hogy az új törvényt nem fogja osztatlan öröm fogadni: húsz konzervatív csoport már jelezte is, hogy demonstrálni fognak ellene októberben. Egyrészt ellenzik, hogy apa nélküli gyermekek szülessenek, másrészt attól tartanak, a javaslat végül mégiscsak a béranyaság legalizálásához fog vezetni.

 

Jelenleg az egyedülálló és leszbikus francia nők külföldön gyakran úgy kerülik meg a francia szabályozást, hogy külföldre utaznak az eljárásért. Aki megteheti, például Spanyolországba vagy Belgiumba utazik, ahol a procedúra több ezer euró fejében elérhető.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

A vonatkozó törvény szerint

 

Magyarországon a házastársi vagy különneműek közötti élettársi kapcsolatban álló személyeknél végezhető mesterséges megtermékenyítés, továbbá egyedülállóvá vált nőknél.

 

Utóbbit azokra a nőkre kell érteni, akiknek házastársi vagy élettársi kapcsolata a reprodukciós eljárás megkezdését követően szűnt meg.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

Minél mérgesebb, annál erősebb: nem épp úgy történik a zöld fordulat a brit miniszterelnöknél, ahogy arra számítanánk.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás