+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 3. szombat, 09:15
Összesorsolták a félsziget két államát a 2022-es foci-vb selejtezőiben, az egyik meccset pedig várhatóan Phenjanban tartják majd.

Harminc év után először játszhatna észak-koreai földön a dél-koreai labdarúgó-válogatott, miután pénteken a kommunista diktatúra Phenjant jelölte meg a két ország közötti vb-selejtezőmeccs helyszínéül. Mindezt az Ázsiai Futballszövetség (AFC) is megerősítette szombaton a hírről beszámoló Reutersnek. A szövetség hozzáteszi: az észak-koreaiak azt szeretnék, ha a meccset október 15-én játszanák az ötvenezer néző befogadására is képes, phenjani Kim Ir Szen stadionban.

 

A két Korea az 1950 és 1953 között zajló koreai háborút követően mindenesetre nem kötött békeszerződést, csupán egy fegyverszünetről állapodtak meg: így észak és dél technikailag továbbra is háborúban áll egymással, de

 

a sport az elmúlt években sokat segített a félsziget két állama közti ellenséges viszony normalizálásában.

 

Óriási dobás volt például, amikor a két ország közös női jéghokicsapatot állított fel a 2018-as pjongcsangi (tehát Dél-Koreában rendezett) téli olimpia idején, így egy zászló alatt vonultak fel. A két ország ezen felül már azt is kijelentette: érdekelné őket az is, hogy közösen rendezzék meg a 2023-as női futball-világbajnokságot. Ugyanakkor az északi rezsim legutóbbi rakétatesztjei megakasztották a két Korea közötti sportdiplomáciát és a magasabb szintű politikai kapcsolatok kiépítését is, de egy phenjani selejtezőmeccs új életet lehelhetne azokba.

 

A STADION 2008-BAN. ITT VANNAK MÉG KÉPEK RÓLA. FOTÓ: (STEPHAN) / FLICKR

 

Azt, hogy a két országnak pont egymás ellen kell játszania a 2022-re esedékes, katari futball-világbajnokság selejtezőiben, már az élet hozta így: az ázsiai selejtezők második szakaszának H-csoportjában

 

összesorsolták északot és délt, a csoportban ezen felül még Libanont, Türkmenisztánt és Sri Lankát találhatjuk meg.

 

Mindenesetre az észak-koreai válogatottnak nem lesz könnyű dolga: a FIFA világranglistája szerint jelenleg a Koreai Köztársaság (vagyis dél) a 37. helyen áll, ráadásul sokak számára emlékezetes lehet, ahogyan a 2018-as oroszországi vb-n a csoportkörökben pont a dél-koreaiak ejtették ki a nagy esélyes, címvédő németeket. Ezzel szemben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (vagyis észak) csapata csak a 117. helyen áll – ezzel gyengébb, mint a 87. helyen álló Libanon, de erősebb a 132. Türkmenisztánnál és a 200. Sri Lankánál is.

 

BORÍTÓKÉP: A phenjani Kim Ir Szen stadion épülete / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás