Mégsem lesz előválasztás Szolnokon, tárgyalással dönt az ellenzék

Szerző: Illés Gergő
2019.08.03. 16:59

Lukácsi Katalin és Radócz Zoltán közül kerül majd ki a közös ellenzéki polgármesterjelölt személye a Tisza-parti megyeszékhelyen. De melyikük lehet végül a befutó, s hogy állnak az egyeztetések? Körbekérdeztünk.

Mégsem lesz előválasztás Szolnokon, tárgyalással dönt az ellenzék

Megoldódni látszik az ellenzéki összefogás igen bonyolult képlete Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén: Szolnokon a problémát az jelentette, hogy az eredeti ellenzéki jelölt, Radócz Zoltán a szocialisták, a DK, az LMP, illetve a Jobbik helyi szervezetének támogatását élvezi. A polgármesteri posztra ugyanakkor nemrégiben a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, Lukácsi Katalin is bejelentkezett – az ex-KDNP-s jelöltet Radóczcal szemben a helyi Momentum, a Jobbik országos szervezete, valamint a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület is támogatja.

Valakit majd támogatunk, de még nem tudjuk, ki az

Ez jelentős bonyodalmakat okozott alig több, mint két hónappal az október 13-án esedékes önkormányzati választások előtt, melyre a helyi ellenzéki pártok válasza egy előválasztás belebegtetése volt. Nemrégiben az Azonnali is Szolnokra látogatott, ebben a videóban (melyet jelen cikk alatt is megtekinthetsz) megpróbáljuk elmagyarázni a szolnoki ellenzék dilemmáját, valamint megkérdezzük a két érintettet, Radócz Zoltánt és Lukácsi Katalint a helyi helyzetről.

Szombat délután azonban újabb fejlemények történtek Szolnokon: az ellenzéki pártok egyeztetéseik folyamán abban állapodtak meg, hogy mégsem rendeznek előválasztást, a polgármesterjelölt kilétét pedig tárgyalásos úton határozzák meg. Az erről született, közösen megfogalmazott közleményt a szolnoki ellenzéki szervezetek és jelöltek egy időben posztolták ki közösségimédia-felületeikre.

Abból ugyanakkor csupán egy dolog nem derül ki: oké, hogy nem lesz előválasztás, de végül ki lesz a közös jelölt?

A Többség Döntése

Ezzel kapcsolatban megkerestük az egyik jelöltet, Lukácsi Katalint, valamint Tóth Áront, az LMP helyi képviselőjét is. Lukácsi az Azonnali kérdésére kijelentette, hogy az egyeztetések még folyamatban vannak: „a polgármesterjelölt személyével kapcsolatos kérdést még nem nyitottuk meg, de a lényeg, hogy mindenről közösen fogunk majd dönteni” – szögezte le. Vasárnap egyébként a felek újra leülnek egymással egyeztetni, de „a részletekben még nem merültünk el”, fogalmazott. Hozzátette: bízik benne, hogy „minél hamarabb” sikerül elrendezni a közös ellenzéki jelölt személyét illető kérdést is.

Tóth Áron már konkrétabban fogalmazott az Azonnalinak: az LMP-s politikus szerint már vasárnap döntés születhet a polgármester-jelölt személyéről, ma csak közös indulásról és a tárgyalásos megoldásról döntöttek. Tóth azt is határozottan állította:

Radóczon és Lukácsin kívül nem képzelhető el, hogy végül egy eddig ismeretlen, harmadik név legyen a befutó,

vagyis az MSZP-s és az MMM-es politikusok közül egyikük lehet majd a jelölt. Az LMP-s politikus hozzátette: az LMP továbbra is Radócz mellett áll majd ki, de ha mégis Lukácsi támogatása mellett döntenek a pártok, akkor „elfogadják a többség döntését”.

Esély: van?

Tóthot arról is megkérdeztük, tízes skálán szerinte mennyire ártott a két jelölt megítélésének az ellenzék körében kialakuló harc az elmúlt pár hétben: „egy hatost adnék, mert lehet, hogy sok helyre azért jutott el az ellenzéki ügyek híre, mert azt felkapta az országos média”. Ugyanezt a kérdést a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusa számára is feltettük, aki úgy válaszolt:

„mindannyian jól tudjuk, hogy ez ártott Szolnoknak, ezért is hagyjuk ezt magunk között. A közös cél az, hogy bukjon a NER Szolnokon, és beláttuk, hogy ez milyen körülmények között fog sikerülni”.

2014-ben a fideszes Szalay Ferenc még a szavazatok 53 százalékát megszerezve vált Szolnok polgármesterévé, így az ellenzék többi ereje együttesen sem lett volna képes legyőzni akkor a kormánypárti polgármestert. Ezért Lukácsit arról is megkérdeztük, lát-e a Tisza-parti megyeszékhelyen esélyt az ellenzéki győzelemre. „A számok abszolút esélyt mutatnak. Nyilván ennek a mértékét még nem tudjuk, sokat kell érte majd dolgozni, de esély, az van” – szögezte le végül Lukácsi az Azonnalinak.

BORÍTÓKÉP: Azonnali / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek