+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 3. szombat, 09:15
Összesorsolták a félsziget két államát a 2022-es foci-vb selejtezőiben, az egyik meccset pedig várhatóan Phenjanban tartják majd.

Harminc év után először játszhatna észak-koreai földön a dél-koreai labdarúgó-válogatott, miután pénteken a kommunista diktatúra Phenjant jelölte meg a két ország közötti vb-selejtezőmeccs helyszínéül. Mindezt az Ázsiai Futballszövetség (AFC) is megerősítette szombaton a hírről beszámoló Reutersnek. A szövetség hozzáteszi: az észak-koreaiak azt szeretnék, ha a meccset október 15-én játszanák az ötvenezer néző befogadására is képes, phenjani Kim Ir Szen stadionban.

 

A két Korea az 1950 és 1953 között zajló koreai háborút követően mindenesetre nem kötött békeszerződést, csupán egy fegyverszünetről állapodtak meg: így észak és dél technikailag továbbra is háborúban áll egymással, de

 

a sport az elmúlt években sokat segített a félsziget két állama közti ellenséges viszony normalizálásában.

 

Óriási dobás volt például, amikor a két ország közös női jéghokicsapatot állított fel a 2018-as pjongcsangi (tehát Dél-Koreában rendezett) téli olimpia idején, így egy zászló alatt vonultak fel. A két ország ezen felül már azt is kijelentette: érdekelné őket az is, hogy közösen rendezzék meg a 2023-as női futball-világbajnokságot. Ugyanakkor az északi rezsim legutóbbi rakétatesztjei megakasztották a két Korea közötti sportdiplomáciát és a magasabb szintű politikai kapcsolatok kiépítését is, de egy phenjani selejtezőmeccs új életet lehelhetne azokba.

 

A STADION 2008-BAN. ITT VANNAK MÉG KÉPEK RÓLA. FOTÓ: (STEPHAN) / FLICKR

 

Azt, hogy a két országnak pont egymás ellen kell játszania a 2022-re esedékes, katari futball-világbajnokság selejtezőiben, már az élet hozta így: az ázsiai selejtezők második szakaszának H-csoportjában

 

összesorsolták északot és délt, a csoportban ezen felül még Libanont, Türkmenisztánt és Sri Lankát találhatjuk meg.

 

Mindenesetre az észak-koreai válogatottnak nem lesz könnyű dolga: a FIFA világranglistája szerint jelenleg a Koreai Köztársaság (vagyis dél) a 37. helyen áll, ráadásul sokak számára emlékezetes lehet, ahogyan a 2018-as oroszországi vb-n a csoportkörökben pont a dél-koreaiak ejtették ki a nagy esélyes, címvédő németeket. Ezzel szemben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (vagyis észak) csapata csak a 117. helyen áll – ezzel gyengébb, mint a 87. helyen álló Libanon, de erősebb a 132. Türkmenisztánnál és a 200. Sri Lankánál is.

 

BORÍTÓKÉP: A phenjani Kim Ir Szen stadion épülete / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás