Futballdiplomácia a Koreai-félszigeten: Phenjanban tartana vb-selejtezőt Észak-Korea Déllel

Szerző: Illés Gergő
2019.08.03. 09:15

Összesorsolták a félsziget két államát a 2022-es foci-vb selejtezőiben, az egyik meccset pedig várhatóan Phenjanban tartják majd.

Futballdiplomácia a Koreai-félszigeten: Phenjanban tartana vb-selejtezőt Észak-Korea Déllel

Harminc év után először játszhatna észak-koreai földön a dél-koreai labdarúgó-válogatott, miután pénteken a kommunista diktatúra Phenjant jelölte meg a két ország közötti vb-selejtezőmeccs helyszínéül. Mindezt az Ázsiai Futballszövetség (AFC) is megerősítette szombaton a hírről beszámoló Reutersnek. A szövetség hozzáteszi: az észak-koreaiak azt szeretnék, ha a meccset október 15-én játszanák az ötvenezer néző befogadására is képes, phenjani Kim Ir Szen stadionban.

A két Korea az 1950 és 1953 között zajló koreai háborút követően mindenesetre nem kötött békeszerződést, csupán egy fegyverszünetről állapodtak meg: így észak és dél technikailag továbbra is háborúban áll egymással, de

a sport az elmúlt években sokat segített a félsziget két állama közti ellenséges viszony normalizálásában.

Óriási dobás volt például, amikor a két ország közös női jéghokicsapatot állított fel a 2018-as pjongcsangi (tehát Dél-Koreában rendezett) téli olimpia idején, így egy zászló alatt vonultak fel. A két ország ezen felül már azt is kijelentette: érdekelné őket az is, hogy közösen rendezzék meg a 2023-as női futball-világbajnokságot. Ugyanakkor az északi rezsim legutóbbi rakétatesztjei megakasztották a két Korea közötti sportdiplomáciát és a magasabb szintű politikai kapcsolatok kiépítését is, de egy phenjani selejtezőmeccs új életet lehelhetne azokba.

A STADION 2008-BAN. ITT VANNAK MÉG KÉPEK RÓLA. FOTÓ: (STEPHAN) / FLICKR

Azt, hogy a két országnak pont egymás ellen kell játszania a 2022-re esedékes, katari futball-világbajnokság selejtezőiben, már az élet hozta így: az ázsiai selejtezők második szakaszának H-csoportjában

összesorsolták északot és délt, a csoportban ezen felül még Libanont, Türkmenisztánt és Sri Lankát találhatjuk meg.

Mindenesetre az észak-koreai válogatottnak nem lesz könnyű dolga: a FIFA világranglistája szerint jelenleg a Koreai Köztársaság (vagyis dél) a 37. helyen áll, ráadásul sokak számára emlékezetes lehet, ahogyan a 2018-as oroszországi vb-n a csoportkörökben pont a dél-koreaiak ejtették ki a nagy esélyes, címvédő németeket. Ezzel szemben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (vagyis észak) csapata csak a 117. helyen áll – ezzel gyengébb, mint a 87. helyen álló Libanon, de erősebb a 132. Türkmenisztánnál és a 200. Sri Lankánál is.

BORÍTÓKÉP: A phenjani Kim Ir Szen stadion épülete / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek